УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

LHA_2500x1042

LafargeHolcim је у јуну ове године расписао Конкурс за пројекте професионалаца, као и авангардне идеје „Нове генерације“ које комбинују решења у области одрживе градње са архитектонском изврсношћу.

Шести конкурс овог међународног такмичења је отворен за пријаве до 25. фебруара 2020. године.

Наградни фонд износи укупно два милиона америчких долара за истакнуте пројекте и решења у области архитектуре, инжењеринга, урбанистичког планирања, технологије материјала и градње, као и повезаних области.

Пријаве за Главну категорију LafargeHolcim Награде укључују одрживе грађевинске пројекте у напредној фази дизајна, уз реалну могућност реализације. Изградња/израда не сме бити започета пре 1. јануара 2019. године.

Категорија „Нова генерација“ (Next Generation) подразумева визионарска пројектна решења и авангардне идеје у прелиминарној фази дизајна, укључујући пројектни студио и истраживачки рад. За учешће у овој категорији, аутори не смеју бити старији од 30 година.

Студенти и млади професионалци су добродошли за учешће у главној категорији конкурса са пројектима који су ушли у напредну фазу дизајна.

Независни стручни жири у пет географских регија света ће оцењивати пријаве примењујући свеобухватне „циљне критеријуме“ одрживе градње ЛафаргеХолцим Фондације. Критеријуми се односе на иновације и примењивост; етичке стандардне и друштвену инклузију; ресурсе и учинак на животну средину; економску оправданост и компатибилност;  контекстуални и естетски утицај. Конкурс промовише циркуларно размишљање и смањење емисије ЦО2у свим дисциплинама, а такође идентификује идеје са највећим потенцијалом за решавање изазова данашњице у погледу убрзане урбанизације и побољшања квалитета живота.

Учешће на конкурсу је бесплатно, а пријаве морају бити сачињене на енглеском језику на мрежном формулару који садржи информације о ауторству, сиже пројекта, техничке детаље, као и фотографије и/или илустрације пројекта. Упутство „Корак-по-корак“ детаљно објашњава процес и приказује начин припреме пријаве на www.lafargeholcim-awards.org

Од 2003. године, LafargeHolcim Фондација унапређује разговоре о  одрживој  градњи претежно путем LafargeHolcim Награде, најзначајнијег светског конкурса у области одрживог пројектовања. Фондација је настала на основу иницијативе LafargeHolcim Групе, глобалног лидера у области грађевинских материјала и решења.

Линк за пријаву радова https://application.lafargeholcim-awards.org/

Додатне информације https://www.lafarge.rs/otvoren-medunarodni-konkurs-lafargeholcim-nagrada-za-projekte-odrzive-gradnje