UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Hackathon 3 ilustracija

Poziv za učešće studenata AF na hakatonu i radionici „REANIMATE THE DINOSAUR“ – 24h Urban Design Hackathon + Spring School in Weimar and Berlin / Rok za prijavu: 24. oktobar 2021.godine do 23.59h/

 

19-21 Nov 2021 ONLINE

10-18 March 2022 ON SITE

 

The Urban Design Hackathon je 24-časovna radionica za internacionalne studente koju već treći put organizuje Bauhaus University Weimar (D) u saradnji sa univerzitetima iz Evrope i predstavlja deo “International Virtual Academic Collaboration” (IVAC) program of the German Academic Exchange Service (DAAD). Ove godine, njihovi međunarodni partneri na radionici su:  Polytechnic University of Catalonia (ES) i University of Porto (P) kao i Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet. Na radionici učestvuje 20 studenata, 5 sa svakog univerziteta.

Osnovna tema hakatona/ radionice je „Reanimacija dinosaurusa“ a od studenata se očekuje da u okviru mešovitih internacionalnih timova razvijaju scenarije budućeg razvoja napuštenih struktura u urbanoj sredini, kroz novi format kombinovanog učenja (blended learning) i međunarodnu saradnju. „Dinosaurus“ koji se na ovoj radionici „reanimira“ je „Internationales Congress Centrum“ (ICC) Berlin“, jedan od najvećih kongresnih centara u svetu, kome su Berlinci dali nadimak „svemirski brod“.

Ovogodišnja radionica je podeljena u dve faze:

  • Prvi deo je on-lajn digitalni hakaton i realizuje se od 19 – Novembra  2021.
  • Drugi deo radionice se realizuje uživo u Vajmaru i Berlinu u periodu od 10 – 19.03.2022.

 

Informacije konceptu radionice i ovogodišnjoj temi i lokaciji možete pogledati na sledećim linkovima:

https://vimeo.com/629051959

https://www.uni-weimar.de/projekte/urbandesignhackathon/

Informacije o prethodnim hakatonima možete pogledati na sledećim linkovima:

https://www.uni-weimar.de/projekte/urbandesignhackathon/202001-2/

https://www.instagram.com/urbandesignhackathon/

 

Ko može da učestvuje?


Uslov za učešće na međunarodnom hakatonu je dobro znanje engleskog jezika.

Na učešće u hakatonu mogu da konkurišu studenti:

  • 3. godine OASA programa 
  • 3, 4. i 5. godine IASA  programa 
  • 1. i 2. godine MASA programa

Tema i lokacija 24h Urban Design Hackathon + Spring School _Weimar and Berlin


Treće izdanje Hakatona urbanog dizajna usmereno je na reanimiranje svetski poznatog dinosaurusa: „Internationales Congress Centrum“ (ICC) Berlin“ . Dizajnirali su ga berlinski arhitekti Ralf Šuler (Ralf Schüler) i  Ursulina Šuler –Vite (Ursulina Schüler-Witte). Kongresni centar je otvoren 1979. godine. Zgrada je duga 313 metara i smatra se jednim od najvećih kongresnih centara u svetu i predstavlja reper je posleratne nemačke arhitekture i najskuplju zgradu u zapadnom Berlinu. Tokom devedesetih, centar je postao je traženo i prestižno mesto održavanja konferencija, poput sastanka Svetske banke 1988. godine i prve Konferencije o promeni klime Ujedinjenih nacija 1995.

Visoki troškovi rada i renoviranja postali su pretnja za budućnost“ ICC“-a, i aprila 2014. godine kompleks je zatvoren radi obnove i uklanjanja azbestnih obloga. U međuvremenu su razvijani predlozi su novo i privremeno  korišćenje centra, ali još uvek ne postoji jasan arhitektonski i finansijski koncepta njegove upotrebe. Kongresni centar je i u 2021.godini zatvoren, a 2019. je proglašen za kulturno nasleđe.

Smešten je u berlinskoj četvrti Charlottenburg-Wilmersdorf i nalazi se na ostrvu između autoputeva i mostova. Direktno je povezan sa železničkom stanicom Berlin „Messe Nord/ICC“, koja je deo „Ringbahn“železničke pruga koja kruži oko gradskog područja Berlina. Zbog svoje izrazite visokotehnološke arhitekture, „ICC“  je bio lokacija za snimanje nekoliko distopijskih filmova, a Berlinci ga zovu „Svemirski brod“ i „Bojni brod Šarlotenburg”.

U kontekstu potrebe za značajnom urbanom transformacijom, vreme je da „otvorimo“ ovaj introvertni , ka automobilima fokusiran, svemirski brod. Značajna oblast i fokus procesa projektovanja je višespratno parkiralište na južnom kraju zgrade. Tu leži potencijal za intervenciju i prilika da se oživi jedna od najvećih i najčudnijih građevina Berlina.

Prijave


Prijavljivanje se vrši putem e-maila. Na e-mail HackathonDinosaur3@arh.bg.ac.rs je kao prijavu potrebno poslati:

  1. Kratki video (40 sekundi) na ENGLESKOM JEZIKU u kome se predstavljate i koji treba da sadrži sledeće informacije:
    • Ime
    • Univerzitet i fakultet
    • Rodni grad
    • Grad u kome sad živite/ Gde bi ste želeli da živite?
    • Zašto želite da učestvujete u hakatonu

Primere video prezentacije možete videti na sledećem linku:

https://www.uni-weimar.de/projekte/urbandesignhackathon/

  1. Jedan rad sa Studio projekta – 1 fajl ( pdf ili jpeg) koji treba nasloviti:pdf ili  ime_prezime.jpeg

Rok za prijavljivanje je nedelja, 24. oktobra 2021.godine do 23.59h. Po zatvaranju prijava, svi učesnici će putem mejla biti obavešteni o narednim koracima.

Više informacija:

FLAJER