UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Arhitektonski fakultet u Beogradu i Lioning Science and Technology Publishing House Ltd (Kina) predstavljaju izložbu:

Zelena arhitektura u Kini i Srbiji

Svečano otvaranje:
/ponedeljak/
/27.10.2014. godine/
/u 18.00 časova/
/svečana sala
Arhitektonskog fakulteta u Beogradu/

Izložba traje:
/27.10.2014. – 05.11.2014./

Izložba je nastala kao proizvod zajedničke težnje Arhitektonskog fakulteta u Beogradu i izdavačke kuće Lioning Science and Technology iz Kine da uspostave vezu između postojeće prakse u domenu zelene arhitekture u Kini i Srbiji.

PANELS-Chinese-za-press_opt
GOA /// Qiandao Lake Pearl Plaza and Axial Creek Project

Na izložbi će biti prikazan izbor od 15 referentnih projekata iz Kine i 15 odabranih projekata iz Srbije koji na najbolji način prikazuju primenu održivih sistema za komunikacije, osvetljenje, grejanje i hlađenje, protivpožarnu zaštitu, na bazi kojih su kreirani autonomni i nezavisni operativni arhitektonski sistemi ili metodologije za smanjenja troškova stanovanja koji direktno utiču na unapređenje životne sredine i zajednice u celini.

PANELS-Serbian-Arch-1_opt
Miljković, Mitrović, Pavić ///Rekonstrukcija i revitalizacija Nebojšine Kule i dela rečnog bedema

Cilj ove izložbe je da predstavi arhitekturu i arhitekte kao deo rešenja umesto deo problema, kako se često prepoznaju, i da skrene pažnju na arhitekturu kao uticajnu proaktivna profesiju koja se konstanto razvija ka pronalaženju novih modela kojima se omogućava bolja povezanost između ljudi i njihovog prirodnog i izgrađenog okruženja. Arhitektura, istovremeno, pruža odgovor i na različite humanitarne i ekološke krize koje svakodnevno pogađaju ceo svet.

Šta je zelena arhitektura?
„Ekološka“, „održiva“ ili „zelena arhitektura“ je deo šireg koncepta održivosti koji je vodeća premisa za prevazilaženje sverastućeg broja ekonomskih, socijalnih i pitanja životne sredine. Cilj je umanjiti štetne posledice ljudskog prisustva na planeti koji je pokrenuo stručnjake iz različitih oblasti da preispitaju svoje prakse i potraže korisna rešenja.

PANELS-Chinese-za-press1_opt
5+1 Werkhart Group /// Sanya Haitang Bay International Shopping Center

Na izložbi koja će trajati do 5. novembra 2014, biće prikazani projekti sledećih arhitekata i projektnih timova iz Kine i Srbije:

5+1 Werkhart Group / AGM Group / Allied Architects International / Branislav Mitrović & Jelena Kuzmanović / BLVD / Blagota Pešić / CCDI / Branislav Redžić & Zoran Đorović & Dragan Ivanović / CCTN / Milan Vujović & Budimir Sudimac / DAO Co. Ltd / Dejan Miletić & Jelena Miletić / DC ALLIANCE / Dejan Miljković & Jovan Mitrović & Branko Pavić / FTA Group GmbH / BIRO.VIA / GOA / Kuzmanov & Partners / HM International / DVA : STUDIO / MEDG / Miodrag Mirković / MRD Design Group / Mustafa Musić / Original Design Studio / Spasoje Krunić / W & R Group / Vladimir Lojanica / Shanghai Hyp-arch Architectural Design Consultant Inc / Vasilije Milunović & Stevan Žutić.

PANELS-Serbian-Arch-2_opt
DVA:STUDIO /// Vrtić “Tesla – nauka za ceo život”

Izložbu će otvoriti SUN Shoushan, Zamenik ministra za državnu upravu za štampu, publikacije, radio, film i televiziju Narodne Republike Kine, prof. Vladan Đokić, dekan Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta kao i predstavnici kineske asocijacije arhitekata Archina i izdavačke kuće Northern United Publishing & Media Group.

Izložbu organizuju:
Državna opšta uprava za štampu, publikacije, radio, film i televiziju Narodne Republike Kine
Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
Northern United Publishing & Media (Group) Company Limited
Liaoning Science and Technology Publishing House Company
Archina Media Limited, AAU Group

Pridružite nam se na svečanom otvaranju ili posetite našu izložbu! Dobrodošli.*

LOGO-KINA-BOOKFAIR
LOGO-ZELENA-ARH

*Opširnije o svečanom otvaranju možete pročitati ovde:
Otvorena međunarodna izložba: Zelena arhitektura u Kini i Srbiji