UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Predstavljanje publikacije: Novi horizonti, komunikološki aspekti infrastrukture sporta; Borislav Petrović i Dušan Stojanović

Novi horizonti

Publikacija

Sa zadovoljstvom Vam predstavljamo publikaciju profesora Borislava Petrovića i asistenta sa doktoratom dr Dušana Stojanovića.

Prenosimo Vam kratak prikaz knjige a sama publikacija dostupna je u Biblioteci fakulteta.

 

NOVI HORIZONTI, smeštajući tematiku u širi kontekst od uobičajenog razumevanja pojmova, predstavljaju zapravo kritički osvrt na, u ovoj sredini, veoma izražen diskontinuitet načina razumevanja građene sredine, pa i njene osnovne konstitucije i realizacije u celini.
Preciznije, radi se o objektima sporta i njihovom umrežavanju, odnosno formiranju infrastrukture fizičke kulture, u meri i na način kako tu problematiku naš socijalni ambijent percipira u okvirima svog bića i svog vremena.
Ova vrsta organizovanog prostora, kako smo definisali arhitekturu, po navedenom diskontinuitetu svog osmišljavanja i nastajanja svakako nije izuzetak. Moglo bi se reći da je tako u svim tematskim područjima, ako se setimo ranije terminologije uobičajene u nastavi na Arhitektonskom fakultetu, počevši od stanovanja, preko obrazovanja i zdravstvenih ustanova, pa do saobraćaja i energetike. U svim navedenim oblastima lako je uočiti plime i oseke, periode intenzivnih i značajnih ulaganja i građenja, kao i ona druga vremena – nebrige i zaborava.
Da li su uzroci (samo) u ekonomskoj sferi..?
Na prvi pogled (prvu loptu) možda izgleda tako, ali će se na kraju ispostaviti da stvari često nisu onakve kako izgledaju, na primer, u ovom slučaju.

U osvrtu na dileme i otvorena pitanja, analiza obuhvata više studija slučaja, koje su rezultat relativno usmerenog, istraživačko-projektantskog rada studija AGM, vezanog za arhitekturu prostora i infrastrukture sporta (odnosno – fizičke kulture), u periodu od preko dvadeset godina (1999-2022).

NASLOV: Novi horizonti, komunikološki aspekti infrastrukture sporta
UREDNICI: Borislav Petrović i Dušan Stojanović
IZDAVAČ: Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet
GODINA: 2022.
JEZIK: srpski
ISBN: 978-86-7924-278-5