UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr

2017_Glass-Exhibition-MPU

Javna vođenja kroz izložbu biće organizovana subotom (18. i 25. februar i 4. i 11. mart 2017) u 12.00h. Turu na srpskom jeziku u trajanju od 30min vodiće Jelena Popović, kustos MPU.

Pozivamo Vas na svečano otvaranje izložbe u četvrtak, 09. februara 2017. godine u 19 časova u Muzej primenjene umetnosti u Beogradu:

Dodir stakla
Izložba savremenog nordijskog stakla
09. februar – 15. mart 2017.

Svečano otvaranje: četvrtak, 09. februar 2017. u 19 časova
Izložbu će otvoriti: Pertti Ikonen, Ambasador Finske i Jan Lundin, Ambasador Švedske
Autorka izložbe: Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara
Grafičko oblikovanje: Korana Jelovac
Kustos izložbe: Milica Cukić, Muzej primenjene umetnosti
Organizatori: Ambasade Danske, Finske, Norveške, Švedske i Muzej primenjene umetnosti

Izložba „Dodir stakla“ je gostujuća izložba savremenog nordijskog stakla, koju su organizovale ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske s ciljem da promovišu nordijsko staklo, dizajnere i proizvođače, prikazujući istovremeno saradnju nordijskih zemalja u umetničkom stvaralaštvu. Autorka izložbe je Lada Ratković Bukovčan, muzejska savetnica Muzeja Mimara iz Zagreba.


Povezani tekstovi:
Konkurs za učešće na 39. Salonu arhitekture 2017.
Otvaranje izložbe u MPU: Re_akcija na izbegličku krizu: Studenti Arhitektonskog fakulteta za izbeglice
Izložba povodom 50 godina od smrti velikog arhitekte: Le Corbusier
Izložba: Mapiranje identiteta – arhitektura Beograda 1919 – 2015


Izložba se sastoji od 80 predmeta nastalih u 13 poznatih staklara i studija koji su većinu svojih dela ostvarili kroz saradnju s vrhunskim umetnicima, arhitektama i dizajnerima. Njihova proizvodnja je plod veštine i znanja majstora staklara, a mnogi od tih umetnika sami izrađuju svoja dela. Pred nama su ostvarenja nepogrešive istančanosti nordijskog dizajna utkanog u predmete koji se i danas izrađuju, a vizionarski su ih osmislili legende dizajna 30-ih i 60-ih godina XX veka, Alvar Alto (Alvar Aalto), Tapio Virkala (Tapio Wirkkala), Timo Sarpaneva (Timo Sarpaneva), kao i drugi saradnici finske fabrike stakla Itala (Iittala). Jednostavni oblici pročišćenih obrisa, koji su spoj utilitarnosti predmeta i estetske procene autora, jasno su izraženi u delima Ingejerd Roman (Ingegerd Råman) nastalim u švedskoj fabrici stakla Skrufs (Skrufs), ali i u dizajnu čaša – zamisli danskog arhitekte Jerna Ucona (Jørn Utzon), tvorca zgrade Opere u Sidneju.

Ovi predmeti od stakla, osmišljeni pre nekoliko decenija, i danas se izrađuju stapajući se s brojnim predmetima izrađenim od 2010. do 2014. godine, čineći jednu aktivnu i plodnu scenu. Ova scena povezuje ideje mladih stvaralaca s vrhunskom veštinom staklarske izrade poput, na primer, ostvarenja norveške fabrike stakla Magnur (Magnor). Mnogi među njima i sami su staklari te svoju primarnu zamisao prate i oblikuju do završnog trenutka, utiskujući u staklenu membranu predmeta i svoju zamisao i svoj dah.

Na izložbi su, nabrojmo ih redom jer se njihova delatnost prepliće u neraskidivu sliku skandinavskog dizajna, svojim ostvarenjima zastupljene fabrike stakla Holmegord (Holmegaard), Arhitektmejd (ARCHITECTMADE) i Lene Bjere Dizajn (Lenne Bjerre Design) iz Danske; fabrika stakla Itala, Lasismi (Lasismi) i galerija Mafka & Alakoski (Mafka&Alakoski, za koju se svi predmeti izrađuju u staroj fabrici u Rihimakiju) iz Finske; fabrike stakla Hadeland (Hadeland Glasswerk), Jevik (Gjøvik) i Magnur (Magnor), kao i studio Nestetangen (Nøstetangen Glass) iz Norveške; fabrike stakla Moleros (Målerås), Skrufs (Skrufs) i Nibru (Nybro Glasbruk) iz Švedske.

ZnakMPU_crveni

0