UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Izveštaj sa DANUrB+ studentske međunarodne radionice i studentske izložbe u Somboru i Baji, 25-26. avgusta 2022.

01

Učesnici radionice u dvorištu zdanja Županije u Somboru

Studenti Arhitektonskog fakulteta u Beogradu su učestvovali na međunarodnoj studentskoj radionici u okviru INTERREG projekta „DANUrB+“ u periodu od 25-26. avgusta u Somboru i Baji (Mađarska). Tema radionice bila je vezana za mapiranje skrivenih vrednosti podunavskih gradova u cilju povećanja atraktivnosti i novog brendiranja ovih pograničnih gradova. Shodno tome, cilj radionice je pravljenje zbirke fotografija skrivenih i manje poznatih mesta, koja nisu turistička, ali imaju potencijal za dalji razvoj grada. Studenti su sproveli analizu gde su bili u ulozi lokalnih i stranih korisnika grada, na osnovu čega su odredili problem u korišćenju prostora i otkrili potencijal za njegovo prevazilaženje. Data zbirka će biti objavljena u vidu Instagram naloga.

Studenti su prvog dana radionice posetili izložbu “Lovely Views”(„Pogledi ljubavi“) u nemačkoj srednjoj školi u Baji, diskutovali i razmenili utiske o budućnosti ovog pograničnog područja između Mađarske, Srbije i Hrvatske. Pre toga su u Somboru zajedno sa nastavnim osobljem fakulteta postavili izložbu sopstvenih radova u Somboru i Golupcu u izložbenoj dvorani Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“, koja je istog dana uveče i svečano otvorena. Drugog dana radionice svi studenti su u Somboru posetili izložbu studentskih radova gde su studenti sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu prezentovali svoje radove o urbanoj obnovi Sombora i Golupca. Tokom putovanja od Baje do Sombora svi učesnici su posetili novi kulturni centar u Mohaču, primer urbane obnove industrijske baštine Podunavlja. Posle toga svi učesnici radionice su imali kulturni obilazak starog jezgra Sombora.

Tim studenata sa Arhitektonskog fakulteta iz Beograda je imao deset članova, na čelu sa Nikolom Mitrovićem, studentom doktorskih studija. Studentsku izložbu su sa studentima pripremili i postavili: prof. dr Aleksandra Đukić, doc. dr Danijela Milovanović Rodić, as. dr Jelena Marić i as. dr Branislav Antonić.

02

Studenti u obilasku novog kulturnog centra u Mohaču u Mađarskoj

03

Izložba “Lovely Views”(„Pogledi ljubavi“) u Baji u Mađarskoj

04

Uvodni plakat studentske izložbe u Somboru

05

Prezentacija studentskih radova na izložbi u Somboru

06

Prezentacija studentskih radova na izložbi u Somboru

07

Učesnici studentske radionice u obilasku starog jezgra Sombora