UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

ARHITEKTONSKI FAKULTET U CROSSREF SISTEMU – DODELJIVANJE DOI BROJA FAKULTETSKIM IZDANJIMA

Image (1)

Sa zadovoljstvom Vas obaveštavamo da je izdavačka delatnost Univerziteta u Beogradu – Arhitektonskog fakulteta unapređena novom mogućnošću dodele DOI brojeva svojim izdanjima. Ovaj način asignacije naučnih radova pokazao se izuzetno vrednim za autore i krajnje korisnike.

CrossRef sistem koristi preko 13000 organizacija u 139 zemalja, koje su se obavezale da savesno implementiraju korišćenje DOI brojeva u njihovim bibliografijama, i tako doprinesu infrastrukturi i vidljivosti dostupnog sadržaja.

Sav sadržaj u okviru izdanja kojima je dodeljen DOI broj biće javno dostupan i služiće unapređenju “akademskog ekosistema”.

Kao članica Organizacije, Arhitektonski fakultet u Beogradu će moći da koristi servise kao što su

Provera sličnosti (https://www.crossref.org/education/similarity-check/),

Citiranost (https://www.crossref.org/education/cited-by/ ),

Crossmark (https://www.crossref.org/education/crossmark/ ),  i

Registar izvora finansiranja -( https://www.crossref.org/education/funder-registry/ ).

 

Svi istraživači Arhitektonskom fakulteta u Beogradu (nastavnici, saradnici, naučni saradnici i istraživači, student doktorskih akademskih studija i stipendisti MPNTR) imaju pravo na korišćenje CrossRef servisa, kao i na podnošenje zahteva za dobijanje DOI broja za sledeće tipove publikacija u skladu sa Pravilnikom o postupku, načinu vrednovanja i kvantitativnom iskazivanju naučnoistraživačkih rezultata istraživača (“Sl. glasnik RS”, br. 24/2016 i 21/2017) za koje je Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet izdavač:

Monografije, monografske studije, tematski zbornici, leksikografske i kartografske publikacije međunarodnog značaja (M10)

Zbornici međunarodnih naučnih skupova (M36)

Monografije nacionalnog značaja (M40)

Odbranjena doktorska disertacija (M70)

Takođe, DOI broj biće dodeljen svim serijskim publikacijama i člancima/poglavljima u okviru serijskih publikacija za koje izdavač Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet.

Zašto DOI

Razvojem Interneta naučno periodično izdavaštvo se značajno izmenilo. Većina svetskih izdavača naučnih časopisa, pored svoje papirne forme, istovremeno objavljuje i svoju elektronsku formu, čime značajno doprinosi vidljivosti i dostupnosti svojih izdanja. Dodatno, elektronska forma omogućava krajnjim korisnicima da za mnogo kraće vreme pročitaju sve objavljene radove na temu njihovog istraživanja. Pored članaka u celini, krajnjem korisniku je omogućeno i da pročita radove koji su citirani u svakom članku (naravno ukoliko je za te plaćena pretplata). Ta jednostavna “navigacija” od bibliografskog opisa reference do punog teksta obezbeđuje se preko DOI (Digital Object Identifier) brojeva.

 

Šta je DOI

DOI je jedinstvena alfanumerička niska dodeljena pojedinačnom digitalnom objektu (članku, poglavlju u knjizi i sl.). Preko te oznake uspostavlja se veza do Internet stranice na kojoj se dokument nalazi. Povezivanje podataka o člancima, DOI brojeva i veb adresa obavlja se preko servisa CrossRef (https://www.crossref.org/). Taj servis održava bazu DOI brojeva, meta-podatke i linkove do punih tekstova.

Kako pronaći DOI broj članka

S obzirom na česte zahtev od strane uredništava časopisa da reference navedene u popisu korišćene literature budu opremljene DOI brojem, KoBSON je prilagodio CrossRef aplikaciju koja omogućava pronalaženje DOI brojeva. Jednostavnim kopiranjem reference (ili dela reference) u “tekst boks”, posredstvom CrossRef sistema dobija se referenca opremljena DOI brojem.

https://www.crossref.org/