UNIVERZITET U BEOGRADU
ARHITEKTONSKI
FAKULTET
BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA 73/II, 11120 BEOGRAD
  • en
  • sr
Oostcampus, Gradska skupština i građanski centar, Ostkamp, Belgija, 2008-12. | © Carlos Arroyo Arquitectos

Pozivamo vas na predavanje izuzetnog španskog arhitekte Karlosa Arojoa (Carlos Arroyo) koji će govoriti o arhitekturi za ”fluidno društvo” kroz pregled svojih internacionalnih, izvedenih projekata. Predavanje će se održati u: četvrtak, 1. decembra 2016. godine u 19.00 sati na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, Bulevar kralja Aleksandra 73/II , amfiteatar.

Dobrodošli!

Carlos-Arroyo_Oostcampus_01

Karlos Arojo © Carlos Arroyo Arquitectos

”Danas, društvene strukture dostižu tečno stanje. Porodice se razlažu na spektar različitih situacija. Kompanije se rasplinjuju u oblacima “outsourcing”-a. Zajednice se samoorganizuju u nelokalizovanim forumima. To je nova situacija kojoj je potrebna nova arhitektura.”Karlos Arojo (Carlos Arroyo), El Croquis nº 119

Karlos Arojo (Carlos Arroyo) je prvi put pisao o potrebi za novom arhitekturom za fluidno društvo u članku koji predstavlja profil njegove firme za El Croquis časopis, 2004. godine. Pošto je Zigmunt Bauman-ova ključna knjiga “Tečni Modernizam” (Liquid Modernity) postavila okvire, počeo je da uviđa kakav izazov je u pitanju. Sada, Karlos Arojo može da predstavi seriju izgrađenih projekata koja predstavlja praktičan priručnik za arhitekturu samoorganizovanog, oslobođenog društva koje se uvek menja.

Karlos Arojo Arhitekte (Carlos Arroyo Arquitectos) je Madridska arhitektonsko-planerska firma sa internacionalnim opusom, radovima i projektima izvedenim u Španiji, Francuskoj, Belgiji, Argentini, Kolumbiji i Ruandi. Njihov multidisciplinarni tim sprovodi projekte različite prirode, sa snažnim naglaskom na inovaciji i održivom razvoju; inovacija je na svim nivoima, od građevinske tehnologije do menadžmenta pejzažne arhitekture, razvijajući nove tipologije javnih objekata ili istraživajući nove forme stambene arhitekture. Održivost je osnovna pokretačka snaga u njihovim radovima, koju kritičati opisuju kao “održivi entuzijazam”.

Carlos-Arroyo_Oostcampus_axo

Oostcampus, Gradska skupština i građanski centar, Ostkamp, Belgija, 2008-12. | © Carlos Arroyo Arquitectos

Biografija:

Karlos Arojo je lingvista (IoLET-London 1990), arhitekta i urbanista (ETSAM 1997) i istraživač (DEA-ETSAM 2002). Njegova dostignuća uključuju:
Nobelija kula u Ruandi, ocenjena sa 6 zvezdica (World Leadership) od strane Saveta za zelenu gradnju GS-SA, prva nagrađena zgrada u Africi van Južne Afrike;
La Maison du projet de la Lainière, prva C2C zgrada u Francuskoj (dizajn inspirisan “Cradle to Cradle” konceptom)
OostCampus (City Hall and Civic Centre) Gradska skupština i Građanski centar u Oostkamp-u, Belgija, referenti projekat za skupštinske zgrade u Belgiji; projekat je osvojio “Prijs Bowmeester” nacionalno proznanje za javne objekte, “Holcim Silver Award” za održivu arhitekturu u Evropi i izabran je među 65 najboljih novih zgrada na svetu na listi Archdaily-ja za 2012. godinu.

Njegovi projekti su izlagani u svetskim prostorima kao što je Bijenale arhitekture u Veneciji (8. i 14. Venecijansko bijenale) ili Francuski institut arhitekture i bili su predstavljeni u stotinama internacionalnih publikacija u Evropi, Aziji, Australiji i Americi. U 2015. godini, Žorže Pompidu Centar (Centar Georges Pompidou) je kupio kolekciju njegovih radnih modela.

Predavao je i podučavao na preko 50 institucija i univerziteta širom sveta, uključujući Univerzitet u Tokiju, Američki Institut Arhitekata u Nju Jorku, Fakultet arhitekture na Prinston Univerzitetu (Princeton University School of Architecture), Boston MIT, Berlin TU, Bečki AK, Milano, Pariz, Bogota, Sao Paolo, Buenos Aires.

Član je Evropskog naučnog komiteta od 2004. godine i pomaže gradovima širom Evrope da pronađu pravu strategiju za svoje problematične oblasti.

Carlos-Arroyo_Academie-MWD

Akademija za muziku, reč i ples – Academie MWD, Dilbek, Belgija, 2007-12 | © Carlos Arroyo Arquitectos

Carlos-Arroyo_House-in-Las-Lomas

Kuća susreta, Tabernas, Španija – Casa Encuentro, Tabernas, Spain 2014 | © Carlos Arroyo Arquitectos
2