UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
RRC-2015-01_o

Regionalni restauratorski kampovi

U organizaciji fondacije Kulturno nasleđe bez granica (Cultural Heritage without Borders – CHwB) ove godine ponovo će se održati CHwB Regionalni restauratorski kampovi, serijom od 4 kampa na prostoru zapadnog Balkana.

Fondacija Kulturno nasleđe bez granica je nezavisna švedska nevladina organizacija posvećena spasavanju i očuvanju pokretnog i nepokretnog kulturnog nasleđa, koje je pogođeno konfliktom, nemarom ili ljudskom i prirodnom katastrofom.

Od 21-og do 24-og, Regionalni restauratorski kampovi pružiće učesnicima zanimljiva predavanja, praktično iskustvo u restauraciji i konzervaciji, uz upotrebu tradicionalnih materijala i tehnika, kao i tumačenje i upravljanje lokalitetima kulturne baštine i muzejima. Tokom svakog 10-dnevnog kampa, učesnici će pratiti rigorozan ali veoma ispunjen raspored koji kombinuje teoriju – kroz predavanja i prezentacije – sa vežbama i fizičkim radom na istorijskim spomenicima i artefaktima u Albaniji i Srbiji.

Svaka intervencija biće od direktne pomoći lokalnim stanovnicima – popravka i očuvanje njihovih vrednih artefakta i spomenika, dajući im nove načine za njihovo razumevanje, revitalizovanje i uživanje u istim.

Prošle godine kampovi su osvojili Nagradu Evropske unije za kulturno nasleđe / Nagrada Europa Nostra (EU Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award) u kategoriji „Obrazovanje, obuka i podizanje svesti“. Ne propustite šansu da budete deo ovog izvanrednog iskustva!

Camps_2015_3_locations_o

Kampovi

Studenti i mladi profesionalci mogu se prijaviti za sledeće kampove:

21. kamp – Gjirokastra: 09 – 20. maj 2015.
Teme: Konzervacija objekata / upravljanje nasleđem / interpretacija
Rok za prijavu: 30. mart 2015.

22. kamp – Rogljevo: 09 – 20. maj 2015.
Teme: Konzervacija objekata / nasleđe za dalji razvoj / interpretacija
Rok za prijavu: 30. mart 2015.

23. kamp – Gjirokastra: 09 – 20. septembar 2015.
Teme: Konzervacija objekata / upravljanje nasleđem / interpretacija
Rok za prijavu: 10. jul 2015.

24. kamp – Mitrovica: 09 – 20. septembar 2015.
Teme: Konzervacija pokretnih objekata / interpretacija
Rok za prijavu: 10. jul 2015.

Uslovi i prijava

Za sve odabrane studente i mlade profesionalce iz Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Makedonije, Crne Gore i Rumunije, organizacija Cultural Heritage without Borders (CHwB) će snositi troškove kampa: nastave, smeštaja na terenu sa doručkom, ekskurzija i materijala za učešće u kampu (alati, papiri, itd.). Za polaznike kampa u Rogljevu CHwB će pokriti i troškove ishrane.

Formular za prijavu i više informacija o kampovima možete naći na sledećem linku:
http://chwb.org/albania/news/camps-2015/

Za dodatne informacije obratite se na sledeći e-mail:
rrc@chwb.org

Ovde možete pogledati naš tekst o prošlogodišnjim kapovima:
Regionalni restauratorski kampovi CHwB za 2014.