UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

image001

Jovana Kolašinac i Iva Stojanov, studentkinje Master akademskih studija (MAS) Integralni urbanizam sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu borave u aprilu mesecu 2022. g. na Univerzitetu u Ajovi na Fakultetu za planiranje i javna pitanja, Ajova Siti, SAD (University of Iowa, School for Planning & Public Affairs https://sppa.uiowa.edu/ ).  

Poseta naših studentkinja ostvaruje se kroz saradnju između Ajova Univerziteta u Ajovi, SAD i Univerziteta u Beogradu na osnovu Memoranduma o razumevanju iz 2019. g. koju su inicirali Fakultet za urbano i regionalno planiranje (tadašnji naziv fakulteta) sa Ajova Univerziteta i Univerzitet u Beogradu Arhitektonski fakultet, kao i kroz dvosmerni program razmene za master studente pod nazivom TESLAS (TESLAS – Two-way Exchange Semester Linking America and Serbia) koji sprovodi Američki savet u Beogradu (American Councils https://serbia.americancouncils.org/). 

Jovana i Iva, osim što pohađaju dva predmeta iz oblasti urbanizma, promovišu kulturu, urbanizam i arhitekturu Srbije, Beograda i Arhitektonski fakultet iz Beograda, kao i MAS Integralni urbanizam. Nakon prve nedelje boravka u Ajova Sitiju, upoznale su već brojne članove fakulteta i studente na Univerzitetu u Ajovi i dodatno podstakle američke studente da se zainteresuju za direktno učešće na programu TESLAS, saradnju dva fakulteta i univerziteta, kao i njihov studijski dolazak na Arhitektonski fakultet iz Beograda. 

Program TESLAS podržan je od strane Biroa za obrazovanje i kulturu američkog Ministarstva (U.S. Departments’ Bureau of Educational and Cultural Affairs), Ambasade SAD u Beogradu, Američkog saveta u Beogradu, Fakulteta za planiranje i javna pitanja iz Ajova Sitija i Arhitektonskog fakulteta iz Beograda. 

 

v. profesor dr Uroš Radosavljević 

Rukovodilac MAS Integralni urbanizamzadužen  na Univerzitetu u Beogradu za sprovođenje Memoranduma o razumevanju 

image002

image003

image004

image005