UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Screenshot 2023-05-26 at 21.02.12

Dobrodošli na veb izložbu stručno-umetničkih ostvarenja vanrednog profesora Nebojše Fotirića


Biografija:

Nebojša Fotirić (1969), diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu (1995). Angažovanje u radu u nastavi na istom fakultetu započinje (1996) na Katedri za arhitektonsko i urbanističko projektovanje, dok je trenutno u zvanju vanrednog profesora na Departmanu za arhitekturu. Trenutno je na funkciji prodekana za nastavu i studentska pitanja na Univerzitetu u Beogradu – Arhitektonskom fakultetu.
Paralelno sa pedagoškim, bavi se i stručno–umetničkim radom u okviru STU.DIA d.o.o. (osnivač sa I. Rajkovićem, 2003.godine). Autor je velikog broja arhitektonsko-urbanističkih projekata, u koje spada 36 izvedenih objekata i rekonstrukcija, 215 realizovanih enterijera, kao i 75 prostora za izlaganje u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim arhitektonsko–urbanističkim konkursima, kao i nagrada na međunarodnim smotrama arhitekture i urbanizma na kojima redovno izlaže. Objekat Air and Space Museum (Peking, Kina) je nagrađen Poveljom Udruženja arhitekata Srbije za izvedeno delo naših arhitekata koje je realizovano u inostranstvu za 2015.godinu (Autori: B. Hetzel, N. Fotirić i I. Rajković). Projekat Masterplan Beijing futura city (Peking, Kina) je nagrađen prvom nagradom u kategoriji Urbanistički projekti i realizacije na 22. Salonu urbanizma u Nišu 2012. godine (Autori: B. Hetzel, N. Fotirić i I. Rajković).
Autor je i pisanih dela. Svoje radove objavljuje kako u stručnim publikacijama i periodici, tako i u naučnim časopisima i na međunarodnim skupovima. Jedan je od autora stručne monografije Deset / X (Univerzitet u Beogradu, Arhitektonski fakultet, 2009, sa I. Rajković).
Svoj doprinos razvoju umetničko-naučne oblasti arhitekture ostvario je i kroz članstva u strukovnim organizacijama, kao i članstvom u upravnom odboru Društva arhitekata Beograda i saveta Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

NEBOJSA FOTIRIC_01

NEBOJSA FOTIRIC_02

NEBOJSA FOTIRIC_03

NEBOJSA FOTIRIC_04

NEBOJSA FOTIRIC_05

NEBOJSA FOTIRIC_06

NEBOJSA FOTIRIC_07

NEBOJSA FOTIRIC_08

NEBOJSA FOTIRIC_09

NEBOJSA FOTIRIC_10

NEBOJSA FOTIRIC_11

NEBOJSA FOTIRIC_12

NEBOJSA FOTIRIC_13

NEBOJSA FOTIRIC_14

NEBOJSA FOTIRIC_15

NEBOJSA FOTIRIC_16

NEBOJSA FOTIRIC_17

NEBOJSA FOTIRIC_18

NEBOJSA FOTIRIC_19

NEBOJSA FOTIRIC_20

NEBOJSA FOTIRIC_OSTVARENI-REZULTATI