УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Гостујуће предавање: “Разумевање климатских промена – чињенице и бројке” – проф. др Владимир Ђурђевић

Serbia-climate-change_facts-and-figures

Са великим задовољством Вас позивамо на предавање под називом “Разумевање климатских промена – чињенице и бројке” (Understanding climate change – facts and figures) др Владимира Ђурђевића, ванредног професора на групи за метеорологију, Физичког факултета, Универзитета у Београду.

Др Владимир Ђурђевић је руководилац пројеката (1/17): “Регионални интегрисани геофизички модел и сценарији климатских промена на подручју Србије” који је део пројекта: “Истраживање климатских промена и њиховог утицаја на животну средину – праћење утицаја, адаптација и ублажавање” који финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја, у оквиру програма интегралних и интердисциплинраних истраживања у области животне средине, заједно са пројектом Архитектонског факултета: Утицај климатских промена на планирање урбаног и руралног развоја у циљу очувања животне средине (руководилац проф. Владан Ђокић, Наташа Јанковић – координатор).

Др Владимир Ђурђевић иницијатор је сарадње која се у овом семестру одвија између Архитектонског факултета и Факултета за изграђену средину Универзитета из Ротердама (Rotterdam University of Applied Sciences – The School of Built Environment ) у оквиру програма 100 Resilient Cities – 100 резилијентних градова (вођа пројекта: др Наташа Јанковић, научни сарадник на АФ).

Ова сарадња резултираће радионицом на Архитектонском факултету, док ће студенти са изборног предмета МАСА-12040-12 (МАСИУ-12050-12): Екополис: концепти еколошке отпорности града (др Иван Симић, доцент) имати прилке да сарађују са колегама из Ротердама кроз заједнички рад у току семестра. Предавање је за ове студенте обавезно, а за све остале отворено!

Предавање ће се одржати у понедељак 11. марта 2019. године, у сали 254, у термину од 12.00 до 14.00 часова.

Званични језик је енглески – предавање ће бити у директном преносу студентима и колегама у Ротердаму. Молимо све заинтересоване да најаве своје присуство слањем имена и презимена, као и степена студија и/или звање/радно место на е-маил: natasa.jankovic@arh.bg.ac.rs.

Добродошли!

Serbia-climate-change_facts-and-figures_02

Serbia-climate-change_facts-and-figures_01

Говори проф. др Владимир Ђурђевић

Апстракт:
Kлиматски систем планете Земље већ деценијама пролази кроз убрзану трансформацију, примарно због неконтролисаних антропогених емисија гасова са ефектом стаклене баште, и то на првом месту емисије угљендиоксида, као продукта сагоревања фосилних горива. Од краја деветнаестог века средња глобална температура је порасла за 1°C, изазивајући низ других промена у осталим елементима климатског система. Интензивни топлотни таласи, екстремне падавине и поплаве, дуготрајне суше, топљење глечера и ледених капа, подизање нивоа мора, разорни урагани, шумски пожари и многи други екстремни догађаји постају све чешће део наших живота, а сви они могу бити повезани са загревање на 1°C.

Ове промене већ сада стављају под притисак функционисање савременог друштва и инфраструктуре, али и природне системе на Земљи. Уколико антропогене емисије наставе да прате трендове из прошлости у будућности можемо очекивати наставак ових промена, а негативне консеквенце ће се значајно увећати, отварајући многа питања како ће будуће друштво изгледати, али и у којој мери ће живи свет моћи да се прилагоди овим променама.

Током последњих деценија климатски модели су постали незаобилазни алат у изучавању климе. Kлиматски модели нам омогућавају да боље разумемо промене у систему али да предвидимо могуће будуће промене у њему. Током предавања ће поред приказа осмотрених промена климе у прошлости бити приказани и резултати могућих будућих промена, као и начин на који резултат климатског модела може бити искоришћен да се се процени одговарајући утицај климатских промена на различите друштвено-економске секторе, инфраструктуру и живи свет. Разумевање садашњих и будућих негативних утицаја промене климе, може нам помоћи у процесу доношења одлука које би требало да обезбеде мање ризике у будућности.

Vladimir-Djurdjevic-1_opt

Биографија
Др Владимир Ђурђевић је ванредни професор на групи за метеорологију, Физичког факултета, Универзитета у Београду. Током своје каријере био је гостујући истраживач у “National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA)” у САД; “Centro Euro-Mediterraneo sui Cambiamenti Climatic (CMCC)” у Италији; “Instituto Superior Tecnico (IST), Universidade de Lisboa” у Португалији; и “Mediterranean Center on Insular Coastal Dynamics (ICOD) of the University of Malta” на Малти. Учествовао је у многим међународним истраживачким пројектима који су финансирани из фондова EU H2020, EU-FP, IPA, JRC, IOC-UNESCO и GEF. Он је учесник међународне иницијативе “Mediterranean Coordinated Regional Climate Downscaling Experiment (Med-CORDEX)” и члан је Међународног одбора за реализацији “Iniative for Regional Hydroclimate Project for Pannonian reagion (PannEX)” пројекта.

Ангажован као експерт и консултант, био је коаутор Националних комуникација о климатским променама за Србију, Босну и Херцеговину, Црну Гору и Бразил. Као представник Универзитета у Београду, члан је Националног савета за климатске промене Владе Републике Србије. Такође је члан радне групе за спровођење активности Акционог плана за адаптацију на климатске промене у Београду. Његова експертиза је моделирања климе, анализе климатских података, утицаја климатских промена, процена ризика, рањивости и адаптације на климатске промене. Поред своје каријере у образовању и науци редовно учествује на различитим јавним догађајима посвећеним проблему климатских промена.

Мали Дневник РТС-а | Гост: проф. др Владимир Ђурђевић