UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Autor fotografije: Milan Ravić

Nakon Međunarodnog foruma objavljen je snimak prezentacije radionice (https://www.youtube.com/watch?v=kaRrHNOfcFU) i izveštaj o radionici na engleskom jeziku: http://blog.architectuul.com/post/181097381017/oao-missing-knowledge-on-forgotten-monuments. Pogledajte…

Prezentacija teme i programa radionice održaće se u utorak, 16.10.2018. u 18.00 časova, u sali 254. Na prezentaciji teme učestvuju organizatorke: Ljubica Slavković (arhitekta i istraživač – programska direktorka CZKD-a) i Hristina Stojanović, (arhitekta – asistentkinja, Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet). Dobrodošli!

U okviru pratećeg programa Međunarodnog foruma “Stvaranje konkretne utopije: Arhitektura Jugoslavije, 1948 – 1980″, u organizaciji Centra za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) i u saradnji sa Architectuul online platformom iz Berlina, Arhitektonski fakultet u Beogradu organizuje radionicu za studente Master akademskih studija u toku zimskog semestra akademske 2018/19. godine:

Missing Knowledge (On Forgotten Monuments)
22. oktobar – 15. novembar 2018. godine

Kako su nastajali spomenici NOB na prostoru bivše Jugoslavije? Da li su to politički ili umetnički projekti? Zašto tako izgledaju? Koje su njihove arhitektonske vrednosti? Kako komuniciraju s pejzažom? Kako komuniciraju sa mnom? Zašto zaboravljeni spomenici? Zašto su danas aktuelni?

Opis radionice

Pionirski poduhvati u oblasti umetnosti, oblikovanja pejzaža i proizvodnje prostora postignuti su kroz komemoraciju borbi Drugog svetskog rata u Jugoslaviji. Ovi procesi komemoracije angažovali su mnoge jugoslovenske umetnike, arhitekte, inženjere i eksperte različitih oblasti, koji su kroz brojne konkurse razvijali umetničku praksu i umeće oblikovanja prostora, u odnosu na događaj koji tretiraju i pejzaž u kome nastaju. Rezultat takvog delovanja je razvoj osobene umetničke prakse i proizvodnje nekih od najreprezentativnijih dela savremene umetnosti regiona upravo u oblasti komemorativne skulpture i oblikovanja prostora.

Radionica Missing Knowledge (On Forgotten Monuments) – Nedostajuće znanje (o zaboravljenim spomenicima) sastoji se iz dvonedeljnog online seminara i radioničarskog rada studenata Master akademskih studija Arhitektonskog fakulteta u Centru za kulturnu dekontaminaciju, tokom trajanja međunarodnog foruma “Stvaranje konkretne utopije, Arhitektura Jugoslavije 1948 – 1980″ (12 – 15. novembar 2018. godine).

Cilj radionice je usložnjavanje načina mišljenja i širenje zajedničke baze znanja o spomenicima NOB-a podizanim u periodu SFR Jugoslavije.

Ova vrsta saradnje sa studentima arhitekture iz regiona otvara pitanje značenja i razumevanja istorijskih spomenika danas i nudi mogućnost stvaranja deljenog znanja o zajedničkom arhitektonskom i umetničkom nasleđu, kombinovanjem različitih istraživačkih tehnika (crtež, maketa/model, tekst, fotografija, film, VR…)

Radionica će se odvijati kroz dve faze:
1) Dvonedeljni online seminar (informal academic course): 22.10. – 10.11.2018.
2) Radioničarski rad na finalnom projektu: 10.11. – 15.11.2018.

Krajnji proizvod radionice je stvaranje online baze znanja kroz proces istraživanja “znanja koje nedostaje” o različitim spomenicima NOB-a iz datog perioda. Prikupljeno znanje biće globalno distribuirano putem open-source Architectuul platforme koja broji preko 500.000 pratilaca širom sveta.

Prijava

Rok za prijavu: četvrtak, 18.10.2018. godine
Način prijave: slanje motivacionog pisma (do 400 reči) i grafičkog priloga koji predstavlja viđenje teme Zaboravljeni spomenici (On Forgotten Monuments) – 1 x A4 strana
Prijave slati na: ForgottenMonumentsYU@gmail.com

Prezentacija

Prezentacija teme i programa radionice održaće se u utorak, 16.10.2018. u 18.00 časova, u sali 254.

Organizacija i realizacija radionice

Boštjan Bugarič, arhitekta i istraživač – urednik Architectuul, Berlin
Ljubica Slavković, arhitekta i istraživač – programska direktorka CZKD-a
Hristina Stojanović, arhitekta – asistentkinja, Univerzitet u Beogradu – Arhitektonski fakultet

logo-czkd_new

O međunarodnom forumu CZKD-a

Međunarodni forum “Stvaranje konkretne utopije: Arhitektura Jugoslavije, 1948-1980.” Centra za kulturnu dekontaminaciju okupiće autore i saradnike aktuelne izložbe Muzeja moderne umetnosti (MoMA) u Njujorku “Ka betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948–1980).

U periodu 12 – 15. novembra 2018. godine u Centru za kulturnu dekontaminaciju, kroz niz predavanja, razgovora, projekcija i radionica, radićemo na razmeni znanja na temu arhitektonskog i urbanističkog stvaralaštva u periodu socijalističke Jugoslavije u cilju razumevanja umetničkih i kulturnih dostignuća, odnosa izgrađene sredine i društva, vrednovanja kulturnog nasleđa i jačanja kritičkog mišljenja.

Više informacija o projektu uskoro, kao i na vebsajtu: https://www.czkd.org/

Projekat su podržali: regionalna kancelarija fondacije Hajnrih Bel u Beogradu i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.