UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Gostujuća predavanja na izbornom predmetu MASA-23050-06: Rekonstrukcija i sanacija objekata visokogradnje

Gostujuće predavanje na temu “Stari Ras sa Sopoćanima” održala je dr Marina Nešković, dipl.inž.arh, šef odeljenja za arhitekturu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Naredno gostujuće predavanje u okviru ovog predmeta održaće: 18.12.2018. godine u 10:00 časova, sala 254dr Slavica Vujović – koordinator Projekta “Vekovi Bača” koji je dobitnik Nagrade Evropske unije za kulturno nasleđe (EU Prize for Cultural Heritage) / Nagrade Evropa Nostre za 2018. godinu (Europa Nostra Awards 2018)
Dobrodošli!

MASA-23050-06: IZBORNI PREDMET 3 – AT (MASIU-23060-AT-06):
Rekonstrukcija i sanacija objekata visokogradnje

U okviru seminara i izbornog predmeta MASA-23050-06: IZBORNI PREDMET 3 – AT (MASIU-23060-AT-06): Rekonstrukcija i sanacija objekata visokogradnje, rukovodioca v.prof. dr Nenada Šekularca, u sredu 12. decembra 2018. godine, u 18.00 časova u sali 254, gostujuće predavanje na temu “Stari Ras sa Sopoćanima” održala je dr Marina Nešković, dipl.inž.arh, šef odeljenja za arhitekturu Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U okviru predavanja koje je održano za studente druge godine Master akademskih studija, studenti su slušali o konzervaciji i rekonstrukciji Crkve Svetih Apostola Petra i Pavla – Petrova crkva u Rasu kod Novog Pazara, Tvrđave Stari Ras, Manastira Sopoćani, Manastira Đurđevi Stupovi i starog gradskog jezgra Novog Pazara.

Stari-Ras-and-Sopocani_UNESCO

Naredna gostujuća predavanja u okviru ovog predmeta održaće:

Dobrodošli!

Tvrđava Bač, čija je izgradnja započeta u XIV veku, sa dogradnjama tokom XV i XVI veka, je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Projekat “Vekovi Bača” je iniciran 2006. godine radi istraživanja i povećanja znanja o prostoru Bača sa okruženjem, primene ključnih konzervatorskih principa u njegovom očuvanju, iznalaženja održive namene i podizanja svesti o vrednostima nasleđa u široj zajednici.

Konzervacija i rehabilitacija Tvrđave Bač zauzima centralni deo ovog projekta. Projekat je osmislio i realizovao Pokrajinski zavod za zaštitu spomenika kulture, Petrovaradin, koji su podržali partneri: Fond za očuvanje kulturno-istorijskog nasleđa “Vekovi Bača”, Tehnološki fakultet Univerziteta u Novom Sadu i Muzej Vojvodine. Projekat je finansiran iz regionalnih, nacionalnih i međunarodnih izvora, uključujući i sredstva dobijena iz fondova Evropske unije.

Projekat je uspešno integrisao Tvrđavu Bač u život lokalne zajednice, osmislio novu održivu namenu, obezbeđujući joj time budućnost. Tvrđava je restaurirana, njeni arheološki ostaci konzervirani, a u unutrašnjosti Donžon kule formiran je centar za posetioce sa izložbenim prostorom, koji omogućuju posetiocima da razumeju širi kulturni predeo Bača. Osim toga, postala je centar gde se profesionalno znanje o konzervaciji i upravljanju nasleđem stiče, unapređuje i deli. Tokom proteklih 15 godina, Tvrđava Bač je takođe bila centralna tačka u regiji za obeležavanje manifestacije Dani evropske baštine, inicijative Saveta Evrope. Zahvaljujući uspehu ovog projekta, Tvrđava Bač je upisana na UNESKO tentativnu listu svetskog nasleđa 2010. godine, kao deo “Istorijskog mesta Bač sa okruženjem”.

The_Bac_Fortress_01

“Ovaj projekat je izuzetan primer očuvanja nasleđa, zasnovan na interdisciplinarnosti i saradnji. Da bi se ovo postiglo, lideri projekta su iskoristili evropske izvore za istraživanja i obavili potrebna prethodna ispitivanja, što je dovelo do primene odgovarajuće strategije upravljanja. Kontinuirano se ulagao napor da se pažljivom konzervacijom očuvaju važni aspekti ostataka tvrđave. Pored toga, postoji jaka obrazovna komponenta, važna za celu regiju”, rekao je žiri.

U gradu Baču vidljivi su uticaji romaničkog, gotskog, renesansnog, vizantijskoj, islamskog i baroknog stila, zajedno za primerima narodne arhitekture. Ovo bogato graditeljsko nasleđe je svedočanstvo kulturnog diverziteta područja koje povezuje Balkan sa centralnom i zapadnom Evropom. Neki od njegovih najprepoznatljivijih struktura: Tvrđava Bač, manastir Bođani i Franjevački samostan u Baču sada su spomenici kulture od izuzetnog značaja. “Tvrđava je smeštena u neposrednoj blizini Dunava, reke koja povezuje mnoge evropske države”, istakao je žiri.