UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Apsurdizmi_najava

Pozivamo vas na samostalnu izložbu ilustracija docenta dr Vladimira Kovača, u Centru za kulturu Kovin. Izložba nosi naziv “Apsurdizmi”, i trajaće u periodu od 4–16. aprila 2023. godine.

Apsurdizmi
Već decenijama, hteli mi to da priznamo ili ne, sve smo više zavisni od materijalnih stvari i instant zadovoljstava. Težimo životu koji nam se nudi na svetlucavim bilbordima, veselim reklamama ili tuđim (sponzorisanim) fotografijama na društvenim mrežama. Po svaku cenu želimo biti deo tog lepšeg, nasmejanijeg sveta koji nehajno uživa u svakom trenutku života, što nas dovodi do večitog pitanja:
Da li je i sreća na prodaju?
Vladimir Kovač svojim svežim idejama i modernim izrazom, kroz duhovite ilustracije, ali u isto vreme na oštar i pronicljiv način, secira našu stvarnost na sitne, šarene konfete.
Koristeći se estetikom pop arta, koja je svima veoma bliska, jer se sa njom svakodnevno susrećemo, Vladimir spaja delove iz komercijalnog idioma u osoben umetnički jezik. On je svestan da masovni produkti pop kulture uglavnom služe da izmeste pažnju sa onoga što nas stvarno zanima, kako bi nam um bio preusmren na površna zadovoljstva, rapidno umanjujući opšti nivo kritičkog mišljenja. U svetu u kome sve može biti na prodaju, uz lepo pakovanje i dobru reklamu, Vladimir, vešt u polju dizajna, komponuje dela suptilno prošarana komercijalnim tričarijama, kako bi na prvi pogled zadobio pažnju posmatrača. Dakle, iskusno koristeći šarm smelog rečnika komercijalnih medija, kombinujući ih sa vizuelnim žargonom ulice, on kreira snažnu umetničku poruku.
Kovačevi radovi, iako se vizuelno referišu na masovne medije, idejno su njihova istinska suprotnost. Jednostavanim, estetski dopadljivim i svima prijemčivim crtežima, vedrim bojama i ironično-sarkastičnim nazivima dela, Vladimir se poigrava našom percepcijom. Akcentuje probleme koji su se toliko odomaćili u našoj svakodnevici, da ih gotovo više i ne primećujemo. Površnost, nefokusiranost, senzacionalizam, preterivanje u svakom pogledu, samo su neki od pojmova koje umetnik problematizuje na izložbi sugestivnog naziva Apsurdizmi. Istovremeno, u svojim radovima je posebnu pažnju posvetio pitanju emocija, usput izgubljenih u tom potroščkom vrtlogu. Iako neprestano tragamo za njima, u iskonskoj želji da ih spoznamo, na tom putu nas iznova zaslepi nešto šljokičasto, šareno, što našu ionako krhku pozornost veoma lako omete. Tako emocije ostaju da i dalje lutaju u svojoj nesnađenosti, daleko od nas.
Stvarajući angažovanu umetnost u svrhu očuvanja našeg zdravog razuma i sreće, Vladimir Kovač nas je svojom izložbom Apsurdizmi prodrmao, kako bismo se trgli i dobro promislili o sebi, svojoj budućnosti, o svetu u kome živimo i šta ostavljamo narednim generacijama.

Sonja Beljić
istoričarka umetnosti
Beograd, mart 2023. godine