UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

idd

Ove godine održava se četvrto izdanje Dana italijanskog dizajna u svetu, inicijative koju promoviše Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje Republike Italije u saradnji sa Ministarstvom kulture, Ministarstvom za ekonomski razvoj, Trijenaleom u Milanu, Salonom nameštaja u Milanu, Italijanskom agencijom za spoljnu trgovinu ICE, Konfindustrijom, Asocijacijom za industrijski dizajn (ADI), Fondacijom „ Compasso d’Oro “ i Federacijom „ Federlegno Arredo “, sa ciljem da obeleži izvrsnost italijanskog dizajna u svetu kao važnog sektora italijanske kulture i privrede. U ovu inicijativu uključeno je 100 „ambasadora“ italijanskog dizajna u preko 100 gradova širom sveta koji će, polazeći od teme „Dizajniranje budućnosti. Razvoj, inovacija, održivost i lepota“, predstaviti najbolje od italijanskog industrijskog dizajna.

 

Povodom četvrtog izdanja manifestacije Italian Design Day, Italijanski institut za kulturu u Beogradu, u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu, predstaviće onlajn konferenciju arhitekte Đuzepea Marinelija De Marka, profesora na predmetima „Basic design“ na Institutu umetničke industrije „ Italian Design Day “ i „Dizajn prostora i multimedijalnih sistema“ na Univerzitetu u Udinama, koji je i tvorac i umetnički direktor Nedelje dizajna u Pordenoneu i suosnivač „Inovativnog foruma malih gradova“. On je takođe aktivan i na polju međunarodne arhitekture sa „ Studio Labirinto “ i bavi se proučavanjem i širenjem arhitekture i dizajna za složena društva, čineći održivost sopstvenim brendom dizajnerskog identiteta. Neki od njegovih crteža deo su stalnih postavki Muzeja Maxxi u Rimu, Centra Pompidu u Parizu, Muzeja Šusek u Moskvi. Organizovao je važne međunarodne događaje u oblasti dizajna i održao predavanja širom sveta.

 

Italijanski dizajn karakteriše stalno obnavljanje tema i shema zahvaljujući kreativnosti autora i podsticajima klijenata. Inventivnost i originalnost u projektovanju, kvalitet upotrebljenih materijala, brižljiva izrada predmeta, proizvodni proces koji vodi računa o životnoj sredini, o onom ko izrađuje te proizvode kao i onom ko će ih koristiti, zatim vrlo visok nivo grafike pakovanja i reklame jesu one karakteristike koje su italijanski dizajn učinile čuvenim, prestižnim i prepoznatljivim u svetu.

 

Konferencija arhitekte Marinelija De Marka pod nazivom „Italijanski dizajn, kako je nastao Made in Italy“ održaće se u četvrtak 5. novembra u 18 sati na platformi Zoom. Da biste učestvovali, neophodno je da se registrujete. Detalje o registraciji naći ćete na ovoj stranici i na društvenim mrežama Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu.

 

https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/gli_eventi/calendario/2020/11/giornata-del-design-italiano-nel_1.html

 

Informacije

Datum: četvrtak, 5. novembar 2020. godine

Vreme: U 18:00

Organizuje : IIC Belgrado

U saradnji sa : Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

Ulaz : Slobodan