UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poziv za tutore radionica u okviru EASA – Evropske Asocijacije Studenata Arhitekture, 2021. u Kragujevcu, Srbiji!

00 Naslovna

EASA skup će se ovog leta održati u Kragujevcu, na teritoriji Kneževog Arsenala! Ovim putem pozivamo sve potencijalne tutore da prijave svoju radionicu!

Rok za prijavu radionica je utorak 15. jun u 23:59h (GTM+2).

Šta je EASA?

EASA* (European Architecture Students’ Assembly / Evropska Asocijacija Studenata Arhitekture) je najveća nezavisna, decentralizovana i neprofitna evropska mreža studenata arhitekture i mladih profesionalaca stvorena da obezbedi platformu za kulturnu i edukativnu razmenu na polju arhitekture. Glavni događaj je dvonedeljni skup koji se održava svakog leta u drugoj zemlji Evrope. Skup koji inace broji oko 500 učesnika ove godine biće realizovan u znatno manjem broju, a glavni razlog tome je neizvesna priroda pandemije. Tokom prve polovine avgusta u Kragujevcu će nam se pridružiti oko 150-200 studenata arhitekture i mladih profesionalaca iz cele Evrope (tačni datumi će biti uskoro objavljeni).
Slika 1

Radionica Dream Dune; EASA Not Yet Decided, Nida, Litvanija, 2016.

EASA se na prvom mestu manifestuje kroz radionice koncipirane u odnosu na lokalni kontekst i glavnu temu skupa koja ove godine glasi Reality / Stvarnost. Radionice definišu dinamiku celog događaja i pružaju priliku mladim arhitektama i studentima da eksperimentišu i testiraju svoje veštine i znanje na licu mesta. Dobra radionica nadahnjuje učesnike da preispituju stvari, izaziva njihov uobičajen način razmišljanja i podstiče ih da deluju samostalno. Tutori predlažu i vode radionice tokom održavanja skupa. To mogu biti pojedinci ili manje grupe ljudi; studenti arhitekture, arhitekte, kao i studenti ili profesionalci iz srodnih disciplina.
Slika 2

Radionica Bubble; EASA Hospitality, Frederičia, Danska, 2017.

POZIV ZA TUTORE

Potencijalni tutori su pozvani da predlože radionicu! Detalje o prijavi radionica, lokaciji, temi i EASA-i uopšte možete pronaći u zvaničnoj brošuri “Workshop Pack” dostupnoj na sledećem linku: https://drive.google.com/file/d/1BQeMREEeWstEbKl7g8q5FvzJ8EoUJU8T/view?usp=sharing
Rok za prijavu radionica je utorak 15. jun u 23:59h (GTM+2).

Radionicu možete prijaviti popunjavanjem Google forme koju možete pronaći na sledećem linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsw39MstnZe-K16fOt4GbzbUEPIWnt9cpa6SJ8NmSVgwyeVQ/viewform

Promotivni video RE:EASA, Rijeka, Hrvatska, 2018.

Tema

Tema ispitivanja Stvarnosti (EASA Reality) došla je kao reakcija na niz paradoksalnih raskoraka koje smo uočili u arhitektonskom obrazovanju, mišljenju i praksi, između sebe kao i u odnosu na socio-ekonomske i ekološke fenomene, tendencije i potrebe koje vladaju na evropskom području. Kompleksnost zahteva naših ekosistema stvara potrebu za preispitivanjem naše uloge kao arhitekata. Imajući ovo u vidu, glavni cilj događaja je podizanje svesti i razumevanja o trenutnom poretku stvari, bez želje za brzim i brzopletim rešenjima i zaključcima. Više o temi Reality možete pronaći u Workshop Pack – u.

Slika 3

Radionica Money; RE:EASA, Rijeka, Hrvatska, 2018.

Kragujevac

Knežev Arsenal je veliki vojno-industrijski kompleks izgrađen 1853. godine. Ovo je najstariji industrijski kompleks u Srbiji, smešten u neposrednom centru Kragujevca. Industrijska arhitektura „preuzeta je“ od Nemačke i Francuske, a karakterišu je crvene cigle, drveni stubovi i stepenište, kaskadni krovovi prekriveni crepom i visoki dimnjaci, koji čine skladnu celinu. Veći deo kompleksa je duže vreme napušten. Potencijal Arsenala, ogleda se takođe kroz brojne pokušaje lokalnih aktivista da ove objekte stave u službu kulture. Radionice će se održavati na raznim lokacijama u okviru i u neposrednoj blizini Arsenala.

Slika 4

Plato u okviru Kneževog Arsenala, Kragujevac, Srbija, 2021.

Želite da se prijavite kao učesnik ili da se pridružite samoj organizaciji EASA događaja?

Poziv za učesnike biće objavljen uskoro i očekujemo veliki broj aplikacija, sa obzirom da će učesnici sa naših teritorija imati pravo na više mesta. Ako se prijavite kao učesnik, imaćete priliku da učestvujete na jednoj od radionica koju sami izaberete.

Takođe, možete nam se priključiti već SADA! Nastojimo da proširimo organizacioni tim i da se što bolje pripremimo za ovo leto. Čeka nas priprema lokacije, postavljanje infrastrukture, pregovori sa raznim akterima… i zaista nam je potrebna tvoja podrška! Želimo da svi zajedno priredimo jednu, iako manjeg obima, nezaboravnu Easu. Svi zainteresovani da se priključe organizaciji događaja nam se mogu javiti porukom na fb / e-mail. Čak i mali doprinos, može biti veoma značajan! :)

Slika 5

Radionica Flying structure; EASA Not Yet Decided, Nida, Litvanija, 2017.

Podrška projektu

Projekat je izabran za sufinansiranje sredstvima budžeta grada Kragujevca i podržan od strane raznih kompanija, arhitektonskih kancelarija i udruženja (formalno i novčano). Međutim, i dalje ne postoje dovoljna sredstva koja bi pokrila uspešno održavanje EASA skupa (koji se pritom dešava u znatno manjem obimu nego obično). Ovo je razumljivo, imajući u vidu situaciju na tržištu uzrokovanu pandemijom, kao i činjenicu da u našem društvu još uvek nije zastupljena kultura sponzorisanja projekata. Stoga vas ovim putem takođe molimo da nam pomognete u prikupljanju sredstava za održavanje EASA Reality skupa. Kako to možete učiniti: možete nam putem e-maila predložiti kompanije, udruženja, kancelarije, pojedince, sa kojima smatrate da bi bilo dobro da stupimo u kontakt; možete proširiti vest o događaju; možete nas podržati putem Crowd Funding – a (link će biti postavljen na dnu članka). Brošuru za sponzore (Partner Paket), koja dodatno opisuje oblike podrške projektu, pronaći ćete na sledećem linku, a možete je i dalje proslediti: https://drive.google.com/file/d/11_DQ5xqCl-VxMD1ZQ-OEpJ_pcYTJjYeh/view?usp=sharing
Bitno je nagovestiti, da je EASA volonterska platforma, koja se svake godine sponzoriše isključivo kroz fondove i sponzorstva sa teritorije države mesta održavanja, i da prikupljena sredstva pokrivaju isključivo radionice, infrastrukturu događaja, kotizacije predavača i slično. Događaj se može podržati novčano, ali i kroz materijale, prehrambene proizvode itd. Organizatori i učesnici događaja su volonteri, koji ne ostvaruju nikakav profit.
Slika 6

Grupna slika učesnika skupa; RE:EASA, Rijeka, Hrvatska, 2018.

Preuzmite Workshop Pack:
https://drive.google.com/file/d/1BQeMREEeWstEbKl7g8q5FvzJ8EoUJU8T/view?usp=sharing
Link za prijavu radionica:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsw39MstnZe-K16fOt4GbzbUEPIWnt9cpa6SJ8NmSVgwyeVQ/viewform

 

Podrška projektu:
Preuzmite Brošuru za sponzore (Partner Paket):
https://drive.google.com/file/d/11_DQ5xqCl-VxMD1ZQ-OEpJ_pcYTJjYeh/view
Link za Crowdfunding:
https://gogetfunding.com/easa-srbija/

Više info na:
EASA Srbija oficijalna Facebook stranica:

https://www.facebook.com/easasrbija/
EASA Srbija na Instagramu: @easaserbia
https://www.instagram.com/easaserbia/
EASA oficijalna web stranica:
https://www.easanetwork.org/

KONTAKT:

Ako imate bilo kakva pitanja vezana za prijavu radionica, podršku projektu, uključivanje u organizaciju, možete nam poslati poruku putem EASA Serbia Facebook stranice ili na e-mail adresu easasrbija@gmail.com.

FOTO © ALEXANDRA KONONCHENKO

 

_________________

 

Promotivni video EASA Tourist, Villars-sur-Ollon, Švajcarska, 2019.