UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

PRVI POZIV: NACIONALNA NAUČNA KONFERENCIJA Nagrada za najlepšu fasadu u Beogradu između dva svetska rata

Screenshot 2024-02-28 at 12.03.25

Pozivamo Vas da učestvujete na nacionalnoj konferenciji Nagrada za najlepšu fasadu u Beogradu između dva svetska rata koja će se održati od 31. maja do 1. juna 2024. godine na Odeljenju za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Prvi dan bi bio posvećen naučnim saopštenjima i održan na Filozofskom fakultetu, dok bi se drugog dana obišle nagrađene zgrade.

Iako su se nagradom za najlepšu fasadu u međuratnom Beogradu bavili brojni istoričari arhitekture kroz monografske članke posvećene pojedinačnim nagrađenim objektima, u okviru arhitektonskih opusa ili su se delimično osvrtali i istraživali istorijat nagrade, stiče se utisak da je stogodišnjica od prve dodele nagrade primeren povod da se ova značajna tema u istoriografiji beogradske arhitekture podrobnije rasvetli.

Nagrada za najlepšu fasadu predstavljala je, uz Salon arhitekture i međunarodne konkurse, jedan od najznačajnijih događaja na međuratnoj beogradskoj arhitektonskoj sceni i višestruko je podstakla razvoj različitih arhitektonskih tokova tokom treće i četvrte decenije dvadesetog veka.

Cilj konferencije će biti da se prodube postojeća saznanja o istorijatu nagrade, o nagrađenim i kandidovanim fasadama, kao i o društvenim okolnostima koje su dovele do osnivanja i sprovođenja nagrade za najlepšu fasadu u Beogradu, te da se sistematizuje jedna celovita slika o istorijatu nagrade, njenim akterima, delima i odjeku koji je nagrada imala na dalji razvoj arhitekture Beograda.

Apstrakt Vašeg saopštenja do 400 reči na ćirilici, sa afilijacijom i kontakt podacima možete poslati na mejl adresu najlepsafasada@gmail.com do 30. marta 2024. godine. Za učešće na konferenciji ne postoji kotizacija. Po završetku skupa će biti objavljen i rok za dostavu radova za budući zbornik.