UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

002 - CliCCHE Poster - Valjevo

24.03.2023.

Climate changes, Cities, Comunities and equity to Health (CliCCHE) je Erazmus+ evropski projekat koji ima za cilj da razvije i testira nova iskustva u nastavi i učenju na tehničkim fakultetima evropskih univerziteta u cilju poboljšanja znanja o strategijama prilagođavanja na klimatske promene i za ublažavanje uticaja na zdravlje ljudi u okviru projekata urbane regeneracije.
CliCCHE partnerstvo okuplja četiri akademska partnera, istraživački centar i četiri grada iz Italije, Kipra, Portugala i Srbije: Univerzitet u Kamerinu, Kamerino, Italija; Univerzitet u Beogradu, Beograd, Srbija; Nacionalni istraživački savet, Rim, Italija; Kiparski institut, Nikozija, Kipar; Univerzitetski institut iz Lisabona, Lisabon, Portugal i pridruženi gradovi: Grad Valjevo, Srbija; San Benedeto del Tronto, Italija; Lisabon, Portugal; Opština Strovolos, Nikozija, Kipar.
CliCCHE partneri u martu, aprilu i maju rade na lokalnim radionicama koje će za cilj imati realizaciju projekata klimstski senzitivne i zdrave urbane regeneracije za sve u izabranim četvrtima partnerskih gradova.
Više o CliCCHE projektu:www.clicche.org 
Kao deo redovnih aktivnosti CliCCHE projekta, studenti, profesori i saradnici sa Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog Fakulteta, realizovali su lokalnu radionicu u Gradu Valjevu, 24. marta 2023 godine.
Grad Valjevo kao grad-partner CliCCHE projekta i njegova centralna gradska zona su predmet transdisciplinarnog projekta klimatski senzitivne i zdravstveno odgovorne urbane regeneracije, koji će u prvoj polovini aprila rezultirati predlogom razvojnih scenarija, odnosno polovinom maja ponudom prvih predloga iz domena urbanog dizajna, a krajem juna se ocekuje i prezentacija finalnog elaborata. Aktivnosti u Valjevu biće realizovane kroz originalnu inovativnu metodologiju rezvijenu kroz intenzivan interdisciplinarni rad brojnog međunarodnog tima stručnjaka iz Srbije, Italije, Portugala i Kipra, a u okviru prethodnih faza CliCCHE projekta.
Na radionici u Valjevu, pored studenata, nastavnika i saradnika sa Univerziteta u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta, učestvovali su i građani, predstavnici lokalne samouprave i javnih institucija, privatnih preduzeća, lokalni profesionalci, predstavnici nevladinog sektora i drugi akteri uključeni u procese razvoja grada. Na radionici se raspravljalo o efektima klimatskih promena na urbano zdravlje u Valjevu i mogućnostima prevazilaženja uočenih problema.
Rezultati zaključaka ove radionice biće osnov za izradu varijanti scenarija razvoja i projekata urbanog dizajna, koji će početkom aprila, sredinom maja i krajem juna biti predstavljeni učesnicima radionice i diskutovani sa njima u cilju unapređenja predloženih rešenja i izbora najadekvatnijih razvojnih rešenja urbane regeneracije Grada Valjeva.
U periodu septembar-oktobar 2023. biće organizovana izložba i konferencija na temu SOS AIR – prilagođavanje klimatskim promenama i kvalitet života u gradovima, u kojoj će se dati maksimalna vidljivost projektima izgrađenim na osnovu lokalnih radionica u Gradu Valjevu.
Radionica je u celini finansirana sredstvima CliCCHE projekta, koji se realizuje u okviru Erasmus + programa.
O radionici iz ugla Grada Valjeva možete pročitati OVDE.

005

006

009

013

012

017

016

022

025