UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuće predavanje: “Razumevanje klimatskih promena – činjenice i brojke” – prof. dr Vladimir Đurđević

Serbia-climate-change_facts-and-figures

Sa velikim zadovoljstvom Vas pozivamo na predavanje pod nazivom “Razumevanje klimatskih promena – činjenice i brojke” (Understanding climate change – facts and figures) dr Vladimira Đurđevića, vanrednog profesora na grupi za meteorologiju, Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu.

Dr Vladimir Đurđević je rukovodilac projekata (1/17): “Regionalni integrisani geofizički model i scenariji klimatskih promena na području Srbije” koji je deo projekta: “Istraživanje klimatskih promena i njihovog uticaja na životnu sredinu – praćenje uticaja, adaptacija i ublažavanje” koji finansira Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u okviru programa integralnih i interdisciplinranih istraživanja u oblasti životne sredine, zajedno sa projektom Arhitektonskog fakulteta: Uticaj klimatskih promena na planiranje urbanog i ruralnog razvoja u cilju očuvanja životne sredine (rukovodilac prof. Vladan Đokić, Nataša Janković – koordinator).

Dr Vladimir Đurđević inicijator je saradnje koja se u ovom semestru odvija između Arhitektonskog fakulteta i Fakulteta za izgrađenu sredinu Univerziteta iz Roterdama (Rotterdam University of Applied Sciences – The School of Built Environment ) u okviru programa 100 Resilient Cities – 100 rezilijentnih gradova (vođa projekta: dr Nataša Janković, naučni saradnik na AF).

Ova saradnja rezultiraće radionicom na Arhitektonskom fakultetu, dok će studenti sa izbornog predmeta MASA-12040-12 (MASIU-12050-12): Ekopolis: koncepti ekološke otpornosti grada (dr Ivan Simić, docent) imati prilke da sarađuju sa kolegama iz Roterdama kroz zajednički rad u toku semestra. Predavanje je za ove studente obavezno, a za sve ostale otvoreno!

Predavanje će se održati u ponedeljak 11. marta 2019. godine, u sali 254, u terminu od 12.00 do 14.00 časova.

Zvanični jezik je engleski – predavanje će biti u direktnom prenosu studentima i kolegama u Roterdamu. Molimo sve zainteresovane da najave svoje prisustvo slanjem imena i prezimena, kao i stepena studija i/ili zvanje/radno mesto na e-mail: natasa.jankovic@arh.bg.ac.rs.

Dobrodošli!

Serbia-climate-change_facts-and-figures_02

Serbia-climate-change_facts-and-figures_01

Govori prof. dr Vladimir Đurđević

Apstrakt:
Klimatski sistem planete Zemlje već decenijama prolazi kroz ubrzanu transformaciju, primarno zbog nekontrolisanih antropogenih emisija gasova sa efektom staklene bašte, i to na prvom mestu emisije ugljendioksida, kao produkta sagorevanja fosilnih goriva. Od kraja devetnaestog veka srednja globalna temperatura je porasla za 1°C, izazivajući niz drugih promena u ostalim elementima klimatskog sistema. Intenzivni toplotni talasi, ekstremne padavine i poplave, dugotrajne suše, topljenje glečera i ledenih kapa, podizanje nivoa mora, razorni uragani, šumski požari i mnogi drugi ekstremni događaji postaju sve češće deo naših života, a svi oni mogu biti povezani sa zagrevanje na 1°C.

Ove promene već sada stavljaju pod pritisak funkcionisanje savremenog društva i infrastrukture, ali i prirodne sisteme na Zemlji. Ukoliko antropogene emisije nastave da prate trendove iz prošlosti u budućnosti možemo očekivati nastavak ovih promena, a negativne konsekvence će se značajno uvećati, otvarajući mnoga pitanja kako će buduće društvo izgledati, ali i u kojoj meri će živi svet moći da se prilagodi ovim promenama.

Tokom poslednjih decenija klimatski modeli su postali nezaobilazni alat u izučavanju klime. Klimatski modeli nam omogućavaju da bolje razumemo promene u sistemu ali da predvidimo moguće buduće promene u njemu. Tokom predavanja će pored prikaza osmotrenih promena klime u prošlosti biti prikazani i rezultati mogućih budućih promena, kao i način na koji rezultat klimatskog modela može biti iskorišćen da se se proceni odgovarajući uticaj klimatskih promena na različite društveno-ekonomske sektore, infrastrukturu i živi svet. Razumevanje sadašnjih i budućih negativnih uticaja promene klime, može nam pomoći u procesu donošenja odluka koje bi trebalo da obezbede manje rizike u budućnosti.

Vladimir-Djurdjevic-1_opt

Biografija
Dr Vladimir Đurđević je vanredni profesor na grupi za meteorologiju, Fizičkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu. Tokom svoje karijere bio je gostujući istraživač u “National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)” u SAD; “Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatic (CMCC)” u Italiji; “Instituto Superior Tecnico (IST), Universidade de Lisboa” u Portugaliji; i “Mediterranean Center on Insular Coastal Dynamics (ICOD) of the University of Malta” na Malti. Učestvovao je u mnogim međunarodnim istraživačkim projektima koji su finansirani iz fondova EU H2020, EU-FP, IPA, JRC, IOC-UNESCO i GEF. On je učesnik međunarodne inicijative “Mediterranean Coordinated Regional Climate Downscaling Experiment (Med-CORDEX)” i član je Međunarodnog odbora za realizaciji “Iniative for Regional Hydroclimate Project for Pannonian reagion (PannEX)” projekta.

Angažovan kao ekspert i konsultant, bio je koautor Nacionalnih komunikacija o klimatskim promenama za Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Brazil. Kao predstavnik Univerziteta u Beogradu, član je Nacionalnog saveta za klimatske promene Vlade Republike Srbije. Takođe je član radne grupe za sprovođenje aktivnosti Akcionog plana za adaptaciju na klimatske promene u Beogradu. Njegova ekspertiza je modeliranja klime, analize klimatskih podataka, uticaja klimatskih promena, procena rizika, ranjivosti i adaptacije na klimatske promene. Pored svoje karijere u obrazovanju i nauci redovno učestvuje na različitim javnim događajima posvećenim problemu klimatskih promena.

Mali Dnevnik RTS-a | Gost: prof. dr Vladimir Đurđević