УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Apsurdizmi_najava

Позивамо вас на самосталну изложбу илустрација доцента др Владимира Ковача, у Центру за културу Ковин. Изложба носи назив “Апсурдизми”, и трајаће у периоду од 4–16. априла 2023. године.

Апсурдизми
Већ деценијама, хтели ми то да признамо или не, све смо више зависни од материјалних ствари и инстант задовољстава. Тежимо животу који нам се нуди на светлуцавим билбордима, веселим рекламама или туђим (спонзорисаним) фотографијама на друштвеним мрежама. По сваку цену желимо бити део тог лепшег, насмејанијег света који нехајно ужива у сваком тренутку живота, што нас доводи до вечитог питања:
Да ли је и срећа на продају?
Владимир Ковач својим свежим идејама и модерним изразом, кроз духовите илустрације, али у исто време на оштар и проницљив начин, сецира нашу стварност на ситне, шарене конфете.
Користећи се естетиком поп арта, која је свима веома блиска, јер се са њом свакодневно сусрећемо, Владимир спаја делове из комерцијалног идиома у особен уметнички језик. Он је свестан да масовни продукти поп културе углавном служе да изместе пажњу са онога што нас стварно занима, како би нам ум био преусмрен на површна задовољства, рапидно умањујући општи ниво критичког мишљења. У свету у коме све може бити на продају, уз лепо паковање и добру рекламу, Владимир, вешт у пољу дизајна, компонује дела суптилно прошарана комерцијалним тричаријама, како би на први поглед задобио пажњу посматрача. Дакле, искусно користећи шарм смелог речника комерцијалних медија, комбинујући их са визуелним жаргоном улице, он креира снажну уметничку поруку.
Ковачеви радови, иако се визуелно реферишу на масовне медије, идејно су њихова истинска супротност. Једноставаним, естетски допадљивим и свима пријемчивим цртежима, ведрим бојама и иронично-саркастичним називима дела, Владимир се поиграва нашом перцепцијом. Акцентује проблеме који су се толико одомаћили у нашој свакодневици, да их готово више и не примећујемо. Површност, нефокусираност, сензационализам, претеривање у сваком погледу, само су неки од појмова које уметник проблематизује на изложби сугестивног назива Апсурдизми. Истовремено, у својим радовима је посебну пажњу посветио питању емоција, успут изгубљених у том потрошчком вртлогу. Иако непрестано трагамо за њима, у исконској жељи да их спознамо, на том путу нас изнова заслепи нешто шљокичасто, шарено, што нашу ионако крхку позорност веома лако омете. Тако емоције остају да и даље лутају у својој неснађености, далеко од нас.
Стварајући ангажовану уметност у сврху очувања нашег здравог разума и среће, Владимир Ковач нас је својом изложбом Апсурдизми продрмао, како бисмо се тргли и добро промислили о себи, својој будућности, о свету у коме живимо и шта остављамо наредним генерацијама.

Соња Бељић
историчарка уметности
Београд, март 2023. године