UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Autorski ciklus predavanja: Zaštita, revitalizacija i prezentacija srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji

Kolarac_logo

Nazari_Tower_restoration_Castillo_Miras_Arquitectos

Restaurirana Nazari kula – Kastilo Miras arhitekte (Nazari Tower restoration – Castillo Miras Arquitectos) | Foto: © Fernando Alda

Tokom aprila meseca školske 2014/2015. godine u maloj sali Kolarčeve zadužbine, biće održan autorski ciklus predavanja pod naslovom:

Zaštita, revitalizacija i prezentacija srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji,

dr Marka Nikolića, asistenta Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U okviru ciklusa biće održana tri predavanja:

  1. Srednjovekovni utvrđeni gradovi u Srbiji – tipologija, elementi utvrđenja i karakteristični primeri (sreda, 15.04.2015);
  2. Zaštita i prezentacija karakterističnih primera srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji (sreda, 22.04.2015) i
  3. Unapređenje pristupa zaštite, revitalizacije i prezentacije srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji (sreda, 29.04.2015).

Kroz prvo predavanje biće prikazane opšte karakteristike srednjovekovih utvrđenih gradova u Srbiji – njihova tipologija, elementi utvrđenja i njihove karakteristike, kao i analize najznačajnijih primera srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji.

Kroz drugo predavanje biće prikazana četiri karakteristična primera u Srbiji – Stari Ras, Golubac, Maglič i Stalać, kroz principe i metode u zaštiti i prezentaciji koji su na njima primenjeni u drugoj polovini XX veka i nakon 2000. godine, a kroz treće predavanje biće ukazano na prednosti i mane dosadašnjih pristupa u zaštiti i prezentaciji srednjovekovnih utvrđenih gradova u Srbiji, kao i na mogućnosti unapređenja pristupa u skladu sa savremenim principima zaštite i međunarodnom praksom.

Predavač dr Marko Nikolić predstaviće posetiocima bogato i specifično srednjovekovno nasleđe na našim prostorima, ukazaće na brojne probleme u ovoj oblasti zaštite i prezentacije kulturnog nasleđa, ali će i pokrenuti brojna pitanja vezana za ovu vrstu nasleđa u našoj sredini o kojima bi trebalo razmišljati prilikom budućeg delovanja.

Mesto i vreme

Zadužbina Ilije M. Kolarca
Mala sala
Studentski trg 5, Beograd

Ciklus predavanja:
Sreda, 15. april 2015, 18:00 časova
Sreda, 22. april 2015, 18:00 časova
Sreda, 29. april 2015, 18:00 časova

Ulaz je slobodan.

Ciklus-predavanja-SREDNJOVEKOVNI-UTVRDJENI-GRADOVI-U-SRBIJI