UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Poziv za učešće na studentskoj radionici: “PAVILJON POLJA” (JUN – SEPTEMBAR.2023.godine)

Polja banner v1 (1900x650)

Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu u saradnji sa udruženjem „POLJA“ i partnerima organizuje studentsku projektantsku radionicu PAVILJON POLJA u okviru muzičke kolonije „POLJA“


 

OPIS RADIONICE:

Zadatak radionice je dizajn i građenje multifunkcionalnog paviljona- bine koji će služiti kao prostor za različite aktivnosti tokom trajanja festivala ali i tokom godine.
Radionica je koncipirana iz dve faze:
1) faza koncipiranja-projektovanja i
2) faza realizacije.

Dimenzije planiranog paviljona u osnovi su 6×11m.

Koncept i projekat

Studenti će u nekoliko Think/tank sesija Radionice- na fakultetu i in situ– osmisliti multifunkcionalni paviljon/binu planiranog festival POLJA. Planiran je i obilazak lokacije i upoznavanje sa uslovima lokalnog fizičkog i društvenog konteksta, kao i sa konceptom POLJA manifestacije. Rezultati prve faze radionice biće predstavljeni tokom ovogodišnjeg festivala (31.6-2.7.2023).

Kroz razradu planirane su konsultacije sa profesionalcima- inženjerima i majstorima koji će pomoći realizaciju-građenje Paviljona.

Realizacija

Druga faza podrazumeva jednonedeljni boravak studenata na terenu i izgradnju paviljona, uz nadzor stručnog lica u toku septembra 2023. godine.

PREZENTACIJA PRADIONICE: 6. JUNA 2023. U 14 ČASOVA U SALI 301

Detaljnije informacije o zadatku i očekivanim rezultatima studenti će čuti na uvodnom predavanju.


 

PRIJAVA:
– Prijava na radionicu će biti objašnjena nakon prezentacije 6. juna 2023. u 14h u sali 301

– Mogu se prijaviti studenti svih stepena studija.
– Broj učesnika je ograničen na 10.
– Radionica će se odvijati na srpskom jeziku.
– Radionica će biti vrednovana sa ESPB bodovima.

Mentori radionice:
Pavle Stamenović
Dušan Stojanović


 

PRELIMINARNI Terminski plan:

FAZA I
5. jun info dan – prezentacija radionice
16. jun -prva sesija na fakultetu
29. jun radionica na terenu
30.-1.-2. Festival i prezentacija

FAZA II – REALIZACIJA Kraj avgusta- septembar
Cilj radionice
Cilj je da studenti kroz timski rad, saradnju sa različitim strukama i mentorima razvijaju, konstruišu i na kraju realizuju paviljon.
Arhitektonske radionice – od ideje do realizacije – Design&build predstavljaju važan deo dodatnog obrazovanja studenata arhitekture, a često su sastavni deo programa arhitektonskih fakulteta, i predstavljaju dobar metodološki okvir da se student upoznaju sa procesima građenja u fizičkom kontekstu u okviru zadatka projektovanja i realizacije malog objekta arhitekture kao što je paviljon.
Očekivani rezultati
Paviljon je zamišljen kao rezultat kreativnog mišljenja i praktičnog rada studenata arhitekture u saradnji sa mentorima i partnerima, u okviru datih tehničko-tehnoloških mogućnosti, a njena finalna formulacija biće definisana direktno kroz rad na radionici.
Rezultati prve koncepcijsko- projektantske faze će biti predstavljeni tokom Festivala Polja krajem Juna 2023, a nakon druge faze – realizacije u avgustu-septembru 2023 planirane su sve prikladne aktivnosti diseminacije poput predstavljanja projekta na web portalima, izložbama i salonima, itd.

thumbnail_Polja foto 2

O muzičkoj koloniji ”Polja”

Muzička kolonija ”Polja” je muzička platforma koja kroz edukaciju, inkluziju i umetnički program želi da kulturološki oživi predeo Belanovačkog okruga, kako animacijom i inkluzijom lokalnog stanovništva, tako i otkrivanjem ovog dela Srbije posetiocima iz drugih delova zemlje. Ova specifična muzička manifestacija nastoji da okupi lokalnu i širu publiku okrenutu kako savremenim tako i tradicionalnim muzičkim tendencijama. 2023. godine biće održana po treći put, uz učešće do sada najvećeg broja umetnika, i učešće partnera, inostranih kulturnih centara i lokalne publike.

Težište muzičke kolonije je na produciranju žanrovski neograničenih programa koji podstiču i ističu multi-disciplinarnost i veze između različitih umetničkih praksi, kao i odnos između tehnologije i kreativnosti. Koncentrisani smo na prezentovanje progresivnih inostranih umetnika u našoj sredini, ali i na jaku podršku domaćoj sceni i njeno prezentovanje unutar i izvan granica Srbije. Trudimo se da inovativne sadržaje ponudimo najširoj ciljnoj grupi, od dece preko akademskih građana do šire javnosti, uz visoki stepen tehničke produkcije i intenzivno promovisanje savremenih kulturnih vrednosti.

thumbnail_Polja foto 2