UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Seminar o knjizi Snežane Vesnić Arhitektonski koncept: objekt stvarnosti i subjekt iluzije

SLIKA Snezana

Arhitektonski koncept se poduhvatio rvanja sa najtežim konceptima i problemima, i to sa zavidnom brižljivošću i sa tako retkim poštenjem koje bezmalo nijedan pojam ne ostavlja nepropitanim. Od samog „koncepta“, preko „subjekta“, „objekta“, „identiteta“, do „konstrukcije“, „projekta“ i „platforme“, ništa nije prepušteno samorazumljivosti, već naprotiv: izloženo u svoj polisemiji. I preko toga, sve te minijature ili čak samostalni eseji kontekstualizovani su u jedan zadatak, u jednu koncepciju, rekli bismo, u jednu tekstualnu arhitektoniku. Koncept ovde postaje nešto između „srednjeg termina“ i pozicije iz koje se događa praksa arhitekture i polazište za promišljanje statusa i misije ili duga arhitekte.

 

Učesnici: Aleksandar Bobić (FMK, Beograd), Petar Bojanić (IFDT), Igor Cvejić (IFDT), Miloš Ćipranić (IFDT), Sonja Dedić (Arhitektonski fakultet, Beograd), Vladan Đokić (Arhitektonski fakultet, Beograd), Edward Đorđević (Univerzitet u Gisenu), Milan Đurić (Arhitektonski fakultet, Beograd), Vladimir Milenković (Arhitektonski fakultet, Beograd), Marija Milinković (Arhitektonski fakultet, Beograd), Jelena Mitrović (Arhitektonski fakultet, Beograd), Ana Nikezić (Arhitektonski fakultet, Beograd), Željko Radinković (IFDT), Snežana Vesnić (Arhitektonski fakultet, Beograd), Draško Vuksanović (Akademska knjiga, Novi Sad)

Snežana Vesnić je arhitekta i docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Studirala je i na Fakultetu primenjenih umetnosti – Univerzitet umetnosti u Beogradu i bila postdoktorski istraživač u Centru za napredne studije Univerziteta u Rijeci. Jedan je od osnivača arhitektonskog studija Neoarhitekti. Projekti Snežane Vesnić dobili su brojne nagrade poput nagrade Udruženja arhitekata Srbije “Aleksej Brkić“ za Vilu Pavlović (2018), dve nominacije za nagradu Mies van der Rohe (Vila Pavlović, 2018. i Poslovna zgrada Textil u Užicu, 2008.). Trenutno radi na projektu kinetičke strukture RTS Memorijal „16“, kao i knjizi Memorials and Genius Loci (sa prof. E. Morezzi, Politecnico di Torino). Osnivač je časopisa Chorein: Journal for Architecture and Philosophy (2021) sa filozofom P. Bojanićem Njeno naučno istraživanje u polju arhitektonske filozofije i estetike usredsređeno je na teoretizaciju i proizvodnju arhitektonskih koncepata.

 

Snežana Vesnić, PhD Arch

University of Belgrade, Faculty of Architecture

snegene@arh.bg.ac.rs

 

www.neoarhitekti.net
www.concept-architecture.com
www.miesarch.com/work/4156
vimeo.com/302293467

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/seminar-o-knjizi-snezane-vesnic-arhitektonski-koncept-objekt-stvarnosti-i-subjekt-iluzije/