УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Dani-Orisa_m

ORIS_logo

Дани Ориса међународни су архитектонски симпозијум у организацији Орис Куће архитектуре, настао након почетних успеха часописа Орис који континуирано излази већ деветнаесту годину као двомесечник.

Симпозијум који се организује од 2000. године дводневно је догађање с предавањима истакнутих интернационалних и локалних архитеката. Одржавају се у Концертној дворани Ватрослав Лисински пред аудиторијумом од 1850 посетилаца. Уз наведене “велике” Дане Ориса, организују се и “национални” Дани Ориса (шпански, фински, јапански, португалски, француски) који се по правилу одржавају у Загребу и Дубровнику. Дани Ориса организовани су у Љубљани и Београду, а 2012. одржани су Дани Ориса у Лонеу.

Овогодишњи Дани Ориса у Загребу ће се одржати 14 – 15. октобра 2017. године у Концертној дворани Ватрослава Лисинског.


Повезани текстови:
Трибина и пројекција ТВ серије: Бетонски спавачи
Дани Ориса у Загребу: 15–16. октобар 2016.
Дани Ориса у Загребу: 17–18. октобар 2015.
Дани Ориса у Загребу: 18.–19. октобар 2014.


На овогодишњим данима Ориса послушајте предавања познатих архитеката:

RCR Arquitectes (Шпанија) је пројектантски биро који су 1987. године основали Rafael Aranda, Carme Pigem и Ramon Vilalta у каталонском граду Олоту. Његови оснивачи онде и данас живе и раде, а њихова је архитектура уско повезана с локалним контекстом у којем су остварили велик део својих пројеката. Њихова сарадња с Орисом траје већ петнаест година, а у Загребу су гостовали још 2004. на Данима Ориса 4. Њихова поетика, зацртана већ у првим радовима, развијала се континуирано и доследно, па су за свој рад током година примили бројна признања и награде. У Загреб се враћају као добитници најпрестижнијег светског архитектонског признања, Pritzker-ове награде, која им је додељена у мају ове године.

RCR-Arquitectes_Les-Cols-Pavilions

RCR Arquitectes – Les Cols Pavilions, 2005. | Фото © RCR Arquitectes

Schmidt Hammer Lassen Architects (Данска) – Архитектонски биро SHL основали су Morten Schmidt, Bjarne Hammer и John. F. Lassen 1986. године у Архусу. SHL данас имају уреде у Архусу, Копенхагену и Шангају, а познати су по великим пројектима зграда за културу. Међународну пажњу привукли су 1997. године изградњом културног центра Katuaq у Нуку на Гренланду, а неки од њихових најпознатијих радова јесу доградња Националне и универзитетске библиотеке у Копенхагену, музеј ARoS у Архусу те пословна зграда The Crystal у Копенхагену. Од награда требало би издвојити RIBA-ину награду, A+ Award и избор за награду Светског фестивала архитектуре (WAF).

Schmidt-Hammer-Lassen-Architects_Moesgaard-Museum-Aarhus

Schmidt Hammer Lassen Architects – ARoS Museum, Архус, Данска, 2004. | Фото © SHL Architects

OFIS arhitekti (Словенија) – међународни углед стекли су сталним истраживањем архитектонских форми и изузетном диверсификацијом свог пројектантског рада. Биро су 1996. основали Шпела Видечник и Рок Оман, а њихови пројекти укључују зграду социјалног становања у Изоли, фудбалски стадион Бате Борисов у Белорусији, Културни центар европских свемирских технологија у Витању и планинарска склоништа у словеначким Алпима. Добитници су бројних признања и награда, попут Плечникове награде, награде портала Archdaily Building of the Year, а за престижну су награду Mies van der Rohe номинирани чак шест пута. Тренутно предају на Постдипломском студију дизајна Универзитета Харвард.

Ofis-Arhitekti_Winter-Cabin-on-Mount-Kanin

OFIS arhitekti – зимска брвнара на планини Канин, Словенија, 2016. | Фото © Јанез Мартинчић

Angonese Walter Architect (Италија) – Walter Angonese рођен је у Калтерну у Јужном Тиролу 1961, а архитектуру је студирао у Венецији. Сваки његов рад одликује се иновативношћу и индивидуалним приступом. Познат је по радикалним реконструкцијама и интервенцијама на историјским грађевинама попут пренамене дворца Тирол поред Мерана у историјски музеј, те реконструкције тврђаве у Куфштајну код Инсбрука. Међу осталим радовима истичу се пројект винарије Manincor у Калтерну, као и стамбене виле и изложбеног простора Casa Dalle Nogare у Болцану. Од признања би требало издвојити Италијанску награду за архитектуру и наступ на Миланском тријеналу. Од 2007. ради као професор на Академији за архитектуру у Мендрисију.

Walter-Angonese_Andrea-Marastoni_Collectors-House_Alto-Adige

Walter Angonese и Andrea Marastoni – Casa Dalle Nogare, Болцано, Италија, 2013. | Фото © Günter Richard Wett

Давор Матековић (Хрватска) рођен је 1962. године у Загребу, а 1992. основао је архитектонски биро Proarh иза којег данас стоји дуги низ пројеката различитих размера, типова и функција. Својим је радом оставио значајан траг на слици савременог Загреба, а сензибилитетом за контекст посебно се истичу његове породичне куће попут Загорске хиже у Кумровцу, куће на Вису те камене куће у Луковом Шугарју, за коју је добио награду за стамбену архитектуру Драго Галић Удружења хрватских архитеката. Требало би споменути и наступ на Венецијанском бијеналу архитектуре као и награду Светског фестивала архитектуре (WAF), на којем је учествовао и као члан жирија.

Davor-Matekovic_Issa-Grotto-Hill-House

Давор Матековић – Issa Grotto Hill House, Вис, Хрватска, 2014. | Илустрација © Давор Матековић

Go Hasegawa (Јапан) је један од најзанимљивијих јапанских архитеката млађе генерације. Рођен је 1977. године у Саитами у Јапану, а 2005. оснива властити биро Go Hasegawa and Associates. Аутор је бројних пројеката породичних кућа; за пројект куће у Сакурадаји 2008. године награђен је наградом Shinkenchiku, а 2014. наградом AR Design Vanguard. Од 2009. ради као гостујући професор на Технолошком институту у Токију, Академији за архитектуру у Мендрисију, Универзитету у Калифорнији (UCLA) и на Послтдипломском студију дизајна Универзитета Харвард.

Go-Hasegawa_Pilotis-in-a-Forest

Go Hasegawa – Pilotis in a Forest, викендица у околини Токија, Јапан, 2014. | Фото © Go Hasegawa and Associates

architecten de vylder vinck taillieu (Белгија) биро су основали 2010. године Jan De Vylder, Inge Vinck и Jo Taillieu. Ови белгијски архитекти истакли су се специфичним архитектонским језиком, критичким приступом пројектантском раду и неконвенционалним промишљањем интервенција у изграђеној околини. Радови су им били изложени на Венецијанском бијеналу архитектуре 2010, 2012. и 2016. године и на Чикашком бијеналу архитектуре 2015. године. За пројект Плесног студија HeL били су номиновани за награду Mies van der Rohe, а 2014. године учествовали су на култном пројекту BUS:STOP Krumbach.

Architecten-de-Vylder-Vinck-Taillieu_Caritas-Melle

architecten de vylder vinck taillieu – PC CARITAS, Меле, Белгија, 2016. | Фото © Filip Dujardin

Ведран Мимица (Хрватска) је професор архитектуре и урбанизма на Технолошком институту државе Illinois (IIT) у Чикагу. Рођен је у Загребу 1954, а 1991, на позив Хермана Хертцбергера, придружио се институту Berlage у Ротердаму и од 2007. до 2012. био последњи декан Института. Предавао је на бројним архитектонским факултетима попут факултета Architectural Association, ETH, Sorbonne, Универзитета Columbia, Института за технологију у Масачусетцу (MIT), Универзитета у Калифорнији (UCLA) и Католичког универзитета у Сантјаго де Чилеу. Учествовао је у уређивању и издавању неколико кључних књига савремене хрватске архитектуре (Randić&Turato: Архитектура транзиције, Нови свјетионици хрватског Јадрана, Сувремена хрватска архитектура: Тестирање стварности). Од 2003. до 2012. независни је стручњак за Награду Европске уније за савремену архитектуру Mies van der Rohe. Као пандан европској награди 2013. с Wielom Arets-ом покреће MCHAP (Mies Crawn Hall Americas Prize). Као критичар и кустос за архитектуру Мимица објављује у хрватским и глобалним издањима.

Vedran-Mimica

Ведран Мимица | Извор фотографије: pogledaj.to

ПОСЕБАН ГОСТ:
Крешимир Дамјановић – Добитник награде Shinkenchiku за 2017. годину. Награду Shinkenchiku додељује култни јапански архитектонски часопис a+u иновативним пројектима на темељу одлуке само једног селектора, а ове године то је Go Hasegawa!

Модератори: Динко Перачић и Мароје Мрдуљаш

Информације и продаја улазница:
Орис д.о.о., Краља Држислава 3, ХР-10 000 Загреб
Контакт особа: Марина Вугринчић
E-mail: marina@oris.hr
Tel: + 385 1 37 78 177
Fax: + 385 1 37 56 243
www.oris.hr

Цена улазнице: 450 HRK
Цена студентске улазнице: 250 HRK