UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_International-Velux-Award_m

VELUX_logo200px

Međunarodna VELUX nagrada (International VELUX Award) je najveći neprekidni, dvogodišnji, globalni konkurs za studente arhitekture – pokrenut je 2003. godine u saradnji sa Međunarodnom unijom arhitekata (International Union of Architects – UIA).

Međunarodni VELUX konkurs poziva sve studente arhitekture, njihove nastavnike i njihove škole da istraže temu dnevnog svetla; da razmišljaju “izvan kutije” – i razmišljaju o aspektima dnevne svetlosti, bilo da se radi o društvenoj, sociološkoj ili ekološkoj dimenziji svetlosti, ili o tome kako svetlost, tama i boja utiču na nas mentalno i fiziološki.

Nagrada je osmišljena kao otvoren idejni konkurs organizovan u dve faze: prvo se odaberu dva najbolja projekta u svakom regionu sveta, a potom odaberu dva globalna pobednika.

Žiri za 2018. godinu uključuje dobitnike Prickerove nagrade za 2017. godinu – RCR Arquitectes iz Španije, poznate po svojoj brizi o doživljaju svetlosti, senke, zemlje, vode i vazduha; Rick Joy iz SAD-a, poznat po upotrebi lokalno dostupnih materijala i obilja sunca i neba u regionu, uz igru svetlosti i senke; Li Hu, studio OPEN Architecture iz Kine, koji u svom poslednjem projektu “Dijalog pored mora” pokazuje kako difuzno svetlo obogaćuje prostor svetlim i uzdižućim duhom kako bi proizveo multifunkcionalni galerijski prostor; Saša Begović, 3LHD architects, Hrvatska, koji u radovima kao što je “Zamet centar” rade sa konkavnim i ravnim heksagonalnim keramičkim pločicama kao važnim elementima koji prelamaju dnevnu svetlost čak i tokom oblačnih dana. Peti član žirija je Martin Pors Jepsen, odgovoran za Centar za inovacije VELUX Grupe (VELUX Innovation Centre).


Povezani tekstovi:
Konkurs: Međunarodna VELUX nagrada 2016 (International VELUX Award 2016)
Twist Box – Solarni dekatlon: naši studenti nastavljaju put do Dubaija
Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018
Radovi sa Arhitektonskog fakulteta kandidovani za The RIBA President’s Medals Student Awards 2017


Studenti se pozivaju da istraže temu “Svetlost sutrašnjice (Light of Tomorrow)” – kako bi se stvorilo dublje razumevanje ovog oduvek važnog izvora energije, svetlosti i života.

Glavna tema obuhvata sledeće podteme:

  • Dnevno svetlo u zgradama (Daylight in buildings) – za projekte koji pokazuju primenljive principe za obezbeđivanje dnevne svetlosti i sunčeve svetlosti u zgradama;
  • Proučavanje dnevnog svetla (Daylight investigations) – za projekte koji se bave fizičkim svojstvima svetlosti, osnovama optike i materijala, kao i tehnološkim razvojem, novim materijalima, skladištenjem ili transportom dnevne svetlosti.

2018_International-Velux-Award_Global-Winner_Daylight-in-Buildings

International VELUX Award 2016, Global Winner – Daylight in Buildings: Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon, Yu Min Park (mentor Se Jin Kim), Koreja Univerzitet | Kliknuti za uvećanje

2018_International-Velux-Award_Global-Winner_Daylight-Investigations

International VELUX Award 2016, Global Winner – Daylight Investigations: Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiqiang Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen, Jiawen Li (mentor Mingjian Huang), Kineska akademija umetnosti | Kliknuti za uvećanje

Žiri ocenjuje projekte u skladu sa sledećim kriterijumima: rad sa dnevnim osvetljenjem kao preduslov za arhitekturu, kako se projekat istražuje i dokumentuje, kako se projekat bavi savremenim i budućim izazovima, stepen eksperimentisanja i inovacija, kao i celokupna grafička prezentacija projekta i kako se projekat predstavlja.

Ukupan nagradni fond iznosi do 30.000 €. U zavisnosti od rezultata žiriranja, Velika nagrada od 5.000 € po kategoriji biće dodeljena za najistaknutije projekte (4.000 € za studenta i 1.000 € za nastavnika). U zavisnosti od rezultata u svakom regionu, nagrada od 1.250 € po kategoriji biće dodeljena za najbolje projekte (1.000 € za učenika i 250 € za nastavnika). Žiriju će biti dozvoljeno da dodeli i posebne nagrade, uključujući nagrade za inovativnu upotrebu VELUX proizvoda.


Rok za prijavu učešća: 01. april 2018.
Rok za postavljanje pitanja: 15. april 2018.
Rok za predaju radova: 15. jun 2018.
Žiriranje radova: jun 2018.
Objavljivanje rezultata i početak online izložbe: oktobar 2018.

Sve informacije o konkursu možete pogledati ovde: International VELUX Award 2018