UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Mariela-Cvetic_Das-Unheimliche

Izložba u izlogu:

Mariela Cvetić – „Das Unheimliche“

Otvaranje izložbe: 02. mart 2017. u 19.30h
Biblioteka Goethe-Institut-a, Knez Mihailova 50, Beograd

Umetnički kafe – razgovor sa Marielom Cvetić: 16. mart 2017. u 20.00h
Biblioteka Goethe-Institut-a, Beograd

Izložba Das Unheimliche: o (ne)prevodivom je deo projekta Svet po meni fluidnog karaktera započetog 2010. godine i prvi put predstavljenog 2013. u Galeriji Kulturnog centra Beograda. Projekat je tada bio artikulisan kao instalacija u prostoru, a sada se predstavlja fotografijama i crtežima kao ‘mobilnim arhivom’ koji sam sebe reprezentuje.

Projekat problematizuje Frojdov koncept Das Unheimliche ovde uspostavljen u vizuelnoj umetnosti, ali podjednako i u vizuelnom iskustvu uopšte. Ispituje se posebno njegov semantički koren (heim) i mogućnosti/nemogućnosti prevoda samog koncepta, ali i prevodi (prevođenja) dimenzija i njihovih skaliranja (1:12) primenjenih u projektu.


Povezani tekstovi:
Izložba studentskih radova: Umetnikova knjiga / Artist’s Book na 61. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga
Izložba: Kritičari su izabrali 2015 – IzloŠba
Izložba/ instalacija Mariele Cvetić: Knez Mihailova 53, Knez Mihailova 53
Izložba: Umetnikova knjiga / Artist’s Book


Dr Mariela Cvetić, umetnica i teoretičarka umetnosti, vanredni je profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predaje na Univerzitetu u Novom Sadu, a svoja umetnička ostvarenja predstavila je već na brojnim individualnim i grupnim izložbama. Bila je deo umetničkog tima čija je instalacija wohnlich 2008. predstavljala Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji. Knjigu Das Unheimliche – psihoanalitičke i kulturalne teorije prostora objavila je 2011, a narednu, pod naslovom Umetnikova knjiga, 2013. godine. Tokom 2016. godine učestvovala je u beogradskom izdanju projekta ACTOPOLIS Goethe-Instituta.

Logo_Goethe-Institut_200px