UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Dani-Orisa_m

ORIS_logo

Dani Orisa međunarodni su arhitektonski simpozijum u organizaciji Oris Kuće arhitekture, nastao nakon početnih uspeha časopisa Oris koji kontinuirano izlazi već devetnaestu godinu kao dvomesečnik.

Simpozijum koji se organizuje od 2000. godine dvodnevno je događanje s predavanjima istaknutih internacionalnih i lokalnih arhitekata. Održavaju se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski pred auditorijumom od 1850 posetilaca. Uz navedene “velike” Dane Orisa, organizuju se i “nacionalni” Dani Orisa (španski, finski, japanski, portugalski, francuski) koji se po pravilu održavaju u Zagrebu i Dubrovniku. Dani Orisa organizovani su u Ljubljani i Beogradu, a 2012. održani su Dani Orisa u Loneu.

Ovogodišnji Dani Orisa u Zagrebu će se održati 14 – 15. oktobra 2017. godine u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.


Povezani tekstovi:
Tribina i projekcija TV serije: Betonski spavači
Dani Orisa u Zagrebu: 15–16. oktobar 2016.
Dani Orisa u Zagrebu: 17–18. oktobar 2015.
Dani Orisa u Zagrebu: 18.–19. oktobar 2014.


Na ovogodišnjim danima Orisa poslušajte predavanja poznatih arhitekata:

RCR Arquitectes (Španija) je projektantski biro koji su 1987. godine osnovali Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta u katalonskom gradu Olotu. Njegovi osnivači onde i danas žive i rade, a njihova je arhitektura usko povezana s lokalnim kontekstom u kojem su ostvarili velik deo svojih projekata. Njihova saradnja s Orisom traje već petnaest godina, a u Zagrebu su gostovali još 2004. na Danima Orisa 4. Njihova poetika, zacrtana već u prvim radovima, razvijala se kontinuirano i dosledno, pa su za svoj rad tokom godina primili brojna priznanja i nagrade. U Zagreb se vraćaju kao dobitnici najprestižnijeg svetskog arhitektonskog priznanja, Pritzker-ove nagrade, koja im je dodeljena u maju ove godine.

RCR-Arquitectes_Les-Cols-Pavilions

RCR Arquitectes – Les Cols Pavilions, 2005. | Foto © RCR Arquitectes

Schmidt Hammer Lassen Architects (Danska) – Arhitektonski biro SHL osnovali su Morten Schmidt, Bjarne Hammer i John. F. Lassen 1986. godine u Arhusu. SHL danas imaju urede u Arhusu, Kopenhagenu i Šangaju, a poznati su po velikim projektima zgrada za kulturu. Međunarodnu pažnju privukli su 1997. godine izgradnjom kulturnog centra Katuaq u Nuku na Grenlandu, a neki od njihovih najpoznatijih radova jesu dogradnja Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Kopenhagenu, muzej ARoS u Arhusu te poslovna zgrada The Crystal u Kopenhagenu. Od nagrada trebalo bi izdvojiti RIBA-inu nagradu, A+ Award i izbor za nagradu Svetskog festivala arhitekture (WAF).

Schmidt-Hammer-Lassen-Architects_Moesgaard-Museum-Aarhus

Schmidt Hammer Lassen Architects – ARoS Museum, Arhus, Danska, 2004. | Foto © SHL Architects

OFIS arhitekti (Slovenija) – međunarodni ugled stekli su stalnim istraživanjem arhitektonskih formi i izuzetnom diversifikacijom svog projektantskog rada. Biro su 1996. osnovali Špela Videčnik i Rok Oman, a njihovi projekti uključuju zgradu socijalnog stanovanja u Izoli, fudbalski stadion Bate Borisov u Belorusiji, Kulturni centar evropskih svemirskih tehnologija u Vitanju i planinarska skloništa u slovenačkim Alpima. Dobitnici su brojnih priznanja i nagrada, poput Plečnikove nagrade, nagrade portala Archdaily Building of the Year, a za prestižnu su nagradu Mies van der Rohe nominirani čak šest puta. Trenutno predaju na Postdiplomskom studiju dizajna Univerziteta Harvard.

Ofis-Arhitekti_Winter-Cabin-on-Mount-Kanin

OFIS arhitekti – zimska brvnara na planini Kanin, Slovenija, 2016. | Foto © Janez Martinčić

Angonese Walter Architect (Italija) – Walter Angonese rođen je u Kalternu u Južnom Tirolu 1961, a arhitekturu je studirao u Veneciji. Svaki njegov rad odlikuje se inovativnošću i individualnim pristupom. Poznat je po radikalnim rekonstrukcijama i intervencijama na istorijskim građevinama poput prenamene dvorca Tirol pored Merana u istorijski muzej, te rekonstrukcije tvrđave u Kufštajnu kod Insbruka. Među ostalim radovima ističu se projekt vinarije Manincor u Kalternu, kao i stambene vile i izložbenog prostora Casa Dalle Nogare u Bolcanu. Od priznanja bi trebalo izdvojiti Italijansku nagradu za arhitekturu i nastup na Milanskom trijenalu. Od 2007. radi kao profesor na Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju.

Walter-Angonese_Andrea-Marastoni_Collectors-House_Alto-Adige

Walter Angonese i Andrea Marastoni – Casa Dalle Nogare, Bolcano, Italija, 2013. | Foto © Günter Richard Wett

Davor Mateković (Hrvatska) rođen je 1962. godine u Zagrebu, a 1992. osnovao je arhitektonski biro Proarh iza kojeg danas stoji dugi niz projekata različitih razmera, tipova i funkcija. Svojim je radom ostavio značajan trag na slici savremenog Zagreba, a senzibilitetom za kontekst posebno se ističu njegove porodične kuće poput Zagorske hiže u Kumrovcu, kuće na Visu te kamene kuće u Lukovom Šugarju, za koju je dobio nagradu za stambenu arhitekturu Drago Galić Udruženja hrvatskih arhitekata. Trebalo bi spomenuti i nastup na Venecijanskom bijenalu arhitekture kao i nagradu Svetskog festivala arhitekture (WAF), na kojem je učestvovao i kao član žirija.

Davor-Matekovic_Issa-Grotto-Hill-House

Davor Mateković – Issa Grotto Hill House, Vis, Hrvatska, 2014. | Ilustracija © Davor Mateković

Go Hasegawa (Japan) je jedan od najzanimljivijih japanskih arhitekata mlađe generacije. Rođen je 1977. godine u Saitami u Japanu, a 2005. osniva vlastiti biro Go Hasegawa and Associates. Autor je brojnih projekata porodičnih kuća; za projekt kuće u Sakuradaji 2008. godine nagrađen je nagradom Shinkenchiku, a 2014. nagradom AR Design Vanguard. Od 2009. radi kao gostujući profesor na Tehnološkom institutu u Tokiju, Akademiji za arhitekturu u Mendrisiju, Univerzitetu u Kaliforniji (UCLA) i na Posltdiplomskom studiju dizajna Univerziteta Harvard.

Go-Hasegawa_Pilotis-in-a-Forest

Go Hasegawa – Pilotis in a Forest, vikendica u okolini Tokija, Japan, 2014. | Foto © Go Hasegawa and Associates

architecten de vylder vinck taillieu (Belgija) biro su osnovali 2010. godine Jan De Vylder, Inge Vinck i Jo Taillieu. Ovi belgijski arhitekti istakli su se specifičnim arhitektonskim jezikom, kritičkim pristupom projektantskom radu i nekonvencionalnim promišljanjem intervencija u izgrađenoj okolini. Radovi su im bili izloženi na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2010, 2012. i 2016. godine i na Čikaškom bijenalu arhitekture 2015. godine. Za projekt Plesnog studija HeL bili su nominovani za nagradu Mies van der Rohe, a 2014. godine učestvovali su na kultnom projektu BUS:STOP Krumbach.

Architecten-de-Vylder-Vinck-Taillieu_Caritas-Melle

architecten de vylder vinck taillieu – PC CARITAS, Mele, Belgija, 2016. | Foto © Filip Dujardin

Vedran Mimica (Hrvatska) je profesor arhitekture i urbanizma na Tehnološkom institutu države Illinois (IIT) u Čikagu. Rođen je u Zagrebu 1954, a 1991, na poziv Hermana Hertcbergera, pridružio se institutu Berlage u Roterdamu i od 2007. do 2012. bio poslednji dekan Instituta. Predavao je na brojnim arhitektonskim fakultetima poput fakulteta Architectural Association, ETH, Sorbonne, Univerziteta Columbia, Instituta za tehnologiju u Masačusetcu (MIT), Univerziteta u Kaliforniji (UCLA) i Katoličkog univerziteta u Santjago de Čileu. Učestvovao je u uređivanju i izdavanju nekoliko ključnih knjiga savremene hrvatske arhitekture (Randić&Turato: Arhitektura tranzicije, Novi svjetionici hrvatskog Jadrana, Suvremena hrvatska arhitektura: Testiranje stvarnosti). Od 2003. do 2012. nezavisni je stručnjak za Nagradu Evropske unije za savremenu arhitekturu Mies van der Rohe. Kao pandan evropskoj nagradi 2013. s Wielom Arets-om pokreće MCHAP (Mies Crawn Hall Americas Prize). Kao kritičar i kustos za arhitekturu Mimica objavljuje u hrvatskim i globalnim izdanjima.

Vedran-Mimica

Vedran Mimica | Izvor fotografije: pogledaj.to

POSEBAN GOST:
Krešimir Damjanović – Dobitnik nagrade Shinkenchiku za 2017. godinu. Nagradu Shinkenchiku dodeljuje kultni japanski arhitektonski časopis a+u inovativnim projektima na temelju odluke samo jednog selektora, a ove godine to je Go Hasegawa!

Moderatori: Dinko Peračić i Maroje Mrduljaš

Informacije i prodaja ulaznica:
Oris d.o.o., Kralja Držislava 3, HR-10 000 Zagreb
Kontakt osoba: Marina Vugrinčić
E-mail: marina@oris.hr
Tel: + 385 1 37 78 177
Fax: + 385 1 37 56 243
www.oris.hr

Cena ulaznice: 450 HRK
Cena studentske ulaznice: 250 HRK

0