UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

sUser: Arhitektonski fakultet učesnik međunarodnog projekta u okviru ERASMUS+ programa KA220-HED

s_U_ser_patern_gif

Arhitektonski fakultet u Beogradu biće realizator sUser projekta za Univerzitet u Beogradu u okviru novopokrenute akcije KA220-HED – Cooperation partnerships in higher education ERASMUS+ programa (2022-2025).

O PROJEKTU

Naziv projekta:
Introducing User-driven design and agile development skills in the case of sustainable service housing for elderly (sUser) 
Trajanje projekta:
36 meseci (31. decembar 2022 – 31. decembar 2025)
Nosilac projekta:
LAB University of Applied Sciences, Finska
Partneri na projektu:
The University of Applied Sciences Upper Austria, Austrija
Avans University of Applied Science, Holandija
University of Belgrade – Faculty of Architecture, Srbija

website: https://suserproject.org/ 

email: suser_ub@arh.bg.ac.rs 

Instagram: @suser_project 

twiter: username @suser_project 

linkedin: suser_project

REZIME

Erazmus+ Projekat sUser (Introducing user-driven design and agile development skills in the case of sustainable service housing for elderly) ima za predmet da razvije i testira projektantske metodologije sa sledećih aspekata 1) održivo projektovanje zasnovano na potrebama korisnika, 2) eko-projektovanje i 3) sistemsko razmišljanje i veštine i kompetencije agilnog razvoja. Ovakav pristup je ključan za rešavanje složenih izazova društva, kao što su klimatske promene, iscrpljivanje energije i sirovina, kao i starenje stanovništva.
Uspostavljanje integrisanog pristupa koji kombinuje projektovanje zasnovano na potrebama korisnika i sistemsko razmišljanje, agilan razvoj i naglasak na održivim inovacijama, ima za cilj je da se mladi profesionalci edukuju da budu agenti promena za održivu budućnost.
Članovi tima UB-AF u okviru projekta će koordinirati grupom aktivnosti u domenu diseminacije i organizacijom međunarodne konferencije u septembru mesecu 2025. godine u Beogradu.

UČESNICI NA PROJEKTU

Vladimir Lojanica, redovni profesor (rukovodilac za UB-AF) | Vesna Cagić-Milošević, redovni profesor | Igor Rajković, vanredni profesor | dr Jelena Ristić Trajković, vanredni profesor (naučni koordinator) | Miloš Komlenić, docent | dr Pavle Stamenović, docent | dr Ivana Rakonjac, docent (diseminacioni tim)| dr Verica Krstić, docent (menadžer za diseminaciju i administrator) | dr Ana Zorić, asistent sa doktoratom (diseminacioni tim) |dr Aleksandra Milovanović, istraživač saradnik (menadžer za kontrolu kvaliteta)

team members UBFA

KICK-OFF SASTANAK

Početak aktivnosti na projektu u skladu sa definisanom dinamikom iz projektne aplikacije, ostvaren je 02. i 03. februara 2023. godine u okviru Kick-Off sastanka u Lahtiju u organizaciji rukovodeće institucije LAB univerziteta iz Finske. Događaj je po prvi put zvanično okupio sve partnere u skladu sa sledećim aktivnostima u okviru dvodnevne agende:

– Pregled projektnih aktivnosti – ciljevi, ishodi i dinamika,
– Prikaz pravila finansiranja i upravljanja projektom,
– Prezentacija koncepta plana diseminacije.

Članovi tima Arhitektonskog fakulteta u Beogradu predstavili su se kroz uvodnu prezentaciju i predlog koncepta plana diseminacije praćenog prikazom vizuelnog identiteta i pojedinačnih alata diseminacije. Pored toga, članovi tima uzeli su aktivnu diskusiju u ostalim segmentima agende na osnovu čega su utvrđene aktivnosti u predstojećem periodu.

sUser kick-off

logos