UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

slika

TEMA

DOKUMENTACIJA, INTERPRETACIJA I RESTAURACIJA GRADITELJSKOG NASLEĐA:  ROGLJEVAČKE I RAJAČKE PIVNICE

 

KRATKO

 

LETNJA ŠKOLA ARHITEKTURE 2021 ROGLJEVO I RAJAC

TEMA: “DOKUMENTACIJA, INTERPRETACIJA I RESTAURACIJA GRADITELJSKOG NASLEĐA: ROGLJEVAČKE I RAJAČKE PIVNICE”

 

1-15. jula 2021.

 

Rok za prijavu: 10. jun 2021.

 

Jezik: srpski, engleski

 

Organizator: Grupa arhitekata (Beograd, Srbija) | Podrška: Projekat „#EUza tebe – za kulturno nasleđe i turizam“, Kulturno nasleđe bez granica Albanija

 

PROGRAM

Program podstiče multidisciplinarnu međunarodnu saradnju, bavi se pitanjima implementacije i praćenja projekata zaštite nasleđa u lokalnom, regionalnom i evropskom okviru.

Letnja škola će biti održana od 1. do 15. jula 2021. Radni dan traje od 10:00 do 19:00 h (uključujući pauzu za ručak od 1 sata). Program ima dva modula koji se fokusiraju na dokumentaciju, interpretaciju i restauraciju kulturne baštine, kroz primenjeni rad na objektima u Rogljevu i Rajcu. Škola će biti organizovana kroz dva paralelna modula tokom 15 dana, a učesnici mogu odabrati jedan ili dva modula za završni rad. Predavanja će se održavati popodne i zajednička su za oba modula, dok će tokom prepodneva biti organizovan praktični rad.

Modul 1 – DOKUMENTACIJA I TUMAČENJE GRADITELJSKOG NASLEĐA

Učesnici će raditi na snimanju i izradi tehničke dokumentacije za sabor u Rogljevu i Rajcu, koristeći klasične tehnike arhitektonskog snimanja. Učesnici će takođe učiti o novim metodologijama i tehnologijama koje se koriste u tu svrhu, uz napomenu o tome koje su tehnologije dostupne u Srbiji i kako se vrši izbor tehnike i obuhvata snimanja. Učesnicima će biti predstavljeni osnovni principi interpretacije nasleđa, a u svrhu pripreme i stvaranja adekvatne prezentacije za različitu publiku.

 

Studijsko putovanje

Studijsko putovanje na lokalitet Gamzigrad biće organizovano 7. dana Letnje škole.

Modul 2 – RESTURACIJA VINSKIH PODRUMA: TEHNIKE GRAĐENJA, METODOLOGIJA RESTAURACIJE I ODRŽAVANJA ISTORIJSKIH KONSTRUKCIJA – BLATNI I KREČNI MALTERI, PREPOKRIVANJE KROVOVA

Učesnici će raditi na restauraciji elemenata arhitekture vinskih podruma smeštenih u kompleksu  Rogljevačkih i Rajačkih pivnica. Studenti će raditi na pripremi i nanošenju blatnog maltera i dersovanju zidova krečnim malterom. Pored obuke za stare tehnike gradnje, izvodiće se i obuka o istorijskim i modernim alatima.

 

Program je podeljen u dva osnovna segmenta: teorijski i praktični deo, koji podrazumeva rad na samim objektima, uz obuku i pažljiv nadzor. Teoretsko znanje pružaju ugledni profesori i iskusni profesionalci iz Srbije i inostranstva. Zanatske i konzervatorske tehnike i veštine predstaviće iskusni majstori i treneri kroz konzervatorsko-restauratorske radove na zaštićenim objektima in situ.

 

TROŠKOVI I NAKNADE

Škola je subvencionisana; kotizacija iznosi 6000,00 RSD ( 50 EUR) za celo vreme trajanja škole i uključuje troškove obuke (radionice + predavanja), radni materijal i smeštaj (tri obroka dnevno + noćenje). Smeštaj je obezbeđen u pansionu, u neposrednoj blizini lokacije.

 

Kotizacija ne pokriva putne troškove.

 

VAŽNO OBAVEŠTENJE: organizator će se pridržavati propisanih mera za sprečavanje širenja bolesti Covid-19. Polaznicima će biti dostavljena  lista relevantnih veb stranica ministarstava.

 

Organizator zadržava pravo promene programa. Sve promene će biti blagovremeno saopštene.

 

PRIJAVA

 

Vaša prijava treba da sadrži:

– popunjen obrazac prijave https://tinyurl.com/apvpcpae

– kratku biografiju (maksimalno 1 stranica) poslatu na naš e-mail.

– motivaciono pismo (najviše 1 stranica) poslato na naš e-mail.

 

Svoju biografiju i motivaciono pismo možete poslati na mail: gruparhitekata@gmail.com.