UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

UnaLaUna_Service-staiton_Castelo-da-Maia_PT_opt

Kolektiv_Logo120x120

Predavanje i razgovor sa članovima arhitektonskog biroa UNULAUNU: subota, 24. februar 2018. godine, u 18.00 časova, u Galeriji Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd!

Galerija Kolektiv vas poziva na otvaranje izložbe arhitektonskog biroa:
UNULAUNU
Petak, 23. februar, 20.30 časova
Galerija Kolektiv, Karađorđeva 53, Beograd

Izložba traje do 16. marta 2018. godine.

Galerija Kolektiv otvara novu programsku sezonu u kojoj će fokus biti na proširenim poljima arhitekture integrisanim u savremene arhitektonske prakse. Tematski okvir nove sezone obuhvatiće politiku, aktivizam, tranziciju, ekonomiju, kao i ostale problemske oblasti koje određuju arhitekturu danas.

UNULAUNU (srpski: jedan prema jedan) je rumunski arhitektonski biro koji čine Romina Grillo, Ciprian Rasoiu, Liviu Vasiu, Matei Vlasceanu i Tudor Vlasceanu. Njihov prvi zajednički projekat bila je realizacija rumunskog nacionalnog paviljona na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010. godine. Uspeh koji su doživeli na ovoj prestižnoj manifestaciji, kao i saradnja koju su tamo ostvarili, bili su prilika za osnivanje arhitektonskog biroa.

Ovom prilikom, UNULAUNU prikazaće četrdeset radova u okviru instalacije koju su napravili posebno za izložbu u Galeriji Kolektiv. Autori izložbe nastoje da uklone postojanje medija između prikazanog rada i njegovog posmatrača, što u arhitekturi podrazumeva razmeru jedan prema jedan, koja je istovremeno način razmišljanja koji predstavlja osnovu za celokupan rad ovog biroa.

Pored toga, UNULAUNU teži da se suprotstavi efemernosti koja je usađena u konvencionalno shvatanje izložbi; ideja ovog rada je da on nastavi svoj život u prostoru galerije Kolektiv i nakon što izložba bude završena.

Izložba će biti otvorena u petak, 23. februara 2018. godine u 20.30 časova.

Predavanje i razgovor o izložbi održaće Romina Grilo i Liviu Vasiu, članovi arhitektonskog biroa UNULAUNU: subota, 24. februar 2018. godine, u 18.00 časova, u Galeriji Kolektiv.

Romina Grilo, rođena je 1984. godine u Komu u Italiji. Diplomirala je 2009. godine na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju u Švajcarskoj. Romina je sarađivala sa biroom Krstijana Kereza (Christian Kerez architektbüro) u Cirihu, zatim radila kao asistent Valeriju Olgiatiu (Valerio Olgiati) na Akademiji arhitekture u Mendrisiju i takođe radila u birou OMA / Rem Koolhas u Roterdamu. Jedan je od osnivača UNULAUNU, a danas živi i radi u Cirihu.

Liviu Vasiu rođen je 1982. godine u Rumuniji. Studirao na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju u Švajcarskoj. Sarađivao je sa biroima širom Francuske i Švajcarske, a dve godine je radio u birou Valerija Olgiatija (Valerio Olgiati) u Flimsu u Švajcarskoj. Nakon toga, delovao je u akademskim krugovima u svojstvima asistenta ili gostujućeg predavača u Mendrisiju, Bukureštu, Oslu i Cirihu. Takođe, kao član Unulaunu, vodio je radionicu u letnjoj školi akademije u Portu. Danas, živi i radi u Cirihu.

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_04

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_02

UNULAUNU instalacija u Galeriji Kolektiv | Foto: M. BUlatović

M_STREET-VIEW-FINLA-FLAT_670

Migrant_Garden_IT_02-PS_670

Exhibition_Weissenhofgalerie_Stuttgart_DE_01

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_01

Galerija_Kolektiv_UNULAUNU_03

UNULAUNU instalacija u Galeriji Kolektiv | Foto: M. BUlatović

Exhibition_Weissenhofgalerie_Stuttgart_DE_03

Exhibition_Weissenhofgalerie_Stuttgart_DE_02

Stage_scenography_Chateau-Du-Seuil_FR_01

Stage_scenography_Chateau-Du-Seuil_FR