UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

ZnakMPU_crveni

Izvor vesti: http://mpu.rs/izlozbe/41-salon-arhitekture/

41. Salon arhitekture predstavlja najsveobuhvatniji pregled arhitektonske delatnosti u Srbiji, ali na izložbi učestvuje i jedan broj autora iz inostranstva, uglavnom iz regije. Od ukupno 230 kandidovanih radova u svim kategorijama u zvaničnu selekciju, selekcioni žiri je uvrstio 104 rada, od kojih je u konkurenciji za nagrade razvrstano 78 radova u 6 kategorija (nije bilo radova iz urbanizma i arhitektonske kritike a konkursni i studentski radovi izlažu se van kategorije za nagrade). Oko trista autora, u sto timova, prikazaće svoje radove iz različitih oblasti arhitekture – javne objekte, stambene i industrijske zgrade, enterijere, eksperimentalne i istraživačke projekte i pisanja o arhitekturi. Žiri 41. Salona arhitekture u sastavu – Relja Ivanić, Natalija Miodragović, Jurij Sadar, Dejan Todorović i Zlata Vuksanović Macura dodeliće Grand Prix Salona, nagrade, priznanja i pohvale po kategorijama.

Prateći program sa nizom zanimljivih događaja i izložbi takođe je u duhu tematizacije Salona Na ivici. To se pre svega odnosi na temat „Aktivizam u arhitekturi“ koji će okupiti različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i predstaviti njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina kao i unapređenje arhitektonske kulture i kultura prostora u našoj sredini.

Specijalni gost Salona je gostujuća izloža “Arhitektura inventura 2016-2018”, koja po pozivu Salona stiže iz Ljubljane i predstavlja izbor, upravo završene 24. marta 2019, bijenalne izložbe koju organizuje Udruženje arhitekata Ljubljane. Sliku o dometima slovenačke arhitektonske scene upotpuniće i predavanje predstavnika mladog slovenačkog tima „Svet Vmes“. Uz člana žirija Jurija Sadara (Sadar-Vuga Arhitekti) prisustvo slovenačkih arhitekata i arhitekture svakako će obeležiti ovogodišnju izložbu Salona.

U okviru programa Dokumenta biće predstavljena reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostor“ Branka Stanojevića, u sadržajnom obliku potpuno ali ne i u prostornom kao originalna postavka u srpskom paviljonu, koja je predstavljala Republiku Srbiju na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018. Ističemo da je prvi put da se u tako značajnom obimu predstavlja izložba koja je predstavljala našu nacionalnu selekciju na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Tradicionalno su prisutni fakultetski i studenski programi. Ovog puta to je izložba iz Novog Sada sa Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka pod nazivom „Kondicional 505“. Kao i manifestacija “Pre Salona” sa nizom radionica nastalih u saradnji Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, Građevinsko-tehničkog fakulteta u Nišu i Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu (BiH).

Prateći program 41. Salon arhitekture

Sreda 27. mart – 7. april 2019.
/ galerija Žad, MPU /

PreSalona 2019 – IZVAN GRANICA – izložba i radionice

PreSalona – projekat saradnje, umrežavanja i razmene iskustava između četiri fakulteta arhitekture i dizajna: Fakultet primenjenih umetnosti, Univerzitet umetnosti u Beogradu; Arhitektonski fakultet, Univerzitet u Beogradu; Građevinsko-arhitektonski fakultet, Univerzitet u Nišu; Fakultet tehničkih nauka – Departman za arhitekturu i urbanizam, Univerzitet u Novom Sadu.

Gost PreSalona: Univerzitet u Sarajevu – Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo, Odsjek produkt dizajn.

41-Salon-Arhitekture_PreSalona-2019_opt


Sreda 27. mart – 30. april 2019.
/ Galerija Anastas na I spratu MPU /

Dokumenta I: Slobodna škola je slobodan prostor

U okviru rubrike Salona Dokumenta predstavljena je reinterpretacija izložbe „Slobodna škola je slobodan prostor“ Branka Stanojevića sa saradnicima koja je predstavljala Republiku Srbiju na 16. međunarodnoj izložbi arhitekture Bijenalu u Veneciji 2018. Izložba je na Salonu prezentovana potpuno u sadržajnom smislu ali je postavka modifikovana u odnosu na originalnu postavku u srpskom paviljonu u Đardinima. Ističemo da je prvi put da se u tako značajnom obimu prikazuje izložba koja je predstavljala našu nacionalnu selekciju na Bijenalu arhitekture u Veneciji.

Slobodna škola je slobodan prostor
http://freeschoolisfreespace.com/
26. maj ⟶ 25. novembar 2018
Srpski paviljon

PDF katalog izložbe

Bijenale arhitekture 2018. u Veneciji: Otvoren paviljon Republike Srbije

slobodna-skola-slobodan-prostor-crtez-bogdanovic slobodna-skola-slobodan-prostor-mpu-stanojevic slobodna-skola-slobodan-prostor-mpu


Sreda 27. mart – 30. april 2019.
/ Galerija Anastas na I spratu MPU /

Dokumenta II: 100 godina od osnivanja Bauhausa (1919–1933)

Veliki jubilej Bauhausa, tog herojskog, pionirskog doba moderne arhitekture, industrijskog dizajna i umetnosti koji je imao sveopšti uticaj na arhitekturu, dizajn i kulturu življenja u XX veku na Salonu je obeležen reprodukovanjem teksta Manifest Bauhausa Valtera Gropijusa i video prezentacijom (od 10. 04. 2019). Bauhaus je bio ne samo jedna od najznačajnijih umetničkih škola već i ogledno polje evropskog modernizma. Nastao je 1919. spajanjem Umetničke akademije (Hohschule fur Bildende Kunst) i Umetničko-zanatske škole (Kunstgewerbeschule) pod rukovodstvom Valtera Gropijusa (Walter Gropius, 1883–1970).


Sreda 03. april – 30. april 2019.
/ Galerija Anastas na I spratu MPU /

Gostujuća izložba: Arhitektura inventura 2016-2018 na Salonu arhitekture 2019. u Beogradu

Izbor radova sa bijenalne izložbe članova Udruženja arhitekata Ljubljane održane od 20. 02 do 24. 03. 2019. u Velikoj dvorani Cankarjevog doma u Ljubljani. Izložba je predstavila presek radova članova Udruženja u poslednje dve godine.

Organizator izložbe: Društvo arhitekata Ljubljane.
Urednici kataloga: Kristina Dešman, Maja Ivanič.
Selekcija projekata za gostovanje na Salonu arhitekture 2019, Beograd: Andrej Strehovec (UO DaNS).

Arhitektura-inventura-2016-2018_opt

Izložba: Arhitektura inventura 2016-2018 u Velikoj dvorani Cankarjevog doma u Ljubljani

Utorak 09. april 2019. u 13 časova
/ galerija u prizemlju, MPU /

Saint-Gobain na Salonu arhitekture 2019 – promotivno predavanje i prezentacija

Tema predavanja obuhvata novitete Rigipsa koji stvaraju odlične zgrade, poboljšavaju svakodnevni život zadovoljavajući različite lične potrebe korisnika, istovremeno vodeći računa o komforu, zdravlju ljudi i zaštiti životne sredine. Nastupa vreme kada se realizuju objekti sa visokim performansama koji su istovremeno lepi, komforni i ekonomični.

Predavanje izlaže: Mina Milinović Balać, Project Manger (Rigips, Saint-Gobain).


Četvrtak 11. april 2019. u 18 časova
/ galerija u prizemlju, MPU /

Svet Vmes – Jure Hrovat (Slovenija): predavanje o praksi arhitektonskog studija Svet Vmes

SVET VMES je arhitektonski studio osnovan 2010. kao neformalni kolektiv arhitekata iz Ljubljane, sa željom da preispita, istraži i razotkrije potencijal neiskorišćenog prostora – „međuprostora“ unutar obrazovnih i javnih zgrada. SVET VMES analizira postojeće zapuštene unutrašnje i spoljne „međuprostore“, locira bolne tačke i sanira ih, transformiše ih u mesta događaja, potencijala, udobnosti, interakcije, pregovaranja, uživanja, kreirajući novu vrstu „ispunjene’“ unutrašnje tipologije.

Studio vode dva partnera osnivača, arhitekti Jure Hrovat i Ana Kreč.
Uvodna reč: Ljiljana Miletić Abramović, Milena Zindović.

Svet-Vmes_The-Loaded-Nook_main


Subota 13. april 2019. u 13 časova
/ MPU /

Stručno vođstvo kroz izložbu

Ljiljana Miletić Abramović, kustos Salona arhitekture i direktor Muzeja.

izlozbe-2019-sa-41-otvaranje-01


Utorak 16. april – 30. april 2019.
/ galerija Žad, MPU /

Izložba – Conditional: 505

Kabinet 505 čini grupa zaposlenih na Departmanu za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Tokom jedanaest godina postojanja, tim sastavljen od arhitekata i vizuelnih umetnika, fokusiran je na stvaranje nove arhitekture kroz preispitavanje njenih odnosa sa društvenom i materijalnom stvarnošću. Prožimanjem arhitektonske teorije i prakse i stvaranjem novih veza između arhitekture, informacionih tehnologija i vizuelnih umetnosti, formirana je multidisciplinarna platforma iz koje su proizašli radovi koji čine izložbu.

Izložbu će otvoriti prof. dr Radivoje Dinulović u utorak, 16. april 2019. u 19 časova
Organizator: Departman za arhitekturu, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad.
Selekcija: prof.dr Jelena Atanacković Jeličić.

505 bg


Četvrtak 18. april 2019. u 14 časova
/ galerija u prizemlju, MPU /

Alu König Stahl Serbia

Prezentacija.


Četvrtak 18. april 2019. u 18 časova
/ galerija u prizemlju, MPU /

Aktivizam u arhitekturi

Tribina koja će predstaviti različite arhitektonske delatnike (grupe, timove i udruženja) i njihova aktivistička iskustava, programe i borbu za integritet profesije i očuvanje urbanih, ekoloških i spomeničkih celina, kao i unapređenje arhitektonske kulture i kulture prostora u našoj sredini.

Učesnici:
Milena Zindović – Žensko arhitektonsko društvo – ŽAD
Slobodan Jović – Društvo arhitekata Novog Sada – DaNS
Marija Simović – Dani arhitekture Kragujevac
Miloš Komlenić – Urbani baštovani
Dragana Korica – Savet zelene gradnje Srbije
Uvodna reč i moderator: Ljiljana Miletić Abramović.


Subota 20. april 2019. u 13 časova

Stručno vođstvo kroz izložbu

Ljiljana Miletić Abramović, kustos Salona arhitekture i direktor Muzeja.


Sreda 24. april 2019. u 13 časova
/ galerija u prizemlju, MPU /

Svečana primopredaja građe o Nikoli Dobroviću dr Relje Živojinovića Arhivu SANU

Ova građa o arhitekti Nikoli Dobroviću privremeno je čuvana u Muzeju primenjene umetnosti a tu se našla povodom događaja obeležavanja 120 godina od rođenja i 50 godina od smrti Nikole Dobrovića u Muzeju primenjene umetnosti 2017. Učesnici ceremonije biće naknadno objavljeni.

Organizator zadržava pravo izmene programa.
Besplatan ulaz svake subote tokom trajanja 41. Salona arhitekture: 6, 13, 20. i 27. april 2019.