УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr
RRC-2015-01_o

Регионални рестаураторски кампови

У организацији фондације Културно наслеђе без граница (Cultural Heritage without Borders – CHwB) ове године поново ће се одржати CHwB Регионални рестаураторски кампови, серијом од 4 кампа на простору западног Балкана.

Фондација Културно наслеђе без граница је независна шведска невладина организација посвећена спасавању и очувању покретног и непокретног културног наслеђа, које је погођено конфликтом, немаром или људском и природном катастрофом.

Од 21-ог до 24-ог, Регионални рестаураторски кампови пружиће учесницима занимљива предавања, практично искуство у рестаурацији и конзервацији, уз употребу традиционалних материјала и техника, као и тумачење и управљање локалитетима културне баштине и музејима. Током сваког 10-дневног кампа, учесници ће пратити ригорозан али веома испуњен распоред који комбинује теорију – кроз предавања и презентације – са вежбама и физичким радом на историјским споменицима и артефактима у Албанији и Србији.

Свака интервенција биће од директне помоћи локалним становницима – поправка и очување њихових вредних артефакта и споменика, дајући им нове начине за њихово разумевање, ревитализовање и уживање у истим.

Прошле године кампови су освојили Награду Европске уније за културно наслеђе / Награда Europa Nostra (EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award) у категорији „Образовање, обука и подизање свести“. Не пропустите шансу да будете део овог изванредног искуства!

Camps_2015_3_locations_o

Кампови

Студенти и млади професионалци могу се пријавити за следеће кампове:

21. камп – Гјирокастра: 09 – 20. мај 2015.
Теме: Конзервација објеката / управљање наслеђем / интерпретација
Рок за пријаву: 30. март 2015.

22. камп – Рогљево: 09 – 20. мај 2015.
Теме: Конзервација објеката / наслеђе за даљи развој / интерпретација
Рок за пријаву: 30. март 2015.

23. камп – Гјирокастра: 09 – 20. септембар 2015.
Теме: Конзервација објеката / управљање наслеђем / интерпретација
Рок за пријаву: 10. јул 2015.

24. камп – Митровица: 09 – 20. септембар 2015.
Теме: Конзервација покретних објеката / интерпретација
Рок за пријаву: 10. јул 2015.

Услови и пријава

За све одабране студенте и младе професионалце из Србије, Албаније, Босне и Херцеговине, Бугарске, Хрватске, Грчке, Македоније, Црне Горе и Румуније, организација Cultural Heritage without Borders (CHwB) ће сносити трошкове кампа: наставе, смештаја на терену са доручком, екскурзија и материјала за учешће у кампу (алати, папири, итд.). За полазнике кампа у Рогљеву CHwB ће покрити и трошкове исхране.

Формулар за пријаву и више информација о камповима можете наћи на следећем линку:
http://chwb.org/albania/news/camps-2015/

За додатне информације обратите се на следећи e-mail:
rrc@chwb.org

Овде можете погледати наш текст о прошлогодишњим каповима:
Регионални рестаураторски кампови CHwB за 2014.