УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Ка другачијем граду: “Како поново преузети и преосмислити град кроз урбана заједничка добра” – Ставрос Ставридес

Stavros Stavrides-Kako ponovo preuzeti i preosmisliti grad

У оквиру серијала „Ка другачијем граду” у организацији Министарства простора, у четвртак, 22. новембра 2018. године, у 18.00 часова у Центру за културну деконтаминацију (ЦЗКд) одржаће се разговор са Ставросом Ставридесом на тему „Како поново преузети и преосмислити град кроз урбана заједничка добра”.

У савременим градовима, праксе колективне импровизације стварају заједничке просторе у којима људи не само да изражавају сопствене потребе, већ и развијају и негују нове облике заједничког живота. У свакодневним борбама за достојанствен живот, солидарност управо постаје стваралачка сила, а заједнички простор онда можемо разумети и као експлицитан облик заједничког добра, али и као један од најважнијих трансформативних фактора.

Ово предавање ће истражити начине на које производња заједничких простора у савременим градовима обликује урбане заједнице сарадње и борбе оријентисане према потенцијално другачијим будућностима града. Примери из Европе и Латинске Америке ће послужити као материјал у напору да се анализирају управо оне праксе које третирају град као колективно стварање (позивајући се на Лефевров често погрешно интерпретиран позив да се поново освоји “право на град”).

Ставрос Ставридес је архитекта и активиста. Ради као професор архитектонског пројектовања и теорије на Школи архитектуре, на Националном техничком универзитету у Атини, где предаје на основним и постдипломским студијама. Објавио је бројне чланке из области урбане критичке теорије, а такође и више књига од којих су најскорије “Towards the City of Thresholds” (2010) и “Common Space: The City as Commons” (2016). Његов рад је тренутно фокусиран на еманципаторске просторне праксе и просторна заједничка добра.

Разговор ће бити вођен на српском и енглеском језику.

logo-czkd_new

Post scriptum

Овде можете да погледате целокупно предавање (објављено 26.11.2018):