UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2018_Zlatna-mistrija_01

Predsednik Društva konzervatora Srbije arh. Aleksa Ciganović i Predsednik Sekcije arhitekata Društva konzervatora Srbije arh. Danijela Mladenović, uručuju nagradu „Zlatna mistrijaʺ van. prof. dr Nenadu Šekularcu

Hilandar_Logo200x150

Nagrada „Zlatna mistrijaʺ Društva konzervatora Srbije, sekcije arhitekata, za 2017. godinu dodeljena vanr. prof. dr Nenadu Šekularcu

Na svečanosti povodom obeležavanja jubileja 60. godina Društva konzervatora Srbije, održanoj na Dan Društva konzervatora Srbije i Dan zaštite spomenika kulture, 22. februara 2018. godine u Svečanoj sali Narodne biblioteke Srbije, u Beogradu, uručene su nagrade i priznanja Društva konzervatora Srbije. Tom prilikom nagrada „Zlatna mistrijaʺ Sekcije arhitekata Društva konzervatora Srbije iz Fonda prof. arh. Milorada Dimitrijevića dodeljena je našem kolegi dr Nenadu Šekularcu, vanrednom profesoru Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu za sveobuhvatan i uspešno izveden istraživačko-analitički, metodološki i projektantski postupak u rešavanju statičko-konstruktivnih problema na realizaciji sanacije i rekonstrukcije Kambanskog pirga – Zvonare u manastiru Hilandar.

2018_Zlatna-mistrija_03

Realizacija nagrađenog projekta Rekonstrukcije krova Kambanskog pirga – Zvonare, Manastir Hilandar; montaža zaštitne konstrukcije, septembar 2017. godine (kliknuti za uvećanje)

2018_Zlatna-mistrija_04

Realizacija nagrađenog projekta Rekonstrukcije krova Kambanskog pirga – Zvonare, Manastir Hilandar; formiranje radne platforme i oslonca za zaštitnu konstrukciju, septembar 2017. godine (kliknuti za uvećanje)

U obrazloženju Predlagač i Komisija za dodelu nagrade navode:
„…Ovoj složenoj rekonstrukciji i sanaciji pirga morala je prethoditi izrada zaštitne konstrukcije iznad Kambanskog pirga i podizanje skele za izvođenje radova, koja je predstavljala poseban projektantski izazov, imajući u vidu položaj i visinu pirga, a koji je izuzetnom suptilnošću rešio i pratio tokom izvođenja prof. Nenad Šekularac.

Imajući u vidu kompleksnost rešavanja statičko-konstruktivnih problema i sprovedenih radova na realizaciji sanacije krovnih konstrukcija i ukupnog Projekta rekonstrukcije Kambanskog pirga i svih sprovedenih radova na obnovi manastira Hilandara, te dugogodišnju saradnju sa prof. Šekularcem u radu na spomenicima kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, ali i činjenicu da je njegova posvećenost u radu na spomenicima kulture istinski nastavak misije koju je započeo prof. Milorad Dimitrijević, nagradu „Zlatna mistrijaʺ Sekcije arhitekata Društva konzervatora Srbije iz Fonda prof. arh. Milorada Dimitrijevića u 2018. godini dodeljuje arhitekti dr. Nenadu Šekularcu…ʺ.


Povezani tekstovi:
Srebrna medalja Univerziteta umetnosti za 2017. dodeljena van. prof. dr Nenadu Šekularcu
Potreban student-saradnik za stručnu pomoć, radi snimanja srednjovekovnih gradova/ tvrđava
Seminar: Konzervacija i restauracija Sinagoge u Subotici


2018_Zlatna-mistrija_02

Nagrada „Zlatna mistrijaʺ u vidu simbola – kopije srednjovekovne mistrije iz manastira Gradac (XIII vek) na kamenom postolju

Nagrada „Zlatna mistrijaʺ ustanovljena je na sastanku sekcije arhitekata Društva konzervatora Srbije održanom u Žiči 08. maja 1986. godine iz fonda osnivača našeg uvaženog profesora Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, arh. Milorada Dimitrijevića i dodeljuje se za uspešno ostvaren jedan arhitektonski poduhvat u oblasti zaštite spomenika kulture.

Nagrada se dodeljuje u vidu simbola-kopije srednjovekovne mistrije iz manastira Gradac (XIII vek) na kamenom postolju i diplome. Poduhvat podrazumeva: konzervaciju, delimičnu ili potpunu obnovu spomeničke celine ili jednog njenog zaokruženog dela, savremenu prezentaciju, revitalizaciju ili primerenu interpolaciju u istorijskim celinama i ambijentima. Uzimaju se u obzir i uzorno koncipirani i vođeni istraživački poduhvati čiji su ishodi značajno doprineli i proširili saznanja o graditeljskom nasleđu.


Više o nagradama i priznanjima Društva konzervatora Srbije i o Hilandaru možete pogledati ovde:
Od selidbe faraona do obnove Hilandara (Politika)
Priznanje „Zlatna mistrija“ prof. dr Nenadu Šekularcu za projekat u Hilandaru (Hilandar)