УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Muzej_savremene_umetnosti_logo_main

Изложба “Група МЕЧ: Ретроспективна изложба од 1975. до 1990.”
Галерија-легат Милице Зорић и Родољуба Чолаковића (Родољуба Чолаковића 2, Београд)

Од 13. априла до 26. маја 2018. године, сваког дана од 12 до 20 часова, осим уторком.
Улаз је слободан.

Отварање изложбе је у петак, 13. априла 2018. у 19.00 часова.
Изложбу отвара: Љиљана Благојевић
Кустос изложбе: Биљана Томић

Изложба “Група МЕЧ: Ретроспективна изложба од 1975. до 1990.” биће отворена у Галерији-легату Милице Зорић и Родољуба Чолаковића у петак, 13. априла 2018. године у 19.00 часова и трајаће до 26. маја 2018. године. Изложба је проистекла је из темељног истраживања културне баштине алтернативних, теоријских, перформативних и стратегијских позиција у архитектури седамдесетих и осамдесетих година и представља повод да се сагледа историјска улога и представи и афирмише ова важна појава у области архитектуре и културе уопште.

Прошло је тридесет и седам година од отварања изложбе „Урбана кућа“, када је званично објављена архитектура Новог покрета Групе МЕЧ: Марјана Чеховина, Дејана Ећимовића (1948-2002), Слободана Малдинија, Мустафе Мусића и Стевана Жутића, у Галерији СКЦ, децембра 1981. године. Такође, прошло је четрдесет и три године од када је Чарлс Џенкс 1975. први пут употребио термин постмодерна архитектура. То време осамдесетих година обележила је појава Новог таласа и успон Нове архитектуре, кроз интензивну комуникацију у оквиру југословенских и међународних сусрета, на релацији Београд-Загреб-Љубљана.

Grupa-MEC_Forum_1982_portret

Групна фотографија на којој су сви чланови групе МЕЧ, просторна инсталација Форум, 1982. године. С лева на десно, горњи ред: Марјан Чехов, Мустафа Мусић и Слободан Малдини, доњи ред: Стеван Жутић и Дејан Ећимовић.

Архитекте из Групе МЕЧ започели су истраживања током седамдесетих у времену отварања и значајних промена у свим областима културе, с радикализованим ставовима и антиципацијом нових појава у архитектури. Њихова прва представљања биле су ауторске изложбе, које започињу Марјан Чеховин и Мустафа Мусић, с изложбом „Алтернативна архитектура“ у Галерији СКЦ, 1975, затим Дејан Ећимовић, с презентацијом „Примарна архитектура“ у Галерији СКЦ, 1979, и Слободан Малдини с пројектом „Мисаони простори или прилог графичком истраживању естетике простора“ у Галерији СКЦ, 1980. године. Током ових година они активно излажу, појединачно или групно, на изложбама „Експеримент 7“. у Музеју примењене уметности, 1975, „Соларна архитектура“, у Салону Музеја савремене уметности, 1980, „Југословенски тријенале екологије-уметности“, у Салону Ротовж у Марибору, 1980, „Седми салон архитектуре“, МПУ, 1980, „Архитектура земље“, Салон МСУ, 1981, „Вертикална уметност“, у Културном центру Београда, 1981, „Терра 2“, у Вроцлову, Пољска, на Бијеналу у Венецији, Паризу…

Група је основана 1. јануара 1980. године у стану Мустафе Мусића и бројала је три члана. Назив је дао Чеховин према почетним словима њихових презимена, Мусић, Ећимовић, Чеховин – МЕЧ. Затим су се њима придружили Малдини и Жутић. Званично, Група МЕЧ се представља по први пут на изложби „Урбана кућа“, 1981. године. Групу МЕЧ, у пуном саставу и према абецедном реду чине: Марјан Чеховин, Дејан Ећимовић, Слободан Малдини, Мустафа Мусић и Стеван Жутић.

Изложба „Урбана кућа“, одржана је 1981. у Галерији СКЦ у Београду, на иницијативу аутора, затим у Студију Галерије сувремене умејтности у Загребу, на позив Марјана Сусовског и Друштва архитеката Загреба, и у Галерији ШКУЦ у Љубљани, на позив Марине Гржинић и Савеза архитеката Словеније.

Даљње активности Групе МЕЧ, одвијају се у оквиру појединачних аранжмана чланова: Ећимовића, Малдинија, Жутића и Чеховина, или аранжмана Мусић, Малдини, Жутић с професором Богдановићем, поводом изложбе „Три генерације београдских градитеља (Однос према наслеђу)“, посвећене Александру Дероку. Изложба је одражана 1984, у Изложбеном салону ЈНА, Загреб, Уметничкој галерији у Крушевцу и у простору Синтум у Карађорђевој улици у Београду.

Изложбу „Група МЕЧ: Ретроспективна изложба од 1975. до 1990.“ прати публикација у издању Музеја савремене уметности која нуди теоретски осврт на време појаве Групе МЕЧ, затим на њене историјске релације, а такође и осврте на време осамдесетих година двадесетог века.

Кустос изложбе: Биљана Томић
Уредници књиге о групи МЕЧ: Биљана Томић и Зоран Ерић
Дизајнер књиге: Андреј Долинка,
Лектор књиге: Душан Ђорђевић Милеуснић.

Текстове у каталогу написали:
Биљана Томић, Мишко Шуваковић, Љиљана Благојевић, Јуриј Кобе (Словенија), Никола Полак (Хрватска), Милан Лојаница

Grupa-MEC_instalacija_Forum_opt

Просторна инсталација Форум у Кнез Михаиловој 1982. године.