УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Hackathon 3 ilustracija

Позив за учешће студената АФ на хакатону и радионици „REANIMATE THE DINOSAUR“ – 24h Urban Design Hackathon + Spring School in Weimar and Berlin / Рок за пријаву: 24. октобар 2021.године до 23.59h/

 

19-21 Nov 2021 ONLINE

10-18 March 2022 ON SITE

 

The Urban Design Hackathon је 24-часовна радионица за интернационалне студенте коју већ трећи пут организује Bauhaus University Weimar (D) у сарадњи са универзитетима из Европе и представља део “International Virtual Academic Collaboration” (IVAC) program of the German Academic Exchange Service (DAAD). Ове године, њихови међународни партнери на радионици су:  Polytechnic University of Catalonia (ES) и University of Porto (P) као и Универзитет у Београду – Архитектонски факултет. На радионици учествује 20 студената, 5 са сваког универзитета.

Основна тема хакатона/ радионице је „Реанимација диносауруса“ а од студената се очекује да у оквиру мешовитих интернационалних тимова развијају сценарије будућег развоја напуштених структура у урбаној средини, кроз нови формат комбинованог учења (blended learning) и међународну сарадњу. „Диносаурус“ који се на овој радионици „реанимира“ је „Internationales Congress Centrum“ (ICC) Berlin“, један од највећих конгресних центара у свету, коме су Берлинци дали надимак „свемирски брод“.

Овогодишња радионица је подељена у две фазе:

  • Први део је он-лајн дигитални хакатон и реализује се од 19 – Новембра  2021.
  • Други део радионице се реализује уживо у Вајмару и Берлину у периоду од 10 – 19.03.2022.

 

Информације концепту радионице и овогодишњој теми и локацији можете погледати на следећим линковима:

https://vimeo.com/629051959

https://www.uni-weimar.de/projekte/urbandesignhackathon/

Информације о претходним хакатонима можете погледати на следећим линковима:

https://www.uni-weimar.de/projekte/urbandesignhackathon/202001-2/

https://www.instagram.com/urbandesignhackathon/

 

Ко може да учествује?


Услов за учешће на међународном хакатону је добро знање енглеског језика.

На учешће у хакатону могу да конкуришу студенти:

  • 3. године ОАСА програма 
  • 3, 4. и 5. године ИАСА  програма 
  • 1. и 2. године МАСА програма

Тема и локација 24h Urban Design Hackathon + Spring School _Weimar and Berlin


Треће издање Хакатона урбаног дизајна усмерено је на реанимирање светски познатог диносауруса: „Internationales Congress Centrum“ (ICC) Berlin“ . Дизајнирали су га берлински архитекти Ралф Шулер (Ralf Schüler) и  Урсулина Шулер –Вите (Ursulina Schüler-Witte). Конгресни центар је отворен 1979. године. Зграда је дуга 313 метара и сматра се једним од највећих конгресних центара у свету и представља репер је послератне немачке архитектуре и најскупљу зграду у западном Берлину. Током деведесетих, центар је постао је тражено и престижно место одржавања конференција, попут састанка Светске банке 1988. године и прве Конференције о промени климе Уједињених нација 1995.

Високи трошкови рада и реновирања постали су претња за будућност“ ICC“-а, и априла 2014. године комплекс је затворен ради обнове и уклањања азбестних облога. У међувремену су развијани предлози су ново и привремено  коришћење центра, али још увек не постоји јасан архитектонски и финансијски концепта његове употребе. Конгресни центар је и у 2021.години затворен, а 2019. је проглашен за културно наслеђе.

Смештен је у берлинској четврти Charlottenburg-Wilmersdorf и налази се на острву између аутопутева и мостова. Директно је повезан са железничком станицом Берлин „Messe Nord/ICC“, која је део „Ringbahn“железничке пруга која кружи око градског подручја Берлина. Због своје изразите високотехнолошке архитектуре, „ICC“  је био локација за снимање неколико дистопијских филмова, а Берлинци га зову „Свемирски брод“ и „Бојни брод Шарлотенбург”.

У контексту потребе за значајном урбаном трансформацијом, време је да „отворимо“ овај интровертни , ка аутомобилима фокусиран, свемирски брод. Значајна област и фокус процеса пројектовања је вишеспратно паркиралиште на јужном крају зграде. Ту лежи потенцијал за интервенцију и прилика да се оживи једна од највећих и најчуднијих грађевина Берлина.

Пријаве


Пријављивање се врши путем е-маила. На е-маил HackathonDinosaur3@arh.bg.ac.rs је као пријаву потребно послати:

  1. Кратки видео (40 секунди) на ЕНГЛЕСКОМ ЈЕЗИКУ у коме се представљате и који треба да садржи следеће информације:
    • Име
    • Универзитет и факултет
    • Родни град
    • Град у коме сад живите/ Где би сте желели да живите?
    • Зашто желите да учествујете у хакатону

Примере видео презентације можете видети на следећем линку:

https://www.uni-weimar.de/projekte/urbandesignhackathon/

  1. Један рад са Студио пројекта – 1 фајл ( pdf ili jpeg) који треба насловити:pdf ili  ime_prezime.jpeg

Рок за пријављивање је недеља, 24. октобра 2021.године до 23.59h. По затварању пријава, сви учесници ће путем мејла бити обавештени о наредним корацима.

Више информација:

ФЛАЈЕР