УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Семинар о књизи Снежане Веснић Архитектонски концепт: објект стварности и субјект илузије

SLIKA Snezana

Архитектонски концепт се подухватио рвања са најтежим концептима и проблемима, и то са завидном брижљивошћу и са тако ретким поштењем које безмало ниједан појам не оставља непропитаним. Од самог „концепта“, преко „субјекта“, „објекта“, „идентитета“, до „конструкције“, „пројекта“ и „платформе“, ништа није препуштено саморазумљивости, већ напротив: изложено у свој полисемији. И преко тога, све те минијатуре или чак самостални есеји контекстуализовани су у један задатак, у једну концепцију, рекли бисмо, у једну текстуалну архитектонику. Концепт овде постаје нешто између „средњег термина“ и позиције из које се догађа пракса архитектуре и полазиште за промишљање статуса и мисије или дуга архитекте.

 

Учесници: Александар Бобић (ФМК, Београд), Петар Бојанић (ИФДТ), Игор Цвејић (ИФДТ), Милош Ћипранић (ИФДТ), Соња Дедић (Архитектонски факултет, Београд), Владан Ђокић (Архитектонски факултет, Београд), Едwард Ђорђевић (Универзитет у Гисену), Милан Ђурић (Архитектонски факултет, Београд), Владимир Миленковић (Архитектонски факултет, Београд), Марија Милинковић (Архитектонски факултет, Београд), Јелена Митровић (Архитектонски факултет, Београд), Ана Никезић (Архитектонски факултет, Београд), Жељко Радинковић (ИФДТ), Снежана Веснић (Архитектонски факултет, Београд), Драшко Вуксановић (Академска књига, Нови Сад)

Снежана Веснић је архитекта и доцент на Архитектонском факултету Универзитета у Београду. Студирала је и на Факултету примењених уметности – Универзитет уметности у Београду и била постдокторски истраживач у Центру за напредне студије Универзитета у Ријеци. Један је од оснивача архитектонског студија Неоархитекти. Пројекти Снежане Веснић добили су бројне награде попут награде Удружења архитеката Србије “Алексеј Бркић“ за Вилу Павловић (2018), две номинације за награду Миес ван дер Рохе (Вила Павловић, 2018. и Пословна зграда Теxтил у Ужицу, 2008.). Тренутно ради на пројекту кинетичке структуре РТС Меморијал „16“, као и књизи Memorials and Genius Loci (са проф. E. Morezzi, Politecnico di Torino). Оснивач је часописа Chorein: Journal for Architecture and Philosophy (2021) са филозофом П. Бојанићем Њено научно истраживање у пољу архитектонске филозофије и естетике усредсређено је на теоретизацију и производњу архитектонских концепата.

 

Snežana Vesnić, PhD Arch

University of Belgrade, Faculty of Architecture

snegene@arh.bg.ac.rs

 

www.neoarhitekti.net
www.concept-architecture.com
www.miesarch.com/work/4156
vimeo.com/302293467

https://ifdt.bg.ac.rs/index.php/events/seminar-o-knjizi-snezane-vesnic-arhitektonski-koncept-objekt-stvarnosti-i-subjekt-iluzije/