УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Признање „Златна мистрија“ проф. др Ненаду Шекуларцу за пројекат у Хиландару

2018_Zlatna-mistrija_01

Председник Друштва конзерватора Србије арх. Алекса Цигановић и Председник Секције архитеката Друштва конзерватора Србије арх. Данијела Младеновић, уручују награду „Златна мистријаʺ ван. проф. др Ненаду Шекуларцу

Hilandar_Logo200x150

Награда „Златна мистријаʺ Друштва конзерватора Србије, секције архитеката, за 2017. годину додељена ванр. проф. др Ненаду Шекуларцу

На свечаности поводом обележавања јубилеја 60. година Друштва конзерватора Србије, одржаној на Дан Друштва конзерватора Србије и Дан заштите споменика културе, 22. фебруара 2018. године у Свечаној сали Народне библиотеке Србије, у Београду, уручене су награде и признања Друштва конзерватора Србије. Том приликом награда „Златна мистријаʺ Секције архитеката Друштва конзерватора Србије из Фонда проф. арх. Милорада Димитријевића додељена је нашем колеги др Ненаду Шекуларцу, ванредном професору Архитектонског факултета Универзитета у Београду за свеобухватан и успешно изведен истраживачко-аналитички, методолошки и пројектантски поступак у решавању статичко-конструктивних проблема на реализацији санације и реконструкције Камбанског пирга – Звонаре у манастиру Хиландар.

2018_Zlatna-mistrija_03

Реализација награђеног пројекта Реконструкције крова Камбанског пирга – Звонаре, Манастир Хиландар; монтажа заштитне конструкције, септембар 2017. године (кликнути за увећање)

2018_Zlatna-mistrija_04

Реализација награђеног пројекта Реконструкције крова Камбанског пирга – Звонаре, Манастир Хиландар; формирање радне платформе и ослонца за заштитну конструкцију, септембар 2017. године (кликнути за увећање)

У образложењу Предлагач и Комисија за доделу награде наводе:
„…Овој сложеној реконструкцији и санацији пирга морала је претходити израда заштитне конструкције изнад Камбанског пирга и подизање скеле за извођење радова, која је представљала посебан пројектантски изазов, имајући у виду положај и висину пирга, а који је изузетном суптилношћу решио и пратио током извођења проф. Ненад Шекуларац.

Имајући у виду комплексност решавања статичко-конструктивних проблема и спроведених радова на реализацији санације кровних конструкција и укупног Пројекта реконструкције Камбанског пирга и свих спроведених радова на обнови манастира Хиландара, те дугогодишњу сарадњу са проф. Шекуларцем у раду на споменицима културе од изузетног значаја за Републику Србију, али и чињеницу да је његова посвећеност у раду на споменицима културе истински наставак мисије коју је започео проф. Милорад Димитријевић, награду „Златна мистријаʺ Секције архитеката Друштва конзерватора Србије из Фонда проф. арх. Милорада Димитријевића у 2018. години додељује архитекти др. Ненаду Шекуларцу…ʺ.


Повезани текстови:
Сребрна медаља Универзитета уметности за 2017. додељена ван. проф. др Ненаду Шекуларцу
Потребан студент-сарадник за стручну помоћ, ради снимања средњовековних градова/ тврђава
Семинар: Конзервација и рестаурација Синагоге у Суботици


2018_Zlatna-mistrija_02

Награда „Златна мистријаʺ у виду симбола – копије средњовековне мистрије из манастира Градац (XIII век) на каменом постољу

Награда „Златна мистријаʺ установљена је на састанку секције архитеката Друштва конзерватора Србије одржаном у Жичи 08. маја 1986. године из фонда оснивача нашег уваженог професора Архитектонског факултета Универзитета у Београду, арх. Милорада Димитријевића и додељује се за успешно остварен један архитектонски подухват у области заштите споменика културе.

Награда се додељује у виду симбола-копије средњовековне мистрије из манастира Градац (XIII век) на каменом постољу и дипломе. Подухват подразумева: конзервацију, делимичну или потпуну обнову споменичке целине или једног њеног заокруженог дела, савремену презентацију, ревитализацију или примерену интерполацију у историјским целинама и амбијентима. Узимају се у обзир и узорно конципирани и вођени истраживачки подухвати чији су исходи значајно допринели и проширили сазнања о градитељском наслеђу.


Више о наградама и признањима Друштва конзерватора Србије и о Хиландару можете погледати овде:
Од селидбе фараона до обнове Хиландара (Политика)
Признање „Златна мистрија“ проф. др Ненаду Шекуларцу за пројекат у Хиландару (Хиландар)