UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Muzej_savremene_umetnosti_logo_main

Izložba “Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990.”
Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd)

Od 13. aprila do 26. maja 2018. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, osim utorkom.
Ulaz je slobodan.

Otvaranje izložbe je u petak, 13. aprila 2018. u 19.00 časova.
Izložbu otvara: Ljiljana Blagojević
Kustos izložbe: Biljana Tomić

Izložba “Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990.” biće otvorena u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića u petak, 13. aprila 2018. godine u 19.00 časova i trajaće do 26. maja 2018. godine. Izložba je proistekla je iz temeljnog istraživanja kulturne baštine alternativnih, teorijskih, performativnih i strategijskih pozicija u arhitekturi sedamdesetih i osamdesetih godina i predstavlja povod da se sagleda istorijska uloga i predstavi i afirmiše ova važna pojava u oblasti arhitekture i kulture uopšte.

Prošlo je trideset i sedam godina od otvaranja izložbe „Urbana kuća“, kada je zvanično objavljena arhitektura Novog pokreta Grupe MEČ: Marjana Čehovina, Dejana Ećimovića (1948-2002), Slobodana Maldinija, Mustafe Musića i Stevana Žutića, u Galeriji SKC, decembra 1981. godine. Takođe, prošlo je četrdeset i tri godine od kada je Čarls Dženks 1975. prvi put upotrebio termin postmoderna arhitektura. To vreme osamdesetih godina obeležila je pojava Novog talasa i uspon Nove arhitekture, kroz intenzivnu komunikaciju u okviru jugoslovenskih i međunarodnih susreta, na relaciji Beograd-Zagreb-Ljubljana.

Grupa-MEC_Forum_1982_portret

Grupna fotografija na kojoj su svi članovi grupe MEČ, prostorna instalacija Forum, 1982. godine. S leva na desno, gornji red: Marjan Čehov, Mustafa Musić i Slobodan Maldini, donji red: Stevan Žutić i Dejan Ećimović.

Arhitekte iz Grupe MEČ započeli su istraživanja tokom sedamdesetih u vremenu otvaranja i značajnih promena u svim oblastima kulture, s radikalizovanim stavovima i anticipacijom novih pojava u arhitekturi. Njihova prva predstavljanja bile su autorske izložbe, koje započinju Marjan Čehovin i Mustafa Musić, s izložbom „Alternativna arhitektura“ u Galeriji SKC, 1975, zatim Dejan Ećimović, s prezentacijom „Primarna arhitektura“ u Galeriji SKC, 1979, i Slobodan Maldini s projektom „Misaoni prostori ili prilog grafičkom istraživanju estetike prostora“ u Galeriji SKC, 1980. godine. Tokom ovih godina oni aktivno izlažu, pojedinačno ili grupno, na izložbama „Eksperiment 7“. u Muzeju primenjene umetnosti, 1975, „Solarna arhitektura“, u Salonu Muzeja savremene umetnosti, 1980, „Jugoslovenski trijenale ekologije-umetnosti“, u Salonu Rotovž u Mariboru, 1980, „Sedmi salon arhitekture“, MPU, 1980, „Arhitektura zemlje“, Salon MSU, 1981, „Vertikalna umetnost“, u Kulturnom centru Beograda, 1981, „Terra 2“, u Vroclovu, Poljska, na Bijenalu u Veneciji, Parizu…

Grupa je osnovana 1. januara 1980. godine u stanu Mustafe Musića i brojala je tri člana. Naziv je dao Čehovin prema početnim slovima njihovih prezimena, Musić, Ećimović, Čehovin – MEČ. Zatim su se njima pridružili Maldini i Žutić. Zvanično, Grupa MEČ se predstavlja po prvi put na izložbi „Urbana kuća“, 1981. godine. Grupu MEČ, u punom sastavu i prema abecednom redu čine: Marjan Čehovin, Dejan Ećimović, Slobodan Maldini, Mustafa Musić i Stevan Žutić.

Izložba „Urbana kuća“, održana je 1981. u Galeriji SKC u Beogradu, na inicijativu autora, zatim u Studiju Galerije suvremene umejtnosti u Zagrebu, na poziv Marjana Susovskog i Društva arhitekata Zagreba, i u Galeriji ŠKUC u Ljubljani, na poziv Marine Gržinić i Saveza arhitekata Slovenije.

Daljnje aktivnosti Grupe MEČ, odvijaju se u okviru pojedinačnih aranžmana članova: Ećimovića, Maldinija, Žutića i Čehovina, ili aranžmana Musić, Maldini, Žutić s profesorom Bogdanovićem, povodom izložbe „Tri generacije beogradskih graditelja (Odnos prema nasleđu)“, posvećene Aleksandru Deroku. Izložba je odražana 1984, u Izložbenom salonu JNA, Zagreb, Umetničkoj galeriji u Kruševcu i u prostoru Sintum u Karađorđevoj ulici u Beogradu.

Izložbu „Grupa MEČ: Retrospektivna izložba od 1975. do 1990.“ prati publikacija u izdanju Muzeja savremene umetnosti koja nudi teoretski osvrt na vreme pojave Grupe MEČ, zatim na njene istorijske relacije, a takođe i osvrte na vreme osamdesetih godina dvadesetog veka.

Kustos izložbe: Biljana Tomić
Urednici knjige o grupi MEČ: Biljana Tomić i Zoran Erić
Dizajner knjige: Andrej Dolinka,
Lektor knjige: Dušan Đorđević Mileusnić.

Tekstove u katalogu napisali:
Biljana Tomić, Miško Šuvaković, Ljiljana Blagojević, Jurij Kobe (Slovenija), Nikola Polak (Hrvatska), Milan Lojanica

Grupa-MEC_instalacija_Forum_opt

Prostorna instalacija Forum u Knez Mihailovoj 1982. godine.