UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
MACROPLAZA – Monterrey, Mexico © DOMAIN OFFICE

logo-on-architecture_120x120

Pozivamo vas da prisustvujete gostujućem predavanju pod nazivom “O procesu” koje će održati američko-holandski arhitekta i filozof, Miteš Diksit (Mitesh Dixit), u četvrtak, 21. decembra 2017. godine, u 19.15 časova, u amfiteatru Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Događaj se organizuje u okviru 5. međunarodnog multimedijalnog događaja “O Arhitekturi”, u decembru 2017. godine, gde su održani: izložba radova sa dodelom nagrada, prateća predavanja i konferencija. Događaj organizuje STRAND – Asocijacija za razvoj održive urbane zajednice iz Beograda u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu.

Pridružite nam se!

Apstrakt predavanja:
Diksitovo predavanje istražuje odnos između teorije i prakse, postavlja pitanje šta je teorija, čemu služi i šta je definiše. Njegov DOMAIN ofis svesno radi bez manifesta ili plana, ali insistira na metodi koja istražuje samu prirodu pitanja. Kroz studijske projekte, DOMAIN ima za cilj da otkrije “nova” pitanja, nasuprot recikliranju postojećih rešenja.

To je metod istraživanja koji prevazilazi razmeru. Upotrebljavajući metod “raspakivanja” – otkrivajući višestruke slojeve, tvrde i mekane, fizičke i kritičke, kako bi se identifikovala nova hijerarhija ili skriveni faktor. Ovaj proces zahtijeva intenzivnu istragu o lokalnom, totalnoj predaji postojećem i odbacivanje bilo koje pojedinačne vizije.

Kroz analizu tri projekta, svakog sa različitom arhitektonskom tipologijom, gustinom i lokacijom, Diksit će ilustrovati želju DOMAIN ofisa da pronađe novu definiciju za praksu.

MACROPLAZA_031_opt

MACROPLAZA – Monterrey, Mexico © DOMAIN OFFICE

Mitesh-Dixit_portret_opt

Biografija:
Miteš Diksit (Mitesh Dixit) osnivač je studija DOMAIN OFFICE (Njujork – Roterdam) 2012. godine. Nakon završenih studija političkih nauka i filozofije, završava master studije – oblast arhitektura na Vašingtonskom univerzitetu u Sent Luisu. Karijeru je započeo je u birou SOM (Skidmore, Owings, and Merrill) u San Francisku. Pre osnivanja studija DOMAIN, Diksit je radio sa Rem Kolhasom u okviru OMA u Roterdamu kao vodeći projektant na nekoliko internacionalnih projekata – Mahanakhon kula u Bangkoku, Institut Komonvelt u Londonu i finansijski distrikt u Kuala Lumpuru.

Od 2011. godine, na Tehničkom univerzitetu u Delftu (TU Delft) bio je gostujući profesor u više oblasti i sekcija – arhitektura, urbanizam i kritička teorija, a od 2013-2016. godine radio je i kao vođa Katedre za kompleksne projekte pri TU Delft. Vodio je i studio “Nasilje” (Violence), fokusirajući se na region američko-meksičke granice, kao i istraživaki studio “In Chicago”. Od 2017. godine, Diksit se pridružio Univerzitetu u Sirakuzi kao docent.

DO_Data-Centre_Pennsylvania-USA_opt

DO_West_Collage_opt

DATA CENTRE – Dorrance County, Pennsylvania © DOMAIN OFFICE

MALI_western-collage_opt

160630_LosaRota_Axon_Collage_PurpleTile_opt

LOSA ROTA – Lima, Peru © DOMAIN OFFICE