UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

Twist Box u emisiji Dnevnik 2 – RTS: Naši studenti u finalu najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju

Prilog o TWIST BOX-u prikazan u okviru Dnevnika 2 | © Radio-televizija Srbije

Izvor: Radio-televizija Srbije

Projekt solarne kuće, nazvan „Tvist boks“, koji su zajednički napravili studenti beogradskih fakulteta – Arhitekture, Elektrotehnike, Mašinstva i Tehnologije, ušao je u finale najprestižnijeg svetskog arhitektonskog takmičenja u Dubaiju. Kuća je prilagođena tradicionalnoj arapskoj kulturi življenja, ekološka je, energetski samoodrživa i digitalizovana. Srbija je sa ovim projektom prvi put na tom takmičenju.

„Tvist boks“ je porodična solarna kuća od 80 kvadrata za šest osoba, tri različite generacije. Prilagođena je pustinjskoj klimi – otporna na vlagu i može da izdrži jake peščane oluje i tropske temperature. Pored solarnog krova ima i toplotne pumpe i punjač za električni automobil.

Twist_Box_Dnevnik-150218_05

Twist_Box_Dnevnik-150218_03

Kadrovi iz priloga o TWIST BOX-u prikazanog u okviru Dnevnika 2 | © Radio-televizija Srbije

Svaki od četiri fakulteta imao je svoj zadatak.

„Naš zadatak je prvo koncipiranje idejnog rešenja objekta… korišćenje pametnih sistema u arhitekturi, oblik fasade, sve to“, kaže Srećko Andrijanić, student Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

„Zadatak studenata sa Mašinskog fakulteta bio je postavljanje i projektovanje sistema klimatizacije i ventilacije kuće, kao i grejanje i sanitarne i tople vode za korišćenje“, objasnila je Milena Radovanović, studentkinja Mašinskog fakulteta u Beogradu.

„Naš zadatak je bio da pronađemo materijal od koga će biti napravljeni brisoleji i kako će precizno biti postavljeni. Našli smo firmu iz Srbije koja će da donira materijal“, dodao je Ivan Pešić, student Tehnološkog fakulteta u Beogradu.

Twist_Box_Dnevnik-150218_02


Povezani tekstovi:
Twist Box – Solarni dekatlon: naši studenti nastavljaju put do Dubaija
Studenti Arhitektonskog fakulteta u finalu takmičenja Solar Decathlon Middle East 2018
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj posetio Arhitektonski fakultet
Saradnja Arhitektonskog fakulteta sa Savetom za urbanističko planiranje Abu Dabija i Univerzitetom u Abu Dabiju


Kuću će ocenjivati u 10 kategorija – od toga koliko je energetski efikasna, koliko štedi energiju i vodu, do tehničkih rešenja koja unapređuju kvalitet života.

„Na ovom takmičenju studenti sami projektuju i realizuju kuće koje su zapravo kuće za budućnost, gde se isprobavaju inovativni pristupi nove tehnologije i nešto što očekujemo da će biti u komercijalnoj upotrebi u godinama koje dolaze“, rekla je Nataša Ćuković-Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

„Ovaj projekat je velika prilika za nas mlade studente da se oprobamo u projektovanju neke ovakve kuće koja je napredna. Takođe je i projekat na svetskom nivou dosta priznat i za dalje neke prilike za zapošljavanje“, smatra Andrej Črnila sa Mašinskog fakulteta.

Takmičenje „Solarni desetoboj Bliski istok“ je u novembru, a kuća treba da ostane u Dubaiju i predstavlja Srbiju.

„Plan je da ovi objekti koji budu napravljeni u Dubaiju ostanu do 2020. godine i da tamo budu izloženi na Ekspou. Nadamo se uspehu“, ističe se Ljiljana Đukanović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Twist_Box_Dnevnik-150218_07

Twist_Box_Dnevnik-150218_08

Objekt se može prilagoditi i našim uslovima pa se sa gradskim arhitektom dogovaraju o njegovom testiranju pre takmičenja.

„Naša ideja je da kuću sklopimo i montiramo ovde u Beogradu, da je pokažemo i našoj javnosti pošto tu ima raznih rešenja tehničkih i projektnih koje bi naša javnost prvi put mogla da vidi“, Nataša Ćuković-Ignjatović, docent Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Projekat ima podršku Vlade, ali za njegovu realizaciju treba dosta novca pa se traže privrednici koji će studentima pomoći da sagrade kuću budućnosti.

Twist_Box_Dnevnik-150218_12

Kadar iz priloga o TWIST BOX-u prikazanog u okviru Dnevnika 2 | © Radio-televizija Srbije

Više informacija o projektu na zvaničnom vebsajtu:
http://twistbox.ac.rs/
https://www.facebook.com/TwistBoxSerbia/
#SDME #SDME18 #TwistBox #TeamSerbia #Solardecathlonmiddleeast #Dubai