UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Dani-Orisa_t

ORIS_logo

Pozivamo Vas da nam se pridružite na Danima Orisa 18 u Zagrebu koji će se održati 13. i 14. oktobra 2018. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Dani Orisa međunarodni je arhitektonski simpozijum koji organizuju časopis Oris i Oris Kuća arhitekture. Dvodnevno događanje, koje se održava od 2001. godine, predstavlja najznačajnija imena svetske arhitektonske i kulturne scene, a svake godine okuplja više od 2000 posetilaca.

Predavači:
Balkrishna Doshi – Video Conference (Indija), Patrik Schumacher (Ujedinjena Kraljevina), NL Architects (Nizozemska), Deyan Sudjic (Ujedinjeno Kraljevstvo), Davor Mateković (Hrvatska), Rok Žnidaršič (Slovenija), Ira Payer (Hrvatska), Bears Lyon Arquitectos (Čile) i Atelier Bow-Wow (Japan)

Na ovogodišnjim Danima Orisa poslušajte predavanja sledećih poznatih arhitekata:

Balkrishna Doshi je jedan od najuticajnijih indijskih arhitekata 20. veka i 45. dobitnik Pricker nagrade. On je prvi indijski arhitekta koji je nagrađen ovim priznanjem. Doshi i njegov studio Vastu-Shilpa imaju portfolio raspona više od 70 godina, koji uključuje i saradnje sa Le Corbusier-om i Louis Kahn-om. Arhitekta, urbanistički planer i pedagog u poslednjih 70 godina, Doshi je bio instrumentalan u oblikovanju diskursa arhitekture širom Indije i na međunarodnom nivou. Pod uticajem majstora arhitekture 20. veka Charles-Édouard Jeanneret-a, poznatijeg kao Le Corbusier, i Louis Kahn-a, Doshi je bio u mogućnosti da interpretira arhitekturu i transformiše je u izgrađene radove koji poštuju istočnu kulturu, a istovremeno poboljšavaju kvalitet života u Indiji. Njegov etički i lični pristup arhitekturi dodirnuo je živote svake društveno-ekonomske klase u širokom spektru žanrova od pedesetih godina 20. veka.

Balkrishna-Doshi_Aranya_01

Balkrishna Doshi – Aranya Low Cost Housing, Indor, Indija, 1989. | Foto © VSF

Patrik SchumacherZaha Hadid Architects (Velika Britanija) – partner i direktor biroa. Studirao je filozofiju i arhitekturu u Bonu, Londonu i Štutgartu, gde je i diplomirao arhitekturu. Godine 1996. osnovao je s Brett Steele-om „Laboratoriju za istraživanje dizajna“ na Architectural Association u Londonu. Od 2004. profesor je i na institutu za eksperimentalnu arhitekturu na Univerzitetu u Insbruku. Za projekt Maxxi: Muzej umetnosti XXI veka, Rim, Italija, koji je projektovao zajedno sa Zahom Hadid, 2010. godine osvaja Stirling nagradu.

MAXXI-Museum

Zaha Hadid i Patrik Schumacher – MAXXI Museum, Nacionalni muzej umetnosti XXI veka, Rim, Italija, 2010. | Foto © Iwan Baan

Holandski biro NL Architects dobitnik je nagrade Mies van der Rohe za 2017. godinu za svoj projekat obnove razorenog bloka stanova iz 1960-ih godina, na periferiji Amsterdama. Projekat renovacije pod imenom DeFlat Kleiburg, biroa NL Architects i XVW Architectuur, spasio je od rušenja jedan od najvećih stambenih blokova u Holandiji, sudbine s kojom se suočava veliki deo evropskog posleratnog stanovanja.

deFlatKleiburg_Stijn-Poelstra_02

NL Architects i XVW Architectuur – DeFlat Kleiburg, Amsterdam | Foto © Stijn Poelstra

Deyan Sudjic, rođen u Londonu, studirao je arhitekturu u Edinburgu. Bio je urednik časopisa za arhitekturu i dizajn Domus u Milanu, a kasnije i urednik i osnivač britanskog časopisa za arhitekturu i dizajn Blueprint. Njegove knjige uključuju B is for Bauhaus i monografije o John Pawson-u, Jan Kaplický-om i arhitekti Memphis grupe Ettore Sottsass-u. Deyan Sudjic je direktor Muzeja dizajna u Londonu.

The-London-Magazine-Deyan-Sudjic-credit-Jude-Edginton

Deyan Sudjic, The London Magazine, 2014. | Foto © Jude Edginton

Davor Mateković (Hrvatska) rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski biro Proarh iza kojeg danas stoji dugi niz projekata različitih razmera, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici savremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove porodične kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, kuće na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju, za koju je dobio Nagradu za stambenu arhitekturu “Drago Galić” Udruženja hrvatskih arhitekata. Trebalo bi spomenuti i nastup na Venecijanskom bijenalu arhitekture kao i nagradu Svetskog festivala arhitekture (WAF), na kojem je učestvovao i kao član žirija.

Davor-Matekovic_Issa-Grotto-Hill-House

Davor Mateković – Issa Grotto Hill House, Vis, Hrvatska, 2014. | Ilustracija © Davor Mateković

Rok Žnidaršić je slovenački arhitekta, docent na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Ljubljani. Zajedno sa Jernejom Fischer Knap osnovao je arhitektonski biro Medstudio u Ljubljani 2010. Autor je knjiga o Edvard Ravnikaru.

Medstudio_Majik-Skver

Medstudio – Majik Skver, izgled budućeg platoa na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona, Beograd, 2018. | Ilustracija © Medstudio

Ira Payer je nesumnjivo poznata ličnost u umetničkim i dizajnerskim krugovima Hrvatske, gde je uporno radila na promociji hrvatskog dizajna. Kao predsednica Hrvatskog dizajnerskog društva (2005-2012) inicirala je i razvila brojne projekte predstavljanja dizajna u Hrvatskoj, od kojih su mnogi još uvek aktivni danas. Od glavnog i odgovornog urednika na različitim portalima i časopisima do režije međunarodnih festivala, Ira je dobitnik brojnih nagrada i priznanja za svoj trud.

Ira-Payer_photo-Marija-Gasparovic

Ira Payer, 2016. | Izvor fotografije: TimeOut, Foto © Marija Gašparović

Nakon života i studiranja u Londonu, 2012. godine Loreto Lyon i Alejandro Beals osnovali su arhitektonski studio Beals Lyon Arquitectos, nezavisnu praksu čiji noviji rad uključuje privatne kuće, pobedničku instalaciju za čileansku verziju YAP 2012/2013 (MoMA – PS1 Young Architects’ Program) i pobedničke projekte za javne zgrade, kao što je zgrada Gradske skupštine Nankagve u Centralnom Čileu i Nova biblioteka Nacionalnog kongresa u istorijskom centru Santiaga.

Beals-Llyons-Arquitectos_practice

Beals Lyon Arquitectos, studio | Foto © Beals Lyon Arquitectos

Atelier Bow-Wow je arhitektonski biro u Tokiju, osnovan od strane Yoshiharu Tsukamoto i Momoyo Kaijima 1992. godine. Njihova interesovanja leže u različitim oblastima, od arhitektonskog dizajna do urbanog istraživanja i stvaranja javnih umetničkih dela koje proizvode na osnovu bihejviorističke teorije. Biro je dizajnirao i izgradio kuće, javne i komercijalne objekte uglavnom u Tokiju, kao i u Evropi i SAD. Njihova urbana istraživanja dovode do eksperimentalnog projekta mikro-javni-prostor, novog koncepta javnog prostora koji je prikazan širom sveta.

AtelierBowWow_BMWGuggenheim_o

Atelier Bow-Wow – BMW Guggenheim Lab, New York City, 2011. | Foto © Solomon R. Guggenheim Foundation, Paul Warcol

Informacije i prodaja ulaznica:
Oris d.o.o, Kralja Držislava 3, HR-10 000 Zagreb
Kontakt osoba: Marina Vugrinčić
E-mail: marina@oris.hr
Tel: + 385 1 37 78 177
Fax: + 385 1 37 56 243
www.oris.hr

Cena ulaznice: 450 HRK
Cena studentske ulaznice: 250 HRK
Ulaznice možete kupiti ovde.