UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Ivan Antic abstracts web knjizica apstrakta-1

Međunarodni naučni skup povodom obeležavanja 100 godina od rođenja akademika Ivana Antića (1923-2023), jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata, profesora beogradskog Arhitektonskog fakulteta, člana Krunskog saveta, dugogodišnjeg aktivnog člana profesionalnih udruženja i jednog od osnivača Inženjerske komore Srbije, svečano će biti otvoren u ponedeljak, 4. decembra, u 9.30, u Svečanoj sali SANU.

Istog dana, sa početkom u 17:00, prof. dr Ana Nikezić, prodekan za nauku i saradnju sa Univerzitetom otvoriće Međunarodni naučni skup 100 od rođenja arhitekte Ivana Antića (1923-2023) u amfiteatru Fakulteta.

Zatim u 18:00, prof.arh. Vladimir Lojanica, dekan Arhitektonskog fakulteta, otvoriće izložbu u prostorijama Fakulteta. Izložbu čine dva segmenta – ”Arhitekta Ivan Antić – Elementi”, u auli Fakulteta, koju su priredili studenti Arhitektonskog fakulteta pod rukovodstvom v. prof. mr Zorana Abadića, i asis. dr Jelene Bogosavljević, i izložba prikaza izabranih objekata arhitekte Antića u sali 200.

U vremenskom rasponu od oko pedeset godina arhitekta Antić je projektovao objekte koji u oblikovnom, konstruktivnom i sadržinskom smislu predstavljaju svojevrsno ovaploćenje ideala doba u kojem je stvarao. Njegov obiman i nagrađivan opus sadrži veliki broj realizovanih i projektovanih arhitektonskih radova koji su uporišne tačke srpske moderne arhitekture. Među njima su istaknuta dela srpske arhitekture kao što su Muzej savremene umetnosti na Ušću, Muzej u Šumaricama (u koautorstvu sa Ivankom Raspopović) ili Sportski centar „25. maj“, sportska hala „Pinki“ u Zemunu, kompleks „Dom pionira“ sa zgradom RTB-a i pozorištem „Duško Radović“ u Beogradu, olimpijski bazen na Poljudu u Splitu, hoteli „Breza“ u Vrnjačkoj Banji, „Narvik“ u Kikindi ili hotel „Hajat“ u Novom Beogradu, zgrada SUP-a na Guberevcu u Beogradu, Dom „Politike“ u Krupnju, sve svrhovite i estetizovane graditeljske forme, opredmećene sadržinskim i konstruktivnim zahtevima.

Dobitnik je brojnih nagrada i društvenih priznanja: Oktobarske nagrade grada Beograda za MSU (1965), zajedno sa I. Raspopović, Sedmojulske nagrade za celokupan stvaralački opus (1969), Oktobarske nagrade grada Beograda i Borbine nagrade za arhitekturu za Sportski centar 25. maj (1974), Nagrade Kulturno-prosvetne zajendice Kragujevca za Muzej u Šumaricama (1975),zajedno sa I. Raspopović, Diplome i zlatne plakete grada Splita za doprinos održavanju Osmih mediteranskih igara (1979), Borbine nagrade za arhitekturu zgrade RSUP na Guberevcu (1983), Vukove nagrade (2000).

Naučni skup posvećen akademiku Antiću, koji će se realizovati u SANU i u prostoru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, biće zaokružen promocijom prve monografije o njemu „Arhitektonično, arhitekta Ivan Antić” Dijane Milašinović Marić i Igora Marića (u svečanoj sali SANU sa početkom u 13:30 časova)

 

Direktan prenos može se pratiti i putem linka https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.