УНИВЕРЗИТЕТ У БЕОГРАДУ
АРХИТЕКТОНСКИ
ФАКУЛТЕТ
БУЛЕВАР КРАЉА АЛЕКСАНДРА 73/II, 11120 БЕОГРАД
  • en
  • sr

2017_Mariela-Cvetic_Das-Unheimliche

Изложба у излогу:

Мариела Цветић – „Das Unheimliche“

Отварање изложбе: 02. март 2017. у 19.30h
Библиотека Goethe-Institut-а, Кнез Михаилова 50, Београд

Уметнички кафе – разговор са Мариелом Цветић: 16. март 2017. у 20.00h
Библиотека Goethe-Institut-а, Београд

Изложба Das Unheimliche: о (не)преводивом је део пројекта Свет по мени флуидног карактера започетог 2010. године и први пут представљеног 2013. у Галерији Културног центра Београда. Пројекат је тада био артикулисан као инсталација у простору, а сада се представља фотографијама и цртежима као ‘мобилним архивом’ који сам себе репрезентује.

Пројекат проблематизује Фројдов концепт Das Unheimliche овде успостављен у визуелној уметности, али подједнако и у визуелном искуству уопште. Испитује се посебно његов семантички корен (heim) и могућности/немогућности превода самог концепта, али и преводи (превођења) димензија и њихових скалирања (1:12) примењених у пројекту.


Повезани текстови:
Изложба студентских радова: Уметникова књига / Artist’s Book на 61. Међународном београдском сајму књига
Изложба: Критичари су изабрали 2015 – ИзлоШба
Изложба/ инсталација Мариеле Цветић: Кнез Михаилова 53, Кнез Михаилова 53
Изложбa: Уметникова књига / Artist’s Book


Др Мариела Цветић, уметница и теоретичарка уметности, ванредни је професор Архитектонског факултета Универзитета у Београду и предаје на Универзитету у Новом Саду, а своја уметничка остварења представила је већ на бројним индивидуалним и групним изложбама. Била је део уметничког тима чија је инсталација wohnlich 2008. представљала Србију на Бијеналу архитектуре у Венецији. Књигу Das Unheimliche – психоаналитичке и културалне теорије простора објавила је 2011, а наредну, под насловом Уметникова књига, 2013. године. Током 2016. године учествовала је у београдском издању пројекта ACTOPOLIS Goethe-Institutа.

Logo_Goethe-Institut_200px