УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

idd

Ове године одржава се четврто издање Дана италијанског дизајна у свету, иницијативе коју промовише Министарство спољних послова и међународне сарадње Републике Италије у сарадњи са Министарством културе, Министарством за економски развој, Тријеналеом у Милану, Салоном намештаја у Милану, Италијанском агенцијом за спољну трговину ICE, Конфиндустријом, Асоцијацијом за индустријски дизајн (АДИ), Фондацијом „ Compasso d’Oro “ и Федерацијом „ Federlegno Arredo “, са циљем да обележи изврсност италијанског дизајна у свету као важног сектора италијанске културе и привреде. У ову иницијативу укључено је 100 „амбасадора“ италијанског дизајна у преко 100 градова широм света који ће, полазећи од теме „Дизајнирање будућности. Развој, иновација, одрживост и лепота“, представити најбоље од италијанског индустријског дизајна.

 

Поводом четвртог издања манифестације Italian Design Day, Италијански институт за културу у Београду, у сарадњи са Архитектонским факултетом у Београду, представиће онлајн конференцију архитекте Ђузепеа Маринелија Де Марка, професора на предметима „Basic design“ на Институту уметничке индустрије „ Italian Design Day “ и „Дизајн простора и мултимедијалних система“ на Универзитету у Удинама, који је и творац и уметнички директор Недеље дизајна у Порденонеу и суоснивач „Иновативног форума малих градова“. Он је такође активан и на пољу међународне архитектуре са „ Studio Labirinto “ и бави се проучавањем и ширењем архитектуре и дизајна за сложена друштва, чинећи одрживост сопственим брендом дизајнерског идентитета. Неки од његових цртежа део су сталних поставки Музеја Maxxi у Риму, Центра Помпиду у Паризу, Музеја Шусек у Москви. Организовао је важне међународне догађаје у области дизајна и одржао предавања широм света.

 

Италијански дизајн карактерише стално обнављање тема и схема захваљујући креативности аутора и подстицајима клијената. Инвентивност и оригиналност у пројектовању, квалитет употребљених материјала, брижљива израда предмета, производни процес који води рачуна о животној средини, о оном ко израђује те производе као и оном ко ће их користити, затим врло висок ниво графике паковања и рекламе јесу оне карактеристике које су италијански дизајн учиниле чувеним, престижним и препознатљивим у свету.

 

Конференција архитекте Маринелија Де Марка под називом „Италијански дизајн, како је настао Made in Italy“ одржаће се у четвртак 5. новембра у 18 сати на платформи Zoom. Да бисте учествовали, неопходно је да се региструјете. Детаље о регистрацији наћи ћете на овој страници и на друштвеним мрежама Италијанског института за културу у Београду.

 

https://iicbelgrado.esteri.it/iic_belgrado/sr/gli_eventi/calendario/2020/11/giornata-del-design-italiano-nel_1.html

 

Информације

Датум: четвртак, 5. новембар 2020. године

Време: У 18:00

Организује : IIC Belgrado

У сарадњи са : Универзитет у Београду – Архитектонски факултет

Улаз : Слободан