УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

Пројекат: Оснаживање државних органа за успостављања дугорочне стратегије за мобилизацију инвестиција у енергетски ефикасно реновирање јавних зграда – EmBuild

EmBuild_logo

EmBuild Пројекат је осмишљен тако да оснажи државне органе, на локалном, регионалном и националном нивоу, у формулисању стратегије реновирања у грађевинском сектору ради постизања суштинске обнове и олакшавања убрзаног реновирања.

40% од укупне потрошње енергије и 36% емисије CO2 у Европској унији настају у приватним и јавним зградама. Ако ЕУ жели да оствари своје енергетске и климатске циљеве, наши приватни, јавни и индустријски објекти морају да троше мање енергије. Јавни сектор би требало да буде пионир и поредводи у постизању енергетски ефикасних зграда.

Пројекат ће се спроводити у одабраним општинама и јединицама локалне самоуправе у Немачкој, Србији, Хрватској, Словенији, Бугарској и Румунији. Пројекат међутим, не намерава да се заустави само на почетној циљној групи, већ намерава да допре до много ширх друштвених кругова применом низа метода за информисање и подизање свести о овој значајној теми. Званични почетак пројекта је 1. март 2016. године и трајаће наредних 30 месеци.

EmBuild координатор пројекта је Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) – Немачка, а извршни партнери су: Технички Универзитет у Минхену (TUM) – Немачка, Energie & Umveltzentrum Allgau (Eza!) – Немачка, Хрватска Регионална агенција за енергију – REGEA, BPIE – Белгија, Центар за енергетску ефикасност (EnEffect) – Бугарска, Универзитет у Београду (Архитектонски факултет, Електротехнички факултет и Машински факултет), KSSENA – Словенија, Агенције за енергетску ефикасност и обновљиву енергију AE3R Ploiesti- Prahova – Румунија и НАЛАС – Македонија.

Испред Универзитета у Београду, координатор пројекта за Србију је проф. др Милица Јовановић Поповић са Архитектонског факултета.

http://embuild.eu/

Horizon_2020_Logo

Овај пројекат се финансира из програма Европске уније за истраживање и иновације HORIZONT 2020 (call EE-07-2015) под уговором број 695169.