УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Семинар са Ставросом Ставридесом: “Промишљање становања као урбаног заједничког добра” – 13.03.2019.

Seminar-Rethinking-Housing-as-Urban-Commons_opt

Семинар са Ставросом Ставридесом
“Промишљање становања као урбаног заједничког добра”

Институт за филозофију и друштвену теорију
Краљице Наталије 45, Београд
сала на IV спрату у 18.00 часова

13.03.2019.

Отклон од социјалистичког наслеђа и транзиција ка капиталистичком систему избрисала је право на адектватно становање. Комодификација становања произвела је сукоб између стана као основног људског права, са једне, и стана као извора профита, са друге стране. У овом контексту улога покрета за становање у производњи префигуративних елемената другачијег друштва постаје од кључног значаја. У циљу превазилажења пат-позиција које намећу како тржишно, тако и државно произведено становање у оквиру семинара биће анализирани примери колективно поседованих и колективно произведених стамбених пројеката, али и ефекти повлачења државе из провајдерске у потпорну улогу у области стамбене политике. На овај начин различите (алтернативне) стамбене стратегије биће размотрене као специфичан вид остваривања права на стан (град).

Коначно, у оквиру семинара биће указано и на неадекватност правног оквира у коме се крећемо када заговарамо право на адекватно становање. Као централно истраживачко питање семинара намеће се: која је улога становања у утврђивању потенцијала еманципованог друштва?

Учествују: Ставрос Ставридес (School of Architecture, National Technical University of Athens) + Мина Петровић (Филозофски факултет, Универзитет у Београду) + Ива Чукић и Јована Тимотијевић (Министарство простора) + Данило Ћурчић (А11 – Иницијатива за социјална и економска права)

Модерација: Сара Николић (IFDT)

Радни језик семинара: енглески.

Семинар са Ставросом Ставридесом: Књига апстракта

Ставрос Ставридес је архитекта и активиста. Ради као професор архитектонског пројектовања и теорије на Школи архитектуре, на Националном техничком универзитету у Атини, где предаје на основним и постдипломским студијама. Објавио је бројне чланке из области урбане критичке теорије, а такође и више књига од којих су најскорије “Towards the City of Thresholds” (2010) и “Common Space: The City as Commons” (2016). Његов рад је тренутно фокусиран на еманципаторске просторне праксе и просторна заједничка добра.

Ка другачијем граду: “Како поново преузети и преосмислити град кроз урбана заједничка добра” – Ставрос Ставридес

Мина Петровић је редовна професорка на Одељењу за социологију Филозофског факулета Универзитета у Београду, где на свим нивоима студија предаје курсеве из области социологије простора, града, становања и руралног развоја. Области њеног истраживачког интересовања су стамбена и урбана политика, резиденцијална сегрегација, социо-просторна дистинкција и искљученост, територијални идентитет…

Ива Чукић је дипломирала на Архитектонском факултету у Београду, где је такође и докторирала у области урбаног планирања. Њено истраживање фокусирано је на теме заједничких добара, нове моделе управљања, урбану трансформацију, партиципацију и само-организовање.  Године 2010. је заједно са групом активиста основала колектив Министарство простора, један од првих који су се бавили грађанском партиципацијом у развоју града. Њихов рад је пре свега био усмерен на иницирање дијалога између грађана, цивилног друштва, урбаних планера и архитеката и локалних власти о развоју града. Овај колектив је 2018. године трансформисан у Институт за урбане политике, са намером да свој фокус изоштри у области истраживања и образовања.

Чукић је такође, од 2018. године, координаторка Групе за фацилитацију Fund Action платформе – нове донаторске платформе за активизам, као и чланица донаторског одбора Траг фондације на програму “Активне заједнице”. Чланица је и међународних мрежа ИНУРА (International Network for Urban Research and Action), European Commons Assembly, European Network CitizensLab, као и регионалне мреже Кооператива.

Јована Тимотијевић је дипломирала на Архитектонском факултету у Београду. Након што је стекла звање мастера на Студијама рода на Факултету политичких наука у Београду, тренутно ради на докторској тези на истом факултету, на тему радикалне демократије и њених потенцијалних просторних конфигурација. Њена теоријска истраживања и активистички рад пресецају савремену политичку теорију, феминистичку квир теорију и урбане критичке студије. У 2018. години је постала стална чланица колектива Министарство простора.

Данило Ћурчић је програмски координатор удружења А11 – Иницијатива за економска и социјална права. Завршио основне студије на Правном факултету Универзитета у Београду и мастер студије из економских, социјалних и културних права на Универзитету у Есексу. Пре ангажовања у А 11, радио је и сарађивао са различитим организацијама на темама које се односе на остваривање економских и социјалних права маргинализованих група, права на адекватно становање, дискриминације и искључивања социјално угрожених.