UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

RE-MHN: Novi međunarodni projekat u okviru DAAD programa Univerzitetskog dijaloga sa zemljama Zapadnog Balkana

Ilustracija 1 (1)

Arhitektonski fakultet u Beogradu u toku 2022. godine biće realizator RE-MHN projekta za Univerzitet u Beogradu u okviru programa DAAD – Univerzitetski dijalog sa zemljama Zapadnog Balkana (Hochschuldialog mit Ländern des westlichen Balkans). Odluku o odabiru projekata za finansiranje je donela Nemačka služba za akademsku razmenu (DAAD).

O PROJEKTU

Naziv projekta:

Rehabilitation of Mass Housing as Contribution to Social Equality (RE-MHN)

Trajanje projekta:

12 meseci (1. Januar 2022 – 31. Decembar 2022)

Nosilac projekta: 

TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Nemačka)

Partneri na projektu:

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet (University of Belgrade –Faculty of Architecture)

Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja (Saints Cyril and Methodius University (UKIM), Severna Makedonija)

REZIME

RE-MHN projekat usmeren je na otvaranje i osnaživanje akademskog dijaloga o potencijalima koje naselja kolektivnog stanovanja (eng. mass housing) imaju u procesu održive transformacije gradova, tragajući za inovativnim načinima za njihovo održavanje, ponovnu upotrebu i revitalizaciju. RE-MHN predlaže unapređenje i testiranje inovativnih istraživačkih praksi za rehabilitaciju MHN, kroz angažovanje studenata, akademske i profesionalne zajednice, uvodecći ih u procese lokalnih zajednica u nastojanju da ih podstakne da postanu stvarni akteri ekoloških i društvenih promena. U takvom okviru, projekat pruža proaktivnu arenu za istraživanje i učenje, angažujući mlade istraživače, profesionalce, građane i relevantne zainteresovane strane. Specifičan fokus projekta je jačanje civilnog društva i promovisanje međusektorske komunikacije i saradnje kroz analitički, procesni i problemski dijalog u vezi sa rehabilitacijom MHN i društveno-prostornim razvojem. Očekuje se da će projekat pružiti dublje razumevanje MHN, njihovih potencijala i uticajne uloge u obezbeđivanju pravedne, inkluzivne i održive društveno-prostorne transformacije gradova. Međunarodna i multisektorska saradnja će stimulisati i olakšati dijalog kao inkluzivni medij u kome se diskutuju i porede različiti pristupi i prioriteti, sa ciljem da se podstakne razvoj novih metoda i rešenja. Konačni ishod projekta bi pokazao sliku trenutne situacije i mogućih rešenja za MHN u zemljama učesnicama, informišući struku i kreatore politika.

KICK OFF SASTANAK

Početak aktivnosti na projektu u skladu sa definisanom dinamikom iz projektne aplikacije, ostvaren je u četvrtak 24. februara i petak 25. februara 2022. godine u okviru Kick-Off sastanka u organizaciji Univerziteta TH OWL, Škole za arhitekturu i unutrašnju arhitekturu iz Detmolda. Događaj je po prvi put zvanično okupio članove projekta i različite zainteresovane strane kako bi potvrdili i pokrenuli planirani program na osnovu ekspertskog doprinosa. Događaj je realizovan kroz dve centralne aktivnosti: (1) Predavanja o studijama slučaja zemalja učesnica i (2) Studentska radionica. Ispred Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta na sastanku su učestvovale dr Ana Nikezić, vanredni profesor i Aleksandra Milovanović, istraživač-saradnik / doktorand, koje su održale predavanje pod nazivom Socialist Mass Housing in Belgrade: Triad of Typology, Multiscalarity and Programming u okviru kog su predstavile prethodnu studiju o tipološkoj klasifikaciji socijalističkog višeporodičnog stanovanja u Beogradu i pedagoške modele u čijem je središtu bilo pitanje kolektivnog stanovanja (Radionica Among Scales i Studio projekat Reprogramiranje nasleđa). Kroz diskusiju i refleksije u okviru sastanka uspostavljen je dalji programski pravac, kao i prostorna i društvena dimenzija projekata. Rezultati studentske radionice su omogućili da se bolje razume lokalna tipologija i da se prikaže slika trenutne situacije, pokrećući diskusiju o zajedničkim temama i pitanjima i lokalnim specifičnostima. Dodatno, u okviru predmetnog sastanka ostvareni su finalni dogovori vezani za organizaciju studentske radionice ISO-SCAPES i Međunarodnog RE-MHN Seminara koji će biti održan u maju mesecu u organizaciji UB-AF u Beogradu.

Ilustracija 2 (1)

TH OWL: Detmold School of Architecture and Interior Architecture (Hochschule OWL – Detmolder Schule für Architektur und Innenarchitektur, Nemačka)

Dr Uta Potgieser, redovni profesor, predsednica međunarodnog poglavlja DOCOMOMO (rukovodilac projekta); Anica Dragutinović, asistent / doktorand

Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

dr Ana Nikezić, vanredni profesor; Aleksandra Milovanović, istraživač-saradnik / doktorand

Univerzitet svetog Ćirila i Metodija iz Skoplja (Saints Cyril and Methodius University (UKIM), Severna Makedonija)

Dr Ana Ivanovska Deskova, vanredni profesor + Dr Jovan Ivanovski, redovni profesor + Mihajlo Stojanovski, asistent / doktorand + Tea Damjanovska, asistent / doktorand

 

Više informacija o dodeljenom grantu na:

https://static.daad.de/media/daad_de/pdfs_nicht_barrierefrei/infos-services-fuer-hochschulen/westbalkan_projekte_2022.pdf 

Logo-partneri