UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Uspešno realizovana međunarodna konferencija “Obrazovni programi budućnost svetske kulturne i prirodne baštine – znanje, komunikacija, prezentacija“

foto 1

Zadovoljstvo nam je da objavimo  da je na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu uspešno realizovana međunarodna konferencija “Obrazovni programi budućnost svetske kulturne i prirodne baštine – znanje, komunikacija, prezentacija“, upriličene povodom 50 godina od donošenja Konvencije o Svetskoj baštini, koju je organizovao Departman za istoriju i teoriju arhitekture i umetnosti.

Konferenciju su pozdravnim rečima otvorili prof.dr Ana Nikezić, prodekan za nauku i saradnju sa Univerzitetom Arhitektonskog fakulteta, v.prof.Marko Nikolić ispred Departmana ITAU, Siniša Šešum, direktor UNESKO Antena kancelarije u Sarajevu, Jasna Zrnović, generalni sekretar Nacionalne komisije za saradnju sa UNESKO-m, i Danijela Vanušić, pomoćnik ministra kulture Republike Srbije.

Na Konferenciji je izloženo 24 referata kroz tri tematske celine. Prvog dana Konferencije retrospektivno je prikazan višedecenijski rad na kulturnom nasleđu upisanom na Listu u Regionu, razmatrana su pitanja dosadašnjih obrazovnih programa u čijem fokusu je očuvanje i zaštita kulturnog nasleđa, kao i mogući pravci za osnaženje i povećanje fonda časova u ovoj oblasti naraočito na osnovnim studijama.  

Otvorena je izložba studenskih radova “Univerzane ideje vs Univerzalne vrednosti“ sačinjene u okviru Master i Integrisanih akademskih studija arhitekture, studijskih celina TD1 i TD3, na predmetima Savremeni principi očuvanja graditeljskog nasleđa i Religija i arhitektura, koja je izazavala posebnu pažnju učesnika konferencije i publike.  

Drugog dana Konferencije pokrenuta su brojna pitanja koja preispitaju ulogu Svetske kulturne baštine, kako materijalne, tako i nematerijalne, suočenih sa uticajima globalizacije, urbanih transformacija, tehnoloških promena, antopocentrizma današnjice, rizika, klimatskih promena, terorizam i ratova. Završnom sesjom PHD Talks sa studentima doktorskih studija predstavljeno je 6 tema istraživanja. Tom prilikom  vođena je  diskusija i pruženi su dobronamerne saveti od komentatora i učesnika Konferencije za unapređenje prikazanih teza. 

Konferencija je završena otvorenom akademskom debatom o brojnim pokrenutim pitanjima  koja je dovela do plodonosnih zaključaka u kojima je psebno istaknuta predanost u radu kao preduslov za napredak, uspostavljanje otvorenih međusobnih akademskih i profesionalnih veza koje bi omogućile trajnu međunarodnu intelektualnu razmenu sa ciljem unapređenja programa obrazovanja, nauke i kulture.

Održavanje Konferencije omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 

 

foto 2

foto 3

foto 4

foto 5

foto 6

foto 7

foto 8

foto 9

foto 10